Jurnalul TV

Extras din referat Cum descarc?

Jurnalul TV
,,Cu exceptia unui concert simfonic, in care rolul orchestrei este evident, numai intr-un jurnal TV mai putem reliefa acest adevar - el este dovada manifesta a spiritului si muncii de echipa." (Carl Haussman)
Jurnalul de stiri este un element foarte important pentru fiecare canal de televiziune si functionaza ca un ,,veritabil sistem nervos central al ei". 
Stirea de televiziune este relatarea audiovizuala succinta despre un fapt de actualitate, care intereseaza un numar cat mai mare de persoane.
Calitatea unei informatii, care atrage atentia stiristilor de televiziune, este ca aceasta sa faca referire la evenimente, fapte si opinii care intereseaza un numar cat mai mare de oameni.
Activitatea de stiri reprezinta un punct culminant al muncii de televiziune, deoarece ,,conditiile speciale in care se desfasoara de televiziune fac ca aceasta specializare sa fie admirata, respectata si, de cele mai multe ori, evitata de catre cei mai comozi dintre jurnalisti." 
Pentru realizarea acestui material am analizat jurnalul de stiri de la ora 19:00 al canalului de televiziune PRO TV, din ziua de 28 mai 2012.
Pregatirea jurnalului de stiri incepe cu sedinta de redactie, unde se hotaraste sumarul din editia respectiva. In jurnalul de stiri trebuie sa se regaseasca subiecte diversificate. Ele trebuie sa fie relevante, proaspete, interesante, controversate, tragice, amuzante, speciale, etc.
In functie de postul de televiziune, de ora, de evenimente, ordinea stirilor intr-un jurnal difera. Totusi, anumite elemente sunt regasite in toate jurnalele, indiferent de zona. Domeniile de interes sunt: economic, politic, social, sanatate, cultural, divertisment, spot, iar informatiile despre vreme sunt nelipsite.
Jurnalul de stiri dureaza aproximativ 30 de minute, este plasat in intervalul de prime-time, adica intre orele 18:30 si 22:30, cand mai mult de 60% din public urmareste programele propuse, in special stirile de seara. Prin subiectele de actualitate, buletinul de stiri creeaza realitatea unei zile. In cazul jurnalului de stiri publicul iubeste ideea de gen care aduce promisiunea unei repetitii, dar si a unei permanente noutati. Beneficiarii acestui concept sunt: publicul, realizatorul si institutia de presa.
Tipologia Jurnalului TV:
1. Jurnalul linear - este profilul caracterizat prin durata egala a secventelor (acestea nu depasesc 50 de secunde, ritmul fiind imprimat prin repetarea aceleiasi durate pana la sfarsitul jurnalului).
2. Jurnalul in crescendo - este profilul ascendent, structurat pe principiul acroseului, deburand cu secvente scurte, de soft news, petru a atrage atentia telespectatorului din partea mediana si finala unde sunt organizate secventele de rezistenta mai lungi ca durata si dezvoltate sub aspectul continutului.
3. Jurnalul in descrescendo - este un profil adoptat dupa modelul presei scrise. Debuteaza cu un dosar de fond amplu si coboara gradual, pana la reportaje scurte, subiecte anecdotice si flash-uri.
4. Jurnalul in arc - este un profil in care aproape toate secventele sunt ample ca durata si continut, incadrate de ,,intrari si iesiri" scurte dar precaute.
5. Jurnalul de crevasa - este profilul incadrat de doua secvente ample, egale ca durata. Intre acestea este conturata o pauza structurata in doua transe: asa-zisele reportaje complexe, de maxima actualitate, urmate de subiecte economice, culturale, sportive, etc.
Target. Audienta. Adresare
Pentru stirile de la ora 19.00 este vizat publicul ,,sofisticat", interesat de tot ce este legat de calitatea vietii lor. De aici si accentul din ce in ce mai puternic pus de PRO TV pe stirile despre cat de bune sau proaste sunt drumurile din Romania, serviciile publice, scolile, spitalele. Telespectatorul PRO TV asteapta calitate jurnalistica, sanctioneza derapajele si incurajeaza atitudinea.
Telespectatorii romani prefera sa urmareasca stirile prezentate de femei . Ca urmare, pe primele locuri in clasamentul prezentatorilor de stiri domina prezentele feminine.
In ultimele luni ale acestui an, PRO TV a fost lider de audienta in media romaneasca. Astfel, a obtinut in luna februarie 3,9% puncte rating, 3,8% in luna martie, iar in luna aprilie a condus detasat cu 3,5% puncte rating.
Format si structura
Departamentul de stiri al canalului PRO TV, abordeaza stiri din toate domeniile: politic, economic, social, cultural, medical, sportiv rtc. Dar prezenta unor subiecte mai frecvente in jurnale de stiri a impus si alte categorii, precum relatarile despre accidente, incendii si catastrofe, scandaluri, crime, arestari si procese, zile speciale (sarbatori, aniversari, comemorari), evenimente din viata unor celebritati, fapte si situatii de interes uman, curiozitati stiintifice, fapte diverse, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Jurnalul TV.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!