Influenta Negativa a Tehnologiilor Asupra Societatii

Extras din referat Cum descarc?

Progresele tehnologige au adus numeroase beneficii societatii, insa aceste beneficii au devenit atat de adanc implantate in activitatile zilnice, uzuale, incat orice neregula survenita in cadrul lor duce la dezechilibre grave. Suntem atat de dependenti de aceste utilitati tehnologice, incat cu greu ne dezmeticim dintr-o situatie de criza si uitam ca putem improviza- ne comportam ca si cum tehnologia ar fi existat inca de la inceputurile umanitatii, iar noi fara ea pur si simplu nu avem cum reactiona, uitam ca doar acum cativa ani am trait fara toate aceste inovatii tehnologice si ca de fapt exista posibilitatea abordarii situatiei si intr-un alt mod. De exemplu, in cazul unei caderi de sistem ne surprindem blocati in aceasta stare de imobilitate, si psihic,- ceea ce duce si la o inactivitate fizica- dam verdictul: "nu mai putem face nimic". Nu cred ca exista o persoana careia nu i-a trecut prin minte aceasta fraza la un moment dat al vietii ei, atunci cand s-au intamplat nereguli in sistem. 
Am devenit dependenti de tehnologie. Suntem uneori orbiti de beneficiile ei si nu mai concepem viata fara ele. Mai grav e ca, aceeasi viziune limitata o au si cei care concep sistemul si, de multe ori, nu iau in calcul caderile de sistem sau eventualele nereguli ce pot apare in cadrul acestuia. De aceea, in cazul unei astfel de nereguli nu exista un plan de rezerva si toata lumea o ia razna, nu stie cum sa reactioneze, iar activitatile stagneaza. Cei care creaza sistemul pornesc de la idea ca acesta e infailibil si ca e atat de bine pus la punct incat nimic nu poate merge prost si nimic altceva nu se poate intampla in afara de ceea ce au luat ei in calcul. Aceasta idee ne este incultata si noua, utilizatorilor, care suntem mereu asigurati ca tehnologia respectiva e cea mai sigura si mai buna alternativa la a realiza o activitate, si astfel ne trezim ca undeva, in adancul subconstientului nostru ia nastere o idee care asociaza conceptul de tehnologie cu notiunea de biologic, de ceva dat de la mama natura, ceva care e foarte natural sa existe si nu ceva care a acaparat activitatea noastra zilnica si ar putea foarte bine sa dispara sau sa mearga prost sau sa sufere stricaciuni. Suferind si noi, de astfel de idei, nu suntem pregatiti in fata unor caderi de sistem si suntem luati prin surprindere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Negativa a Tehnologiilor Asupra Societatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Philippe Breton, Cultul internetului, o amenintare pentru legatura sociala?, Ed. Coresi, Bucuresti, 2000, pp 110-131;
- Steeve Woolgar, Virtual Society, Ed. Oxford University Press, 2001, pp 32-41.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!