Fenomenul de Violenta

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Precizari terminologice si conceptuale
Violenta este una din marile probleme ale lumii contemporane, iar presa scrisa sau audio vizuala informeaza in permanenta cu privire la diverse manifestari ale acestui fenomen ce afecteaza societatea ca intreg. Intrucat se intalneste la toate nivelurile vietii sociale, violenta devine un lucru normal, asimilat si acceptat ca parte a modului uman de a fi in comunitate. Asadar, acest fenomen reprezinta o problema sociala complexa, ale carei modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de solutionare intereseaza in primul rand opinia publica.
Avand in vedere ca violenta acopera un spectru larg de comportamente, ea determina o abordare diferentiata. Din acest punct de vedere, violenta reprezinta acele acte antisociale ce lezeaza viata, demnitatea, integritatea corporala si sanatatea persoanei, iar mijloacele de infaptuire sunt: constrangerea, abuzul, panica Violenta isi are originea in latinescul vis care inseamna forta, deci utilizarea fortei pentru a manifesta superioritatea in plan fizic, economic sau moral.
Dificultatile intampinate in definirea violentei sunt determinate atat de varietatea formelor de violenta din diferite societati, cat si de diferentele in ceea ce priveste sanctionarea si pedepsirea acestora. Adesea, violenta acopera o gama larga de comportamente individuale si sociale ce isi au propria lor etimologie. Totodata, aprecierea si definirea violentei se face in functie de anumite criterii istorice, culturale si normative, de ordinea sociala existenta la un moment dat intr-o societate, de anumite interese sociale si politice, dar si in functie de anumite criterii si contexte subiective si accidentale, care sunt relative spatial si temporal ( atat de la o societate la alta, cat si de la o perioada la alta ).
Violenta nu este un fenomen nou, aparitia si evolutia ei fiind strans legate de evolutia indivizilor, grupurilor, organizatiilor, institutiilor si societatilor umane. Din acest motiv, unii specialisti si cercetatori considera ca violenta constituie o permanenta umana, fiind legata de esenta umana si de functionarea societatii. Durkheim afirma: ,,In primul rand, crima este normala, fiindca o societate in care ar lipsi este cu totul imposibila" Completez cu mentiunea ca este normala existenta unui anumit nivel al criminalitatii, dar acest nivel nu trebuie sa fie foarte ridicat. Ceea ce ingrijoreaza astazi, este tocmai faptul ca violenta este din ce in ce mai mult prezenta in viata cotidiana prin intermediul mijloacelor media. Daca inainte se vorbea despre agresivitatea fiintei umane sau despre violenta in lume, astazi se vorbeste tot mai mult despre o lume a violentei.
De cele mai multe ori, notiunea de violenta se refera la o utilizare ilegitima si ilegala a fortei ( Lalande ) si poate fi deci, definita ca o forta care se utilizeaza impotriva ordinii, a legii sau a dreptului ( Lafon ) Aceasta definitie criminologica nu ia in considerare razboiul sau cazurile de legitima aparare, in aceste situatii utilizarea fortei fiind legitima.
In cazul violentei, conditionarea este constituita predominant pe actiunea factorilor de mediu de ordin social negativ si presupune elemente cauzale sau motivationale patologice. Cu privire la cauzele violentei in Romania, Pr. Conf. Univ. Dr. Octavian Pop este de parere ca, aceste grave incalcari ale legii penale, dar mai ales ale drepturilor naturale ale fiintelor umane la viata, sanatate, integritate corporala si psihica, par sa fie datorate unei capacitati foarte scazute de adaptare la realitatea scaderii drastice a nivelului de trai, uneori pana la amenintarea subzistentei pentru multi romani, la bulversarea scarii de valori si caderea in desuetudine a reperelor spiritual-morale 
Pentru Eibl-Eibesfeldt, posesia armelor de razboi a fost pasul decisiv in cadrul transformarii functiei agresiunii si a dezvoltarii agresivitatii distructive: ,,O lovitura rapida aplicata cu arma poate elimina un om, inainte ca acesta sa fi avut posibilitatea de a ne fi starnit mila prin gesturi de supunere"


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul de Violenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!