Era Analogica si Era Digitala in Transmisiile Mediatice

Extras din referat Cum descarc?

Semnalul analogic se refera la un semnal care are continuitate in timp pe o scara de distributie reala a valorilor. Un semnal analogic difera prin cel digital, prin faptul ca in orice moment este masurabil, are o anumita valoare care poate fi masurata; semnalul digital, in schimb, este o valoare numerica a unui semnal analogic, masurata la intervale de timp echidistante numite si esantioane sau valori digitale. Un exemplu tipic de comparatie este termometrul analogic - care ofera o valoare a temperaturii prin citirea valorii acesteia asociata cu lungimea coloanei de mercur din tubul termometrului - respectiv termometrul digital - care ofera valoare temperaturii printr-un numar (digit) afisat de un dispozitiv electronic (LED, LCD). In cazul termometrului digital, convertorul ADC are rolul de a "converti" valorile termice (care sunt date de schimbarea impedantei unui rezistor sensibil care intra in contact cu corpul termic) in valori digitale, adica numere. Tehnologia actuala are tendita de a trece tot mai mult pe digital, in special informatia audio/video, din motive de stocare, prelucrare ulterioara, arhivare, transmisie/comunicare. Exemple mai casnice ar fi: pick up (analogic) - CD (digital), VHS video (analogic) - DVD video (digital), telefonul fix clasic (analogic) - digital phone link (digital). Internetul este un sistem digital audio / video, cu multiple aplicatii in viata sociala (comunicare, educatie, informare, job, electronic shoping, banking etc ).
In cazul semnalului digital, transmisia de date se face cu ajutorul unor aparate care functioneaza prin conductia de electricitate. Calculatorul foloseste un limbaj care transforma impulsurile electrice in coduri desemnate prin 1 si 0. Cifra 1 semnifica actiunea "curentul trece" si cifra 0 inseamna "curentul nu trece". Unitatea de masura pentru informatia specifica unui calculator este digit - ul. Prescurtarea acestui termen, bit, este folosita in mod uzual. Tot de la digit vine si termenul digital, specific oricarui aparat sau sistem care functioneaza in sistem binar. Bit vine de fapt de la sintagma binary digit, adica semn binar, cod in sistemul binar. Termenul a fost folosit pentru prima oara in 1946, de catre John Tukey, un statistician faimos care a indeplinit functia de consilier a cinci presedinti americani. Un singur bit poate avea deci una dintre cele doua valori, 0 sau 1. Bitul apartine deci sistemului binar, care nu cuprinde decat cele doua semne. In viata de zi cu zi, folosim insa sistemul decimal, care cuprinde 10 semne, de la 0 la 9. Toate celelalte numere se formeaza combinandu-le pe cele 9. Toate operatiile pe care noi le facem in sistem decimal (adunare, scadere, inmultire, impartire) sunt posibile si in sistemul binar. In sistemul binar, puterile lui 2 au un rol important. De acceea, in lumea calculatoarelor, totul se judeca in functie de cifrele 8 (2 la puterea a 3-a), 64 (2 la puterea a 6-a), 128 (2 la a 7-a) si 256 (2 la a 8-a). Cantitatea de RAM, de exemplu, se masoara in aceste cifre.
Informatia este cu atat mai bogata cu cat se combina biti consecutivi in unitati mai mari. De exemplu, un octet este compus din 8 biti consecutivi. Atentie! In engleza octet se spune "byte", care este abrevierea de la "binary term", unitate de stocare capabila sa reprezinte un singur caracter (de exemplu litera "a"). Diviziunile superioare ale bitului sunt: octet, kilobit (Kb, inseamna 1024 de biti), megabit (Mb, 1 048 576 de biti), gigabit (1 073 741 824 de biti). O discheta de 1,44 Mb, de exemplu, este capabila sa stocheze aproximativ 1,4 milioane de caractere, sau aproximativ 3000 de pagini de informatie. Un sistem se numeste digital atunci cand pentru prelucrarea numerelor si a simbolurilor nenumerice el foloseste valori discrete, de exemplu cateva tensiuni electrice diferite pre-stabilite. Prelucrarea poate cuprinde inregistrarea, modificarea, transmiterea, stocarea sau afisarea acestora pe dispozitive corespunzatoare. Prin contrast, sistemele cu semnale analogice folosesc un spectru continuu de valori, plasate de obicei intre doua valori-limite. Nu exista tip de informatie care sa nu poata fi codificata in forma digitala.
Tehnicile digitale sunt folosite in special in electronica si la computere. Aici informatia din lumea reala este convertita la forma numerica binara, asa cum se intampla in domeniile de audio digital, fotografie digitala si multe altele. De obicei, codificarea digitala este urmatoarea: un 0 cand semnalul lipseste, si un 1 cand semnalul e prezent. Transmisiunile digitale, cu cod in impulsuri PCM (Pulse Code Modulation), au aparut din nevoia oamenilor de a folosi cat mai eficient banda de transmisie. Inca din 1954 in Statele Unite au functionat sisteme bazate pe acest principiu, care aveau capacitatea de a multiplexa pe acelasi suport de Cupru, 24 de canale telefonice. 
Televiziunea prin satelit a demonstrat existenta unei cereri pentru canale numeroase si diferite, dar nu este inca sigur cat de puternica este aceasta cerere si daca se va instala pe toate pietele. In Marea Britanie, de exemplu, numai o cincime din familii folosesc televiziunea in general, dar numarul lor este in crestere, desi inceata. Pe de alta parte, cei care le folosesc dedica 35% ,din timpul lor, vizionarii diferitelor programe. Dezvoltatrea televiziunii prin satelit a fost posibila datorita tehnicii avansate din domeniul satelitilor, a receptiei datelor transmise prin sateliti dorintei crescande a guvernelor sa controleze telecomunicatia si transmisiunile prin satelit. Industria s-a dezvoltat mai intai in Statele Unite ale Americii, in jurul anilor 1970-1980, sub forma sistemelor de televiziune prin cablu. Ea a fost sustinuta de cererea telespectatorilor de a vedea imagini mai calitative decat cele oferite de furnizorii terestrii. In Marea Britanie, sistemul DTH a fost inugurat la numai cativa ani dupa cablu si a reusit sa fie conurenta reala in scurt timp. Pana la sfarsitul anului 1995 existau deja 3,6 milioane de familii care beneficiau de serviciile companiei lui Rupert Murdoch, British Sky Broadcastng (BskyB) si se estima prezenta a numai 1,3 milioane de familii ce beneficiau de sistemul prin cablu In Germania, cea mai avansata tara din lume in acest domeniu, existau 15,8 milioane de familii cu cablu si mai mult de 6,5 milioane de familii care receptionau semnalele transmise prin satelit Piata Britanica a televiziunii prin cablu si prin satelit erau dominate de companii ca BskyB , distribuitorii americani de programe si servicii telefonice din S.U.A. Murdoch si distribuitorii de programe americani au avut de asemenea un rol foarte important in dezvoltarea comunicatiilor prin satelit in Asia, in cautarea unei noi piete. Murdoch a lansat compania STAR TV din Hong Kong, acoperind o mare prte din suprafata Asiei, dar tintind in particular spre pietele de desfacere colosale din China si India. Alte piete-cheie sunt tari ca Japonia, Thailanda, Malayesia si Indonesia. In sud, Australia isi lanseaza si sisteme prin cablu, iar Noua Zeelanda construieste noi astfel de sisteme pentru a suplimenta transmiterea terestra. Distribuitorii vestici de programe au lucrat la randul lor cu partenerii locali pentru dezvoltarea acestei industrii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Era Analogica si Era Digitala in Transmisiile Mediatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!