Dependenta de Internet

Extras din referat Cum descarc?

1.INTERNETUL
Internetul este o retea internationala de computere care este interconectata cu alte retele de computere. La inceputul anilor 90, Internetul s-a extins foarte rapid, pe masura ce tot mai multi oameni de afaceri, si nu numai ei, au inceput sa descopere avantajele transmiterii postei, stirilor, informatiilor, precum si a unor date din domeniul informaticii si a computerelor, oriunde in lume, aproape instantaneu. Tehnologia pe care se bazeaza Internetul a luat nastere in anul 1969, sub forma unui proiect de cercetare numit ARPAnet , initiat de Departamentul American al Apararii.
Scopul acestui proiect era acela de a incerca sa construiasca o retea de computere capabila sa reziste unui atac nuclear; daca o bomba ar fi cazut pe o parte a retelei, restul acesteia ar fi trebuit sa ramana functionala. Aceasta "filosofie" a ramas si astazi valabila pentru proiectarea Internetului. Datele sunt transmise in "pachete", folosind tehnici de comunicatie standard numite "Protocoale Internet" (TCP/IP). Atata timp cat "pachetele" sunt corect adresate, ele pot fi transmise de la oricare computer de pe Internet, pe orice ruta. Daca o parte a retelei "cade", fluxul de date ocoleste pur si simplu defectiunea aparuta. Aceasta face ca sistemul sa fie foarte robust si este si motivul pentru care ce crede ca este imposibila impunerea pe Internet a unei cenzuri dorita de unii politicieni.
2.DEPENDENTA DE CALCULATOR
Traim intr-o era a tehnologiei, fel si fel de aparate ne usureaza munca, ne ajuta sa facem noi descoperiri, sa comunicam cu semenii nostri, sa ne delectam, sa ne verificam si sa ne pastram sanatatea. Dar, probabil ca nici un alt instrument de lucru nu a intrat atat de rapid in viata noastra, asa cum a facut-o calculatorul. El ne este sprijin la locul de munca, cu ajutorul lui aflam tot ce este nou in lume, capatam informatii din orice domeniu dorim, ascultam muzica, ne relaxam, corespondam sau vorbim cu prietenii. Calculatorul a ajuns sa reprezinte legatura noastra cu lumea. Ca orice lucru, folosirea calculatorului are atat avantaje, cat si dezavantaje. Daca noi, adultii, avem capacitatea de a discerne si de a lua doar ce este bun, nu acelasi lucru se poate spune si despre copii. Chiar de la varste foarte mici, sub un an, copilul urmareste cu multa atentie ecranul televizorului sau al calculatorului, datorita imaginilor colorate care se succed. Ii atrage miscarea, sunetul, culoarea, chiar daca nu inteleg nimic. Specialistii spun ca nu este bine sa supunem copilul foarte mic la astfel de vizionari, deoarece este obositor si daunator ochilor. Odata cu trecerea timpului, copilul incepe sa inteleaga din ce in ce mai mult ce se petrece in jurul lui. Daca parintii folosesc calculatorul si copilul va dori sa faca acest lucru. Asa ca incepe sa se joace cu tastatura, cu mouse-ul, sa traseze linii, iar mai tarziu sa coloreze, sa deschida diferite programe. Varsta la care poate sa faca aceste lucruri depinde de la un copil la altul. Folosirea calculatorului nu este daunatoare, dar trebuie facuta cu prudenta, mai ales daca ne referim la timpul pe care copilul il petrece in fata acestuia.
Folosit cu masura, calculatorul ne este un bun prieten. Iata cateva din avantajele utilizarii calculatorului de catre copil:
- invata sa caute si sa utilizeze informatia, folosind mai multe surse;
- isi imbogateste cunostintele cu informatii din domenii variate;
- cele mai multe jocuri dezvolta viteza de reactie, gandirea logica, spiritul competitiv;
- poate invata prin joc ( deci intr-un mod placut si accesibil ) culorile, cifrele, literele, figurile si formele geometrice etc.;
- invata sa foloseasca un instrument pe care il va folosi in anii urmatori, la viitoarea slujba si fara de care ar avea un handicap fata de colegii de generatie.
Folosirea calculatorului in mod nerational are si dezavantaje:
- pozitia in fata calculatorului poate duce la deformari ale coloanei vertebrale;
- isi neglijeaza temele;
- lipsa de miscare duce la obezitate;
- poate intra in contact cu persoane necunoscute, periculoase;
- poate viziona materiale cu scene violente sau interzise minorilor;
- i se poate forma deprinderea de a lua totul "de-a gata" ( referate, lucrari );
- nu mai este atras de lectura;
- tendinta de a folosi in conversatiile cu prietenii forme si formulari care nu au nimic comun cu limba romana; tendinta de a accepta greselile de scriere; "inventarea" unor noi reguli de scriere, care il pot deruta in scrierea corecta;
- se pare ca unii copii devin mai putin sociabili;
- dependenta de calculator;
Pe de alta parte nu putem renunta la utilizarea calculatorului pentru ca este la fel de necesar ca scrisul si cititul. Putem in schimb, sa luam unele masuri, astfel incat sa inlaturam eventualele dezavantaje. Prima si cea mai importanta este aceea a respectarii unui program, copilul sa stie clar cat timp are voie sa foloseasca in fiecare zi calculatorul. Pentru scolarul mic o ora este suficienta. Este bine sa atentionam copilul cu propozitii de genul " Mai ai 10 minute si va trebui sa inchizi calculatorul." si nu cu "Acum, imediat inchizi calculatorul!" . In cel de-al doilea caz, daca copilul tocmai a descoperit ceva nou sau este aproape de a trece de la un nivel la altul al unui joc, cu siguranta va opune rezistenta. Parintii trebuie sa fie foarte fermi in respectarea programului. Este bine sa antrenam copilul si in alte activitati la fel de interesante: sa mergem in parc, la cumparaturi, sa citim sau sa desenam impreuna, sa jucam alte jocuri, sa-i oferim alternative, pentru ca acesta sa inteleaga ca posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt multiple.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dependenta de Internet.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!