Complexitatea Profesiei de Jurnalist - Editorialist

Extras din referat Cum descarc?

Un ziarist de calitate se recomanda singur. Prin scrisul sau , prin ceea ce transmite cititorului. Totusi, pentru cititorul de astazi, aflat intr-o permanenta criza de timp, expus unui bombardament mediatic fara precedent in istoria post-decembrista a Romaniei, editorialul, care reprezinta chintesenta unei publicatii, poate satisface curiozitatea Mariei-Sale Cititorul,intr-o forma rapida si eficienta. Pentru ca, editorialul este - in primul rand - inima vie a unui ziar, fiindca indica, sintetic si precis, constiinta, sensul, clarviziunea si apartenenta la valorile democratiei pe care le-a adoptat publicatia respectiva. Viata publica, democratia si societatea civila, evolutia actorilor politici in regimurile cripto-comuniste de dupa 1989, identificarea si analiza corecta a fenomenelor culturale, sociale, economice, stiintifice, a celor care tin de educatie, de morala, de discriminari de toate genurile (rasa, sex, religie, clasa sociala etc.) - iata doar un mic segment din pleiada de subiecte pe care editorialistul poate sa le abordeze.
Editorialul este un gen al jurnalismului de opinie, care profileaza cel mai bine caracterul natural si legitim al libertatii de exprimare prin presa scrisa, drept de atatea ori incalcat in trecut, dar si in prezent, datorita foarfecii vigilente a cenzurii politice existente, dar - mai ales - a cenzurii economice care, in Romania, a creat publicatii de partid si de stat (Riposta), publicatii statornice si alte publicatii temporare, care sunt ,,scoase de la naftalina" doar in campaniile electorale. Ideea de libertate a presei si a cuvantului in Romania si-a facut totusi loc in unele publicatii locale si nationale, care reprezinta linia intai a presei noastre de toate zilele. Aici, in aceste tribune ale cuvantului scris, s-au cristalizat, in ciuda presiunilor de tot felul, in special cele politice si economice, parerile unor editorialisti recunoscuti de opinia publica nationala. Astfel, s-au remarcat ca editorialisti Petre Cazangiu, preotul Marcel Radut Seliste, Florin Ciocan, Cezar Avramescu, Alin Dorobantu si Dumitru Sarghie. 
Iata ce m-a determinat sa abordez acest subiect ,,Complexitatea profesiei de jurnalist - editorialist", faptul ca ziaristii nostri au reusit sa se impuna, prin editorialele lor, in ochii opiniei publice. 
Din analiza editorialelor pe care le-am studiat (iulie-septembrie 2007) s-au desprins o serie de teme, bine sustinute de editorialistii romani care abordeaza si supun analizei urmatoarele campuri de problematici: politica locala, cu toate avatarurile ei, strans legate de evenimentele politice centrale; incercarea autorilor de a scoate la suprafata valorile fundamentale ale lumii civilizate, cinstea, adevarul si integritatea morala, intr-un Fanar romanesc plin de masinatiuni oculte, despotice si arogante; rolul benefic al societatii civile si al concurentei in lupta impotriva interventiei excesive a puterii politice pe piata jurnalistica a Romaniei; afacerile necurate, ,,jocul de glezne" si trasul unor sfori de miliarde de lei, de catre unii potentati politici, care au uitat foarte repede promisiunile electorale; paralele intre haiducii politici de ieri si cei de azi; portrete vesele, triste si, uneori, halucinante si hidoase ale unor lideri politici, ale unor conducatori de institutii deconcentrate si descentralizate, ale unor primari rurali si chiar portrete ale unor sefi de companii private, care si-au dat mana, pe sub masa, cu devalizatorii bugetelor noastre de toate zilele si noptile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Complexitatea Profesiei de Jurnalist - Editorialist.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!