Casa Scânteii

Cuprins referat Cum descarc?

PUNCTE ATINSE:
- PREZENTARE ARHITECTURA CASA SCANTEII
- POZITIA ADOPTATA DE JURNALISTI INAINTE DE '89 FATA DE OAMENII DE CULTURA
- DESTINUL GENERAL AL PIETEI EDITORIALE ROMANESTI DE IERI, DE ASTAZI SI DE MAINE
- DINOZAURII MEDIA - INREGISTRARE T.V.


Extras din referat Cum descarc?

Se spune ca este foarte frumos daca privesti orasul de pe acoperisul Casei Presei Libere, pentru ca de acolo nu poti vedea tocmai cladirea de pe care contemplezi. Este comparata cu un monstru din beton, care te duce cu gindul la Universitatea Lomonosov - "Casa Scinteii" cum s-a numit ea din 1951, anul constructiei, pina in decembrie 1989 -apoi numindu-se "Casa Presei Libere 
Parerea mea este ca in Bucuresti exista totusi mai multe cladiri de pe acoperisurile carora panorama Capitalei este de-a dreptul pitoreasca. Una dintre ele este Foisorul de Foc de unde am hotarat sa pornim traseul care ne va duce la Casa Presei Libere".
Sunt convinsa ca veti asocial cuvintul foisor" cu o foaie mica", cu o foita, desi, conform Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, foisor inseamna o constructie izolata marginita de stilpi sau de coloane, ridicata in gradina unei case, intr-un parc etc.; turn care serveste drept post de paza sau observatie pentru descoperirea incendiilor", iar din punct de vedere etimologic cuvintul a sosit in limba romana prin metamorfozarea cuvintului folyoso , cuvint care in limba maghiara inseamna " coridor".
Pentru a putea intelege mai bine acest obiectiv turistic potrivita gasesc potrivita prezentarea arhitecturii staliniste si nu gasesc importanta prezentarea cadrului in care a fost construita aceasta cladire( ma refer la regimul comunist)...nu despre asta e vorba.E VORBA DESPRE ROMANIA DE IERI SI DE AZI PRIN COMPARATIE CU EVOLUTIA ROMANEI INAINTE SI DUPA REVOLUTIE.
Arhitectura stalinista
Spre sfirsitul anilor '40, politicul a impus realismul-socialist, sloganul artistic al stalinismului, intrerupind pentru citiva ani atit noul patos modernist pe care tinara generatie incerca sa-l impuna, cit si traditia mai moderata. 
Totusi, arhitectura realist-socialista/stalinista nu va lasa urme fizice coplesitoare. Intr-un fel sau altul, nu s-au facut investitii deosebit de mari, cu exceptia combinatului poligrafic Casa Scinteii, proiectat dupa modelul moscovit de un colectiv din care au facut parte multe dintre tinerele sperante ale momentului (arh. Horia Maicu, sef de colectiv). Totusi, nici scara Casei Scinteii nu este la fel de coplesitoare ca marturiile lasate de stalinism in alte tari. HCM/nov. 1952 impune in constructia de locuinte formula sovietica a cvartalurilor, oprind orice alte experimente. Dar nici cvartalurile (incinte sau suite de incinte de locuinte plurifamiliale de mica inaltime) nu au ajuns coplesitoare (ca dimensiuni si ca numar) si, inscrise in tesutul stradal traditional, nu au disturbat ordinea traditionala a orasului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Casa Scanteii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!