Analiza Postului Radio France Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Postul de radio Radio France Internationale, prescurtat RFI, isi incepe istoria in luna mai a anului 1931. Sub denumirea initiala de Poste Colonial (Postul Colonial), acesta devine imediat mijloc de comunicare si informare pentru francezii de pretutindeni. Specificul de a transmite in mai multe limbi de circulatie internationala s-a introdus odata cu inceperea celui de al Doilea Razboi Mondial, cand fostul ?Post Colonial?, de acum cunoscut drept Paris-Mondial (Paris Mondial), vorbeste ascultatorilor in 30 de limbi. 
Dar succesul initial si scopul nobil dupa care functionau RFI sunt acaparate in perioada 1939-1944 de ?razboiul undelor?. Radioul a devenit modalitatea cea mai eficienta de propagare si instigare in scopuri politice. Astfel, cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a desfasurat si indirect, iar tot atunci s-a dovedit pentru prima data importanta acestui tip de mass-media. In consecinta, la 22 iunie 1944, Generalul Charles de Gaulle ordona rechizitionarea tuturor posturilor de radio publice si private. Insa, Philippe Desjardins, doreste sa relanseze transmiterea de informatii; iar ?Paris Mondial? se redenumeste cu Emissions vers l'Etranger (Emisii pentru strainatate) la 1 ianuarie 1945. Foarte repede, difuzarea se realizeaza in 20 de limbi pentru 46 de tari. 
Intre anii 1948-1956, mai ales in perioada Razboiului Rece, radioul a avut din nou un rol foarte important. Emissions vers l'Etranger a Frantei s-a diminuat, insa se facea tot posibilul pentru a putea fi receptionati si in Estul Europei. Tot in acea perioada, Statele Unite ale Americii au finantat aparitia a doua posturi de radio private: Radio Europa Libera si Radio Libertatea. Denumirea de ?Emisii pentru strainatate? este schimbata in Direction des Affaires Exterieures (Directia Afacerilor Externe), pentru ca mai apoi, la 1 ianuarie 1969 sa i se modifice identitatea si obiectivul. Direction des Affaires Exterieures et de la Cooperation (DAEC) este noua denumire si reprezinta un ansamblu eterogen cu numeroase misiuni; emiterea si eventualele activitati de cooperare depind in mod direct de Ministerul de Afaceri Externe si finantarea oferita de acesta. 
Cu adevarat, Radio France Internationale vede lumina zilei in ianuarie 1975. Inca devastat de toate schimbarile si restrictiile resimtite, acesta incearca sa isi croiasca propriul drum si sa se integreze in noua societate a Radio France. Hotarat, RFI se impune si emite, incepand cu 1975, in sud-estul Africii, initiativa primita foarte bine de publicul francofon din zona. In 1976 RFI se aude si pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, pentru ca in 1977 sa difuzeze si in Portugalia. Iar odata cu decretul de razboi din Polonia in 1981, Radio France Internationale decide relansarea emisiunilor in limba poloneza in doar trei zile. 
Dar cu toate acestea, cel mai mare succes al RFI s-a petrecut la 30 septembrie 1986, cand Radio France Internationale a fost numit independent de catre Parlament. Iar intre anii 1982-1986, dezvoltarea si transmisiunile au continuat si in alte limbi, pe langa poloneza: limba rusa in septembrie '83, romana incepand cu iunie 1984, creola in septembrie 1985 si la inceputul lui 1986 cu sarbo-croata. In America Latina au crescut numarul transmisiunilor in limba spaniola si portugheza, insotite totusi si de limba franceza. In acest context, Henry Tezenas du Montcel, sustine din anul 1986 dezvoltarea continua a RFI prin ajungerea acestuia in Asia si implementarea limbii engleze, alaturi de araba. 
Cu timpul, Radio France Internationale isi modernizeaza si aparatura de transmitere, trecand pe FM in toata lumea. Iar profesionalismul de care a dat dovada mereu i-a determinat pe cei de la ziarul Liberation sa spuna la 23 ianuarie 1991 urmatoarele: <<RFI, un CNN a la francaise>> (RFI, CNN-ul francez). Dupa lansarea si in limba lao, khmer si turca, RFI se lanseaza in 1994 si in mediul online. 
La 17 februarie 2005, RFI sarbatoreste 30 de ani de existenta mai mult sau mai putin independenta, iar un an mai tarziu transmite si in limbile albaneza, poloneza, romana si slava de sud. 
Din 2008 pana in prezent, Radio France Internationale a mai trecut prin numeroase schimbari, dar toate au fost facute in favoarea ascultatorilor, pentru a putea accesa cat mai usor transmisiunile RFI, prin orice mijloc si mai ales, de oriunde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Postului Radio France Internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!