Analiza grafica si editoriala a ziarului Adevarul

Extras din referat Cum descarc?

Adevarul este un cotidian independent. El este in afara oricaror influente politice, economice, financiare, de grup ori personale - interne sau din exterior. Adevarul nu face politica nici unui partid. Ca o garantie a statutului sau de independeta, redactorii ziarului nu pot fi membri unui partid politic. Adevarul promoveaza valorile democratiei si statutului de drept, sustine instaurarea economiei pe piata. El actioneaza in apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, definite in Constitutie si in documentele internationale la care Romania este parte. Ziarul este impotriva oricaror forme de extremism si isi propune promovarea tolerantei in viata sociala si politica. Potrivit insusi titlului sau, Adevarul ofera o imagine corecta a vietii, fara prejudecati, in acord deplin cu realitatea. Adevarul si-a ales ca deviza articolul 16 din Constitutie: ,,Nimeni nu este mai presus de lege" - definindu-se ca un cotidian angajat in promovarea legalitatii si a justitiei sociale. 
Scurt istoric 
Ziarul ,,Adevarul" sau cum era numit el inainte de reforma ortografica ,,Adeverul". este un cotidian infiintat in anul 1888 de Alexandru Beldiman, aparut pentru prima oara la Bucuresti. Ziarul a functionat din 1888 pana in 1916, a avut o pauza in timpul Primului Razboi Mondial, ca mai apoi sa-si reia activitatea din 1919 pana in 1937.
Primul ziar cu titlu ,,Adeverul". a fost un saptamanal aparul la Iasi, in anul 1871, insa nu a fuctionat decat un an, chiar daca a avut o perioata scurta totusi a fost o istorie zbuciumata, pentru ca creatorul sa, Alexandru Beldiman, a fost dat in judecata pentru continut antidinastic. Publicatia aparea in fiecare miercuri, dar s-a oprit la numaru 13.
Mai tarziu, cu sprijinul fiului lui Alexandru Ioan Cuza, dupa 16 ani ziarul reapare, Alexandru Beldiman a pus din nou pe roate publicatia, sub forma unui cotidian cu acelasi titlu ,,Adeverul". Acel ,,e" provenit de la latinescul veritas, a fost pastrat de toti proprietarii ulteriori ai ziarului, chiar si dupa introducerea noilor reguli ortografice. Este considerat ziarul cu cea mai lunga aparitie, dupa ,,Universul". In cei peste 50 de ani de aparitie ,,Adeverul" s-a situat pe pozitii burghezo-democratice, luind adesea aparearea intereselor clasei muncitoare si in special ale taranimii oprimate. In urma unor neintelegeri intre Al. V. Beldiman, proprietarul ziarului si Toma Basilescu, proprietarul tipografiei, pe parcursul a cateva luni apar doua ziare cu titlul ,,Adeverul". Toma Basilescu, s-a declarat proprietar si a plecat luand cu sine registrele de abonati, de anunturi publicitare precum si toti banii din seif, dupa care a inceput sa scoata alt ziar, cu acelasi titlu, cu acelasi format si cu acelasi numar de ordine. Dupa un timp in care au aparut paralel, iar ,,Adeverul" lui Beldiman se tiparea in 32.000 de exemplare, cei doi au ajuns in fata unui ,,juriu arbitral", care i-a recunoscut dreptatea lui Beldiman si l-a obligat pe Basilescu sa iasa de pe piata. Ziarul aparea in doua editii, una dimineata si alta seara, iar duminica se publica ,,Adeverul literar".
Dupa retragerea lui Gr. Ventura, care nu impartasea opiniile democratice ale lui Beldiman, acestea reorganizeaza redactia ,,Adeverul". Incepind din anul 1892, ziarul publica, in numarul de duminica, o pagina literara, redactata de Traian Dimitrescu. Contributiile unor ziaristi socialisti, ca I. Teodorescu si C.D. Anghel, fratele poetului D. Anghel, accentueaza orientarea democratica a ziarului. 
Ziarul a aparut fara niciun capital, pe baza unui credit de cateva zile oferit de tipograful Grigore Luis, ,,cu o redactie alcatuita din oameni de inima si buni scriitori, dar lipsiti ei insisi de rutina si indemanarea gazetareasca".
Ziarul ,,Adeverul" a fost primul ziar romanesc care a introdus caricatura de presa; primul ziar care a publicat o telegrama directa din strainatate; primul ziar cu palat redactional; prima institutie de presa care a introdus masina de cules, adica linotipul; prima publicatie cu editura, cantina, sectie de desen si pictura, biblioteca si arhiva; cu tiraje imense pentru vremurile acelea si cu salarii mari si sigure pentru ziaristii angajati. 
In primele doua decenii ale sex. XX-lea, preocuparile pentru problemele culturii si literaturii stau in centrul atentiei redactiei, atat in paginile ziarului ,,Adeverul" cat si in cele a suplimentelor. Dupa primul razboi mondial, ziarul ,,Adeverul" (Dimineata si suplimentele lor culturale si literare) apara drepturile si libertatile democratice, demasca pericolul de fascizare a tarii, presa de dreapta, sprijina ideologia clasei muncitoare si, implicit, pres de stanga.
Dupa Primul Razboi Mondial, ,,Adevarul" a reaparut la 3 ianuarie 1919. La 30 decembrie 1937, la doar o zi de la instalare, Guvernul Goga-Cuza a decis suprimarea ziarelor ,,Adevarul", ,,Dimineata" si ,,Lupta", considerate antinationale, cosmopolite, ,,servind interese contrare nazuintelor romanesti" si, in aceeasi optica, daunand ,,sanatatii morale a presei." In anul1946 ziarul a reaparut sub titlul ,,Adevarul vremii", insa a disparut cinci ani mai tarziu, fiind interzis de autoritatile comuniste.
Directorii ,,Adeverului"
De-a lungul timpului, ziarul a avut urmatorii directori: 
- Alexandru Beldiman 1871 - 1872, 1888 - 1898
- Constantin Mille 1898 - 1920
- Constantin Graur 1921 - 1936
- Mihail Sadoveanu 1937
- B. Branisteanu 1946 - 1947
- H. Soreanu 1947 - 1951
Reaparitia in anul 1989, imediat in primele zile dupa revolutie, din denumirea ziarului ,,Scinteia", in ,,Scinteia poporului" ca mai apoi sa revina la ,,Adevarul". Politica editoriala din anii imediat urmatori revolutiei, a continuat principial linia Scinteii, ziarul adoptand puncte de vedere critice in raport cu opozitia anticomunista din Romania. Are si un supliment cultural, ,,Adevarul Literar si Artistic".
In anul 2006, ,,Adevarul" a fost cumparat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a infiintat cu acea ocazie trustul Adevarul Holding, in care si-a reunit operatiunile media.Din 6 decembrie 2010 cotidianul ,,Adevarul" a fost lansat si in Republica Moldova. Ziarul apare de luni pana vineri, intr-un tiraj de 7.000 de exemplare distribuite in toate localitatile din Republica Moldova. ,,Adevarul", editia de Moldova, trateaza subiecte locale, sociale, politice, economice si de actualitate, distribuite in paginile ziarului dupa o structura similara cu cea a publicatiei din Romania. ,,Adevarul" este primul ziar din Republica Moldova scris atat de jurnalisti basarabeni, cat si de jurnalisti din Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza grafica si editoriala a ziarului Adevarul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!