Algoritmii rețelelor de socializare

Extras din referat Cum descarc?

În lumea de astăzi, fie că este vorba despre calculatoare sau matematica, despre un produs care ne-ar interesa și am vrea să-l cumpărăm, sau pur și simplu dacă vrem să ajungem dintr-un loc în altul, algoritmii sunt acolo să ne ajute, să ne ghideze prin recomandările puse la dispoziție. Auzim despre ei tot mai des, știm ca se află în spatele ecranelor noastre, dar ce sunt ei și pentru ce au fost programați mai exact? În acest referat doresc să prezint aceste aspecte, dar și impactul pe care aceștia îl au față de noi și de lumea interconectată în care trăim.
Ce sunt algoritmii
Chiar dacă pare un concept relativ nou, de fapt cuvântul „ algoritm” a apărut în urmă cu 900 de ani și provine de la versiunea latinizată a numelui matematicianului persan al-Khwarizmi: „algoritmi”. Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește algoritmul ca „Ansamblu de simboluri folosite în matematică și în logică, permițând găsirea în mod mecanic (prin calcul) a unor rezultate”, sau generalizând ca „Succesiune de operații necesare în rezolvarea unei probleme oarecare”. In epoca medievală, latinii foloseau acest termen pentru a denumi sistemul decimal de numere, adică cel folosit de noi în prezent. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea algoritmul a început sa fie folosit pentru a desemna un set de reguli și de pași utilizat pentru rezolvarea unei probleme sau chiar a unei sarcinii din viața de zi cu zi, un exemplu foarte elementar ar fi ce set de pași trebuie urmărit pentru a planta o plantă. Matematicianul și informaticianul britanic Alan Turing este primul care și-a dat seama cum un calculator poate folosi instrucțiunile unui algoritm pentru a rezolva probleme de matematica complexe, dar cu precizarea că algoritmul creat de acesta a fost unul rudimentar, capabil să prezică doar următorii doi pași în rezolvarea problemei (Stezano, 2018).
Algoritmii au parcurs un drum lung pentru a fi ce sunt astăzi, adică sisteme de recomandare complexe. Totuși, asta nu înseamnă ca ei au ajuns într-un punct final. Rețelele de socializare caută permanent metode de a perfecționa sistemele lor de recomandare. Această tehnologie nu stă niciodată pe loc, este în continuă dezvoltare. Ei evoluează și se adaptează la nevoile noastre, iar noi, ca utilizatori, trebuie să înțelegem cel puțin bazele și potențialul acestora. 
Mai mult de atât, pe lângă faptul ca utilizăm aceste sisteme, pe lângă faptul că suntem creatorii acestora, suntem și parte din procesul de generare al recomandărilor. Practic, algoritmul primește de la noi informații, adică input, cum ar fi spre exemplu cuvinte, și produce output, adică informația creată de calculator. Deci, noi alimentăm algoritmul și cu cat mai multă informație - data - îi oferim, cu atât este mai eficient în a recomanda un conținut specific. 
Lucru care nu trebuie uitat este că aceste programe sunt create de om, deci inevitabil, sunt susceptibile să facă greșeli. Aceste greșeli s-ar putea materializa ori într-o recomandare care nu e neapărat pe placul nostru, ori să fie chiar periclitat, ceea ce ar putea genera mari probleme sociale. Acest din urmă lucru s-a întâmplat în cazul algoritmilor cryptografici prin punerea în pericol a datelor utilizatorilor lor. Conform unor autori (Mohammad Tehranipoor), asigurarea securității datelor în fața unor astfel de posibile amenințări ar trebui să fie rezolvată și garantată.


Fisiere in arhiva (1):

  • Algoritmii retelelor de socializare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Chakrabarti, M. (2019, Aprilie 08). YouTube Tolerated Toxic Content For Engagement. Wbur.
Chaslot, G. (2019, Iulie 7). Wired. Preluat de pe https://www.wired.com/story/the-toxic-potential-of-youtubes-feedback-loop/
Costine, J. (2018, Iunie 1). TechCrunch.com. Preluat de pe TechCrunch: https://techcrunch.com/2018/06/01/how-instagram-feed-works/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAKBk7yi8jM1gNI1Z33G4KRNnFQSnN-0nsAzCNK2I589O9shzu9Q13UeD-PHWIeaen7pVeILN9OPUewOzyPxLkFvW5K1cfbX_Yiore-0m1Md5AiSUpv
Ivan Habernal, T. P. (fără an). Sentiment Analysis in Czech Social Media Using Supervised Machine. 10.
Jurcan, D. (2019). Un cal în lumea digitală. Revista Sinteza.
Levy, A. (2018, Februarie 6). The Motley Fool. Preluat de pe https://www.fool.com/investing/2018/02/06/people-still-spend-an-absurd-amount-of-time-on-fac.aspx
Mohammad Tehranipoor, C. W. (fără an). ntroduction to Hardware Security and Trust. Springer.
Morgan, C. J. (2019). The Silencing Power of Algorithms: How the Facebook News Fees Algorithm Manipulates Users` Perceptions of Opinion of Opinion Climates. 28.
Stevie Chancellor, E. P. (fără an). Who is the “Human” in Human-Centered Machine Learning:.
Stezano, M. (2018, Semptembrie 12). History Stories. Preluat de pe History.com: https://www.history.com/news/in-1950-alan-turing-created-a-chess-computer-program-that-prefigured-a-i
Zhao, Z. (2021). Analysis on the “Douyin (Tiktok) Mania” Phenomenon Based on Recommendation Algorithms. 10.
Ziad Obermeyer, M. P. (2016). Predicting the Future — Big Data, Machine Learning, and Clinical Medicine.
https://www.youtube.com/watch?v=H_aLU-NOdHM&list=LL&index=6
https://www.facebook.com/business/news/let-me-explain-video-series-how-does-news-feed-work 
https://about.fb.com/news/category/news-feed-fyi/
https://www.youtube.com/watch?v=XuORTmLhIiU&list=LL&index=5
https://dexonline.ro/definitie/algoritm accesat la data de 07.12.2021


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!