Transportul Rutier

Extras din referat Cum descarc?

1. Caracteristici tehnico-economice
Transportul rutier este o forma de transport terestru si totodata un subsistem al sistemului national al transporturilor care asigura deplasarea in spatiu a marfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor (remorci ,trailere etc). 
Transportul rutier de marfuri cat si transportul rutier de persoane se poate desfasura in :
- trafic national - operatiune de transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul aceluiasi stat, fara a depasi teritoriul statului respectiv ;
- trafic international - operatiune de transport rutier care se efectueaza intr-o localitate de plecare si o localitate de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state ;
Atat transportul de marfa cat si cel de persoane pot imbraca forma de :
- transport rutier public - si anume cand transportul rutier este efectuat pe baza de contract, contra plata, de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere ;
- transport in cont propriu - si anume cand transportul se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia.
Autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul in transportul feroviar de pilda (linii de cale ferata ,depouri, triaje etc).Datorita acestui fapt ,ele pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituind o componenta indispensibila a transporturilor multimodale. Cu ajutorul autovehiculelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitandu-se transportarile pe parcurs si consecintele acestora: manipulari costisitoare; pierderi cantitative si calitative; rataciri de colete; sustrageri etc.
Productia mijloacelor auto necesita investitii specifice mai mici, iar pregatirea conducatorilor auto se realizeaza cu cheltuieli mai reduse si intr-un timp mai mic decat la calea ferata sau in transportul naval si aerian. Mijloacele de transport auto prezinta anumite limite: - capacitatea lor de transport relativ redusa, in comparatie cu cea a trenurilor de marfa sau a navelor comerciale determina costuri specifice pe tona/kilometru de cateva ori mai ridicate decat in transportul ferovial si naval ; 
-eficienta in transportul auto se realizeaza indeosebi pe distante scurte;
-transportul auto este afectat in mod deosebit de actuala criza energetica pe plan mondial intrucat consuma combustibili costisitori si greu de procurat.
Tendintele care se manifesta in prezent in transportul auto din Romania si din alte tari sunt generate tocmai de preocuparile specialistilor de a face acest mod de transport mai economic si mai rentabil, in acest sens mentionam : 
-tendinta de crestere a puterii si capacitatii de transport a mijloacelor auto 
-tendinta de extindere a tractiunii diesel, mult mai economica decat cea pe baza de benzina
-adancirea specializarii mijloacelor de transport auto atat in legatura cu cresterea partizilor de marfa, cat si cu exigentele impuse de specificul transportului diverselor marfuri
-cresterea preocuparilor pentru construirea unor mijloacelor de transport auto cu consumuri specifice de carburanti cat mai mici si extinderea cercetarilor pentru proiectarea si construirea unor autovehicule capabile sa functioneze prin utilizarea altor surse de energie 
2. Componentele procesului de transport rutier
Procesul de transport al marfurilor pe sosele are trei componente de baza si anume: drumul, autovehiculul si conducatorul auto. 
DRUMUL conditioneaza prin calitatile sale mobilitatea autovehiculelor si eficienta exploatarii lor tehnice si comerciale. Totalitatea drumurilor situate pe intreg teritoriul tarii formeaza reteaua rutiera. In cadrul acesteia din punct de vedere al importantei economice si administrative deosebim :
a) Drumuri publice acele cai de comunicatie terestra, amenajate pentru circulatia vehiculelor si aflate in administratia unui organ de stat, daca sunt deschise circulatiei publice si satisfac cerintele de transport rutier ale intregii econmii nationale si ale populatiei
b) Drumurile de exploatare care satisfac cerintele de transport ale unor unitati economice (agricole, forestiere etc) 
Din punct de vedere functional si administrativ, drumurile publice se impart, in ordinea importantei, astfel:
a) autostrazi - drumuri nationale de mare capacitate si viteza, rezervate exclusiv circulatiei autovehiculelor, care nu deservesc proprietatile riverane, prevazute cu doua cai unidirectionale separate printr-o zona mediana avand cel putin doua benzi de circulatie pe sens si banda de stationare de urgenta; intersectii denivelate si accese limitate, intrarea si iesirea autovehiculelor fiind permisa numai prin locuri special amenajate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Rutier.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!