Totul Despre Bloguri

Extras din referat

Blogul: carte de vizita
Un blog este un jurnal updatat frecvent si publicat pe internet pentru consumul publicului general, construit pe o platforma de CMS (Content Management System). El se diferentiaza de alte pagini prin faptul ca datele sunt afisate in ordinea inversa a introducerii lor.
Blogurile ofera informatii, comentarii, opinii despre un subiect predilect (de exemplu: politic, publicitate, stiri locale, informatii personale), iar continutul poate fi in format text, audio, video. Intregul spatiu al blogurilor si al bloggerilor a devenit cunoscut drept "blogosfera".
Blogul modern a evoluat din jurnalele online, care erau la inceput doar componente updatate ale unor situri obisnuite. Odata cu evolutia programelor care faciliteaza introducerea si afisarea articolelor intr-o ordine invers cronologica, procesul a devenit accesibil unui public mai larg.
Termenul weblog a fost inventat de Jorn Barger pe 17 decembrie 1997, iar forma prescurtata a aparut dupa ce Peter Merholz, in aprilie 1999, a spart cuvantul intr-o propozitie
("we blog") in sidebar-ul blogului sau, Peterme.com. In timp, numarul blogurilor a crescut, la fiecare 5 luni ajungand sa se dubleze.(Figura 1) In noiembrie 2006, Tehnocrati - un motor de cautare pentru bloguri - ajunsese sa inregistreze aproximativ 60 de milioane de bloguri.
Figura 1
Componentele unui blog
Post 
Termenul folosit in limba engleza pentru fiecare insemnare ce apartine unui blog este"post".
Comentarii
Persoanele care citesc posturile pot lasa comentarii. Acestea pot duce la o dezbatere sau la un schimb de idei. Comentariile se gasesc fie dupa titlul postului, fie dupa corpul continutului si pot fi citite printr-un simplul click.
Link-uri
Aproape toate posturile includ hyperlink-uri spre informatia initiala, sursa inspirationala sau materialul propus spre analiza / dezbatere, alte bloguri etc.
Permalink
Pentru ca posturile sunt afisate in ordinea inversa postarii, un permalink permite cititorului sa acceseze direct postul dorit. Este un link permanent care iti permite sa citezi un post pe o pagina care va ramane constanta.
Trackback
Linkurile care pot fi copiate intr-un nou post sau in alt blog si care se refera la postul original se numesc trackbackuri. Acestea construiesc structura linkurilor si cresc posibilitatea ca postul original sa fie gasit, deoarece motoarele de cautare listeaza paginile web in functie de numarul de pagini care ofera link-uri spre ele.
Categorii
Un blogger poate incadra un post intr-o categorie, permitandu-i vizitatorului sa citeasca doar posturile care apartin aceluiasi domeniu.
Arhiva
Posturile vechi pot fi citite oricand, ele gasindu-se in arhiva blogului.
RSS Feed
RSS (Really Simple Syndication) este o unealta care permite utilizatorilor sa fie anuntati de
fiecare data cand apare ceva nou pe blog, fara sa ii oblige sa viziteze URL-ul blogului.
Blogroll
O lista cu alte bloguri pe care bloggerul le citeste, afisate pe pagina propriului sau blog, se numeste blogroll.
Tag
Tag-urile ajuta la definirea cuvintelor cheie primare de pe o pagina web. Ele pot face parte din domenii mai largi decat cele ale categoriilor.
Blogul si compania
Cum sa scuturi de praf imaginea online a companiei?
Un blog corporatist este un blog publicat si folosit de o organizatie cu scopul de a atinge niste tinte / parametri, care tin fie de eficienta, fie de promovare. El poate deveni fata umanizata a companiei, contactul direct cu lumea consumatorilor sau expertul de care clientii au nevoie. Asadar, un blog corporatist este, inainte de toate, un liant intre companie si clienti. Blogurile corporatiste pot fi interne sau externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Totul Despre Bloguri.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!