Targuri si Expozitii

Extras din referat Cum descarc?

1. Background & Fundamentals
1.1. Evolutia Targurilor si Expozitiilor comerciale
1.1.1. Epoca Antica
Comertul a fost mereu o ocupatie de traditie pentru state antice ca Egipt, Grecia, Imperiul Roman. Primele dovezi legate de existenta unor locuri amenajate pentru comert dateaza inca dinaintea erei noastre. Aici se intalneau comerciantii voiajori cu producatorii locali.
Romanii au fost primii care au organizat targuri, atat in locatii itinerante cat si permanente, astfel dezvoltand ceea ce am putea numi o ,,industrie a targurilor". In Biblie, mai exact in Vechiul Testament, este mentionat un targ care se desfasoara in orasul Zor (astazi undeva in Liban). Irod, regele Iudeei a fost primul conducator care a infiintat un targ permanent imprejmuit cu un zid, localizat in orasul Botana, unde s-au descoperit si dovezi arhelogice (in special monezi) ce atesta faptul ca vizitatorii veneau din Siria, Egipt, Roma antica, Grecia, Spania, si Franta.
1.1.2. Evul Mediu
Termenul ,,fair" (rom. targ), care a fost folosit prima data in Evul Mediu, vine din latinescul ,,feria" ce desemneaza un festival religios care are loc de obicei langa o biserica ori o manastire. Acelasi sens are si termenul german ,,messe" care provine din latinescul ,,Missa" insemnand slujba religioasa in care la sfarsit preotul pronunta sintagma ,,ite, Missa est" semn ca targul este deschis, de obicei in curtea bisericii. Primul targ de acest fel ,,Foire de Saint Denis", a avut loc langa Paris si a fost fondat de regele Dagobert in anul 629 si care pana in 710 deja atragea mai mult de 700 de negustori.
Primul targ la care nu s-au vandut numai produse cash and carry, ci si produse industriale a avut loc la Leipzig in anul 1165.
1.1.3. Revolutia industriala
Procesul de industrializare care a inceput in secolul al XVIII-lea a adus noi cerinte de distributie afectand astfel industria targurilor comerciale. In secolele XVIII si XIX targurile au evoluat de la stadiul de locatii de vanzare directa la stadiul de locatii folosite pentru a expune o gama larga de produse. S-a trecut de la ideea de a vinde cat mai mult la ideea de a expune cat mai mult. Initial conceptul a aparut in Germania (,,Mustermesse") si a dominat industria targurilor pana la mijlocul secolului XX.
In plus, la sfarsitul secolului XIX si in primele decade ale secolului XX, au fost organizate numeroase expozitii de importanta nationala, in mare parte dedicate unor teme specifice (electricitate, sanatate, inginerie mecanica) orientate catre publicul larg.
1.1.4. Prezent
Dupa Al Doilea Razboi Mondial industria targurilor a inceput sa urmeze un trend de crestere a specializarii in economie. Au aparut numeroase targuri specializate si de asemenea s-au diversificat foarte mult locatiile de organizare.
In ciuda emergentei sistemelor moderne de comunicare rapida din secolul XX, targurile se situeaza si astazi pe o pozitie de top in ceea ce priveste instrumentele de marketing folosite pentru a genera vanzari eficiente. Targurile, ca mix de elemente de informare, comunicare si entertainment, constituie cu adevarat un canal de comunicare de marketing care permite exploatarea la maxim a celor cinci simturi, intr-un mediu ce permite interactiunea fata in fata.
La inceputul secolului XXI, industria targurilor este caracterizata de o crestere continua a numarului de targuri si expozitii. Organizatorii acestor evenimente isi extind campul de activiate la nivel mondial, fiind in acelasi timp implicati in activitati de cooperare internationala.
1.2. Definitii si tipuri de targuri si expozitii
1.2.1. Targurile comerciale vs. Expozitii
Exista multe acceptiuni si definitii ale termenilor targ comercial si expozitie. Totusi, urmatoarele sunt universal acceptate.
Targurile comerciale sunt evenimente de piata cu o durata specifica, organizate la intervale de timp, la care un numar mare de companii prezinta si vand (cu titlu de mostra) gama principala de produse intr-unul sau mai multe sectoare ale industriei. Targurile comerciale atrag in principal vizitatori din domeniul comertului si afacerilor (intreprinzatori).
Expozitiile sunt evenimente de piata cu o durata specifica, organizate la intervale de timp, la care un numar mare de companii prezinta, vand (cu titlul de mostra) sau ofera informatii despre o linie reprezentativa de produse dintr-unul sau mai multe sectoare cu scopul de promovare a vanzarilor. Expozitiile atrag in principal publicul larg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Targuri si Expozitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!