1. Prezentarea companiei si a politicii sale de marketing- pag. 3 1.1 Scurta introducere referitoare la companie- pag. 3 1.2 Piata societatii comerciale. Cota de piata. Segmente tinta. - pag. 3 1.3 Strategii de pozitionare si strategiile mixului de marketing.- pag. 5 2. Exemplu de succes de management al relatiilor cu furnizorii si clientii Complexului Energetic Turceni- pag. 6 2.1 Descrierea situatiei care constituie un succes- pag. 6 2.2 Analiza factorilor care au contribuit la situatia respectiva- pag. 7 3. Concluzii si recomandari pentru organizatie- pag. 8 4. Bibliografie- pag. 9
1. Prezentarea companiei si a politicii sale de marketing 1.1 Scurta introducere referitoare la companie Complexul Energetic Turceni este cea mai mare termocentrala din Romania si asigura, cu o putere instalata de 2.310 MW, circa 10% din consumul anual de electricitate al Romaniei. Impreuna cu celelalte doua complexuri energetice din Oltenia (CE Rovinari si CE Craiova), acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara. Complexul Energetic Turceni include Termocentrala Turceni, Carierele Jilt Sud si Jilt Nord, puse in functiune in anul 1977, si Mina Tehomir, pusa in functiune in anul 1978. Obiectul de activitate al Complexului Energetic Turceni il reprezinta producerea energiei electrice si termice pe baza de lignit, precum si extractia si prepararea lignitului. Actionarul majoritar al CE Turceni este Ministerul Economiei si Comertului (cu aproximativ 75%), iar actionarii minoritari sunt: Fondul Proprietatea, Termoelectrica SA si ICM SA. 1.2 Piata societatii comerciale. Cota de piata. Segmente tinta. CE Turceni produce energie electrica atat pentru piata romaneasca, cat si pentru export. In prezenta lucrare voi trata doar aspectele de management al relatiilor cu furnizorii si clientii ce tin de piata interna. Dupa cum se poate observa din graficul de mai jos, CE Turceni detine o cota de piata de 13,2%. Segmentele tinta vizate de catre companie sunt gospodariile situate pe teritoriul tarii si societatile comerciale consumatoare de energie electrica fie direct in procesul de productie, fie pentru a sprijini acest proces. In anul 2011, circa 40% din energia produsa a fost vanduta prin contracte bilaterale reglementate, 30% prin contracte bilaterale, restul fiind destinata PZU (pietei pentru ziua urmatoare) si pietei de echilibrare PE, dupa cum se poate observa si din graficul urmator. PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare) reprezinta o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica activa cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare. Regulile Pietei pentru Ziua Urmatoare sunt prevazute in cadrul cap. 5 din Codul Comercial al Pietei Angro de Energie Electrica, aprobat prin Ordinul Presedintelui ANRE nr. 25 /22 .10. 2004. Piata pentru Ziua Urmatoare creeaza un cadru centralizat pentru vanzarea si cumpararea energiei electrice de catre participantii la piata angro de energie electrica din Romania, necesar pentru: a) facilitarea formarii unei piete angro de energie electrica in conditii de concurenta, transparenta si nediscriminare; b) reducerea preturilor de tranzactionare a energiei electrice; c) stabilirea preturilor de referinta pentru alte tranzactii din piata angro.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).