Studiu Privind Piața Cerealelor

Extras din referat Cum descarc?

- Pe piata Rusiei de export a cerealierelor s-a mentinut tendinta de consolidare a pretului la grau;
- Se observa o crestere a cererii la partide mici de grau de productie rusa in conditii FOB;
- Pe piata de export a Ucrainei se observa o tendinta de crestere usoara a pretului la graul furajer;
- Cresterea in continuare a cererii la orzul furajer conduce la cresterea pretului de achizitie a lui;
- Traderii mentioneaza, ca cererea la mazarea furajera continua sa creasca;
- Piata de export a cerealelor in conditiile DAF se mentine stabila.
RUSIA
Preturile de export al cerealelor din Rusia (USD/?) a II jumatate a lunii august
min. abateri max. abateri mediu. abateri
Oferta , FOB
Grau alimentar 127 +2 157 +2 147 +2
Grau furajer 110 - 133 +3 127 +2
Orz furajer 100 - 120 - 110 -
Porumb furajer - - - - - -
Mazare furajera 120 - 130 - 126 -
Cereri, CPT-port
Grau alimentar 122 +2 133 +1 129 +2
Grau furajer 105 +3 118 +3 116 +1
Orz furajer 90 - 113 - 102 -
Porumb furajer - - - - - -
Mazare furajera - - - - - -
Nota: abateri fata de perioada precedenta
Tendinta de baza a pietei ruse de export al cerealelor este cresterea preturilor la grau. Acest fapte se datoreaza tendintelor pietei mondiale, dar si factorilor interni, cum ar fi necesitatile exportatorilor de stocare a partidelor mari a graului de calitate pentru realizarea contractelor anterioare. In pofida asteptarilor diametral opuse ale participantilor la piata, preturile la grau cresc treptat. Datorita acestui fapt, participantii care au stocuri de grau, il mentin, asteptand cresterea de mai departe a preturilor.
Pe de alta parte importatorii graului din Rusia se ingrijoreaza de calitatea graului rusesc vis-a-vis de declaratiile ucrainenilor si turcilor despre calitatea graului nou din aceste tari.
Pe langa cele mentionate, in perioada respectiva a crescut cererea la partide mici de faina in conditiile FOB cu livrare in luna septembrie. Preturile la ofertele curente de grau alimentar constituie 130-140$/tona (FOB- porturile marii Azov).
Preturile de achizitie a graului de categoria a 4 au constituit la sfarsitul lunii august cca 3500-3600 ruble/tona (CPT - porturile marii Azov), ceea ce este putin mai mult decat la inceputul lunii. Preturile maxime oferite pentru graul alimentar in portul Novorosiisk se cotau la nivelul de 3850-3900 ruble/tona. Preturile la graul din categoria a 3-a au ramas neschimbate.
In perioada descrisa, situatia pe piata cerealelor furajere se mentine relativ stabila. Se mentine o cerere sporita fata de graul furajer. Ofertele de cereri au constituit in mdeiu cca 3100 ruble/tona (CPT - porturile marii Azov) si cca. 3300 ruble/tona (?PT-Novorosiisk).
Cererea fata de orzul furajer este relativ mica, ca si la inceputul lunii. Companiile exportatoare fac achizitii la preturi de cca 2500 ruble/tona (CPT-porturile marii Azov), cererea in conditiile FOB la orz au fost neimportante si au constituit cca 110$/tona in porturile marii Azov, cu livrarile in luna septembrie.
UCRAINA
Consiliul International al Cerealelor a prognozat pentru Ucraina in anul 2006 o recolta de cca 36,6 mln tone de cereale, inclusiv grau - 14,7 mln tone, ceea ce este cu 20% mai putin fata de roada anului trecut, orzul va trece peste indicatorul anului trecut cu 3,2 mln tone si va constitui cca 12,2 mln tone, iar porumbul va constitui cca 7 mln tone. Cealalta parte o vor constitui mazarea si alte cereale. Se asteapta ca exportul de cereale sa fie de cca 3,5 mln tone de grau, 5,3 mln tone - orz si pana la 2 mln tone porumb. 
Din sezonul anului trecut Ucraina a exportat cca 13,3 mln tone cereale, inclusiv cca 6,4 mln tone grau.
In anul curent analistii ucraineni prognozeaza export de cereale de cca 9,5 - 10 mln tone, inclusiv 2,5-2,7 mln tone grau si cca 5 mln tone orz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Piata Cerealelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!