Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2091
Mărime: 298.49KB (arhivat)
Publicat de: Moise Pop
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Turek Magdalena
Universitatea “DUNAREA DE JOS” Galati FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR Specializarea: ECONOMIE AGROALIMENTARA

Extras din referat

Uniunea Europeana

Industria alimentara este unul din sectoarele industriei cu cea mai mare dinamica si cea mai importanta din Uniunea Europeana. Aceasta detine, in raport cu alte spatii similare, importante resurse agricole si piscole, diferentiate si complementare. Astfel in nordul mai rece si cu solul in care se mai vad urmele retragerii ghetarilor ultimei glaciatiuni, avem resurse de porumb, cartofi, sfecla de zahar in timp ce in zonele apropiate mediteranei avem importante resurse de cereale, vita de vie, citrice si maslini. Nu intamplator, aceasta industrie este compusa din aproximativ 310 000 de companii, ocupa mai mult de 4 milioane de persoane si are o cifra de afaceri care depaseste 900 de miliarde de euro.

Sectorul industriei alimentare este unul din cele mai mari si mai importante sectoare din spatiul comunitar european care utilizeaza munca manufacturiera, fiind al doilea dupa cel al prelucrarii metalelor, cu o pondere in cifra de afaceri de 14,5% din total, adica 917 miliarde euro la nivelul UE. Ponderea angajatilor pentru acest tip de munca provenind din sectorul industriei alimentare este de 14%. Acest sector este extrem de fragmentat; 99% din intreprinderile acestui sector sunt mici si medii, doar 1% fiind reprezentat de multinationale.

In 2009, structura industriei alimentare si a bauturilor in Uniunea Europeana era urmatoarea:

Cifra de afaceri: 954 miliarde euro;

Numar de angajati: 4,2 milioane persoane;

Pondere intreprinderi mici si mijlocii: 48,2% din cifra totala de afaceri si 62,8% din total numar de angajati;

Comertul (suma neta):

Exporturi: 53,7 miliarde euro;

Importuri: 50,8 miliarde euro;

Balanta comerciala: 3,0 miliarde euro;

Numar de companii: 310.000.

Ponderea in totalul exporturilor globale: 18,6%

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) reprezentau pe aceasta fotografie:

48,2% din total cifra de afaceri, aproximativ 450 miliarde euro;

47,7% din total valoare adaugata (TVA), aproximativ 95 miliarde euro;

62,8% din total angajati, aproximativ 2,9 milioane angajati;

99,1% din totalul companiilor de tip alimentari si bauturi, aproximativ 308.000 IMM-uri;

Produse alimentare Intreprinderi (nr.) Angajati (nr.) Cifra de afaceri (mil. euro)

TOTAL 309702 4688100 850333

Carne si produse din carne 45347 1029700 175613

Peste si produse din peste 4035 129500 21006

Legume si fructe 10200 283000 52205

Uleiuri si grasimi animale si vegetale 9010 72600 38625

Produse lactate 13098 400000 120000

Produse de morarit - panificatie 8300 124700 31687

Alte produse alimentare 191909 2000000 230000

Bauturi 22600 468900 129139

Tabel 1 - Principalii indicatori, UE, 2005

Comert

Produs Importuri Exporturi Net

Carne si preparate din carne 1563 2624 1061

Produse lactate si oua 324 2512 2188

Peste si crustacee 4982 1531 -3452

Cereale 22260 19791 -2467

Legume proaspete, refrigerate, congelate 5398 3058 -2340

Fructe conservate si preparate 1640 465 -1176

Zaharuri, zahar preparat si miere 5809 2181 -3627

Cafea, ceai, cacao 5447 1097 -4350

Tabel 2 - Volumul de extra UE comert, UE-27, 2007 (1 000 tone)

Consum

Consumatorii europeni iau in considerare nu numai pretul, ci si calitatea produsului cumparat. UE lucreaza pentru a proteja calitatea produselor alimentare in mai multe moduri, cu politicile privind siguranta si igiena alimentelor, etichetarea si informatiile nutritionale, aditivi alimentari, normele de sanatate precum si restrictiile privind rezidurile de pesticide. Un aspect practic in ceea ce priveste siguranta alimentara in UE este sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF), care este un sistem de notificare pentru preocuparile legate de alimente si bauturi (inclusiv bauturi alcoolice), care asigura un sistem de schimb rapid de informatii intre statele membre si coordoneaza actiunile de raspuns la amenintarile la adresa sigurantei produselor alimentare.

Categorie produs %

Alimente si bauturi non - alcoolice 13.1

Cultura si recreere 9.1

Intretinere, apa si energie 22.9

Transporturi 13.2

Restaurante si hoteluri 8.5

Altele 33.2

TOTAL 100

Tabel 3 - Cheltuielile de consum ale gospodariilor pentru

bunuri si servicii UE, 2009 (% din totalul cheltuielilor

aferente consumului casnic).

Preview document

Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 1
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 2
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 3
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 4
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 5
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 6
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 7
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 8
Studiu privind dimensiunea și modul de manifestare a unităților din industria alimentară în perioada 2005-2010 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Dimensiunea si Modul de Manifestare a Unitatilor din Industria Alimentara in Perioada 2005-2010.doc

Ai nevoie de altceva?