Studiu de Piata - Margarina

Extras din referat Cum descarc?

Margarina este o categorie matura in Romania, in care exista o diversitate mare de branduri. La ora actuala, oferta de produse a companiilor producatoare reflecta cerintele din ce in ce mai ridicate ale consumatorilor din tara noastra. Din punct de vedere al tipologiei produselor gusturile s-au sedimentat si ca urmare si oferta se indreapta in special catre produsele clasice sau catre cele cu surplus de vitamine. De asemenea, din punct de vedere al utilizarii, exista atat margarina tartinabila, cat si pentru gatit, prezentate in moduri ce raspund diferitelor nevoi . Beneficiind de o penetrare si frecventa de consum ridicate, piata de margarina este foarte mare, sortimentele mergand de la produse premium cu un continut ridicat de grasime, la produse cu un continut mai scazut de grasime si pana la produse speciale pentru gatit/gatit.
Aproape intrega cantitate de margarina vanduta in Romania e produsa de doi mari competitori Unilever si Orkla Foods. Numarul relativ redus de companii producatoare confera stabilitate pietei, in timp ce diversificarea ofertei si introducerea de sortimente speciale asigura un trend ascendent al vanzarilor de margarina . Fiind un produs cu un consum ridicat, aproape zilnic, margarina si-a asigurat prezenta la raft atat in comertul traditional, cat si in cel modern.
Conform studiului de retail audit intocmit de MEMRB, in intervalul septembrie 2005 - august 2006, topul primilor patru producatori de margarina a fost alcatuit din companiile: Unilever, Royal Brinkers, Orkla Foods si Marga Oil Production. Demn de mentionat este faptul ca in prezent, acest clasament s-a modificat, prin preluarea in luna iulie a companiei Royal Brinkers de catre Orkla Foods. 
In urma achizitiei companiei Royal Brinkers, Orkla Foods Romania si-a consolidat pozitia pe piata de margarina. 
In anul 2001, Unilever a inceput productia locala a marcilor sale de margarina, Rama si Delma. De asemenea, Unilever a fost primul producator de margarina care a lansat pe piata inovatii, produse speciale precum Delma Multivita, Rama Yogurta si Rama Cream. Conform afirmatiilor lui Marius Barbu, Brand Manager Delma la Unilever, aceasta companie este lider pe piata margarinei, detinand, cu marcile Rama si Delma, o cota de piata valorica de peste 52%, in august - septembrie 2006, conform datelor ACSNielsen. Delma este lider de piata, cu o cota valorica de peste 31%, fiind urmat de Rama, cu o cota de piata valorica de peste 21%.
Potrivit unui studiu de piata realizat de MEMRB privind vanzarile de margarina, in perioada septembrie 2005 - august 2006, intr-un clasament privind tipul ambalajului (tub si ambalaj tip folie), margarina la tub detine suprematia atat la vanzarile in volum -82,9%, cat si la vanzarile in valoare -78,3%.
In ceea ce priveste locul de achizitie, conform cercetarii MEMRB, in perioada septembrie 2005 - august 2006, canalele care au inregistrat cele mai mari vanzari au fost magazinele alimentare mici, urmate de supermarketuri si de magazinele alimentare mari (peste 40 mp). Magazinele alimentare mici revendica peste jumatate din volumul vanzarilor de margarina, 52,4%, fiind urmate de supermarketuri cu 22,6% si magazinele alimentare mari, cu 16%. Si la vanzarile in valoare prima pozitie a revenit magazinelor alimentare mici, cu 52,7% , urmate de supermarketuri -21,5% si magazinele alimentare mari -16,9%.
MARGARINA
Volum vanzari Valoare vanzari
sept 04-
aug 05 sept 05-
aug 06 sept 04-
aug 05 sept 05-
aug 06
Dupa tip
Tub 83,4% 82,9% 79,2% 78,3%
Ambalaj tip folie 16,6% 17,1% 20,8% 21,7%
Top producatori
Unilever 
99,7%
98,65 
99,8% 
99,1%
Royal Brinkers 
Orkla Foods 
Marga Oil Production 
SURSA: MEMRB
Margarina este un produs care se consuma aprope zilnic. Din acest motiv, produsul beneficiaza de o penetrare foarte mare atat in retailul modern, cat si in cel traditional. 
Adriana Dragomir, Junior Product Manager Orkla Foods Romania mentioneaza ca "pentru noi imporante in vanzarea de margarina sunt atat canalul de supermarket si IKA dar si magazinele de proximitate, care inca au o pondere ridicata".
In ultimii ani, ponderea retailului modern in vanzarile companiei Unilever au crescut, dar comertul traditional mai detine inca o parte importanta. S-a inregistrat vanzari foarte bune pentru margarinele companiei Unilever pe canalul cash&carry -care este preferat de catre micii retaileri - si in retelele de hypermarketuri si supermarketuri, care sunt importante in special pentru segmentul premium, pe care este prezenta cu brandul Delma. Pe canalul comertului international obtine cele mai importante vanzari in supermarketuri de cartier, magazinele alimentare si cele generale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Piata - Margarina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!