Studiu de Caz pentru Serviciile de Telefonie Mobila

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Concurenta pe piata telefoniei mobile se ascute de la an la an. Principalii actori din acest domeniu - Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp - duc o permanenta batalie a ofertelor pentru atragerea de noi clienti, intr-o mare parte si datorita estimarilor potrivit carora rata de penetrere a serviciilor de telefonie mobila in Romania va ajunge la 100% din populatie in 2009, comparativ cu 80% in prezent.
Pentru moment, Orange apare ca primul operator mobil de la noi avand in februarie anul curent peste 7 milioane de clienti. Connex este pe locul 2 cu aproximativ 6 milioane de clienti, iar Zapp si Cosmote se lupta pentru locul al treilea. Oricum, relansarea celui de-al patrulea operator aduce un plus clar pietei de telefonie mobila. De acum acel viitor bright-orange care suna bine pentru... diverse grupuri, incepe sa se arate din ce in ce mai in touch with life&
I. Operatorii de telefonie mobila din Romania 

Orange 
Nr clienti : 8.000.000(decembrie 2006) 
Cota de piata : 47,6%
Orange Romania este cel mai mare operator GSM din Romania. Pana in aprilie 2002, Orange a operat sub brand-ul Dialog.Avand o acoperire a populatiei de 96,6%, Orange Romania ofera fiecarei persoane din Romania posibilitatea de a alege intre planuri de abonamente flexibile, ce pot fi personalizate, si cartele PrePay. Orange se afla in competitie directa cu Vodafone pentru cei 18 milioane de utilizatori de telefonie mobila din Romania. Orange a depasit Vodafone (pe atunci Connex) in privinta numarului de clienti in septembrie 2004. Orange a introdus la inceputul lui 2005 tehnologia EDGE in patru orase romanesti (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov), o tehnologie de tranzitie spre 3G. Acoperirea EDGE a fost extinsa la nivel national in noiembrie 2006. Serviciile de generatia a treia au fost lansate la 7 iunie 2006, pana la sfarsitul anului fiind acoperite 20 de orase. In luna decembrie 2006, numarul de clienti a atins pragul de 8.000.000.

Vodafone 
Nr clienti : 7.717.000 ( decembrie 2006)
Cota de piata : 45,4%
Vodafone este al doilea operator de telefonie mobila ca marime in Romania dupa numarul de clienti. Compania este o marca a Vodafone Romania SA si a fost lansata in aprilie 1997 ca prima retea GSM din Romania. Inainte de noiembrie 2005, marca era cunoscuta doar sub numele Connex, dupa care numele a fost schimbat (printr-o perioada de tranzitie in care compania a purtat numele de Connex-Vodafone) in intentia de a fi integrata in reteaua globala Vodafone.
Vodafone este in competitie directa cu Orange, la ora actuala cel mai mare operator roman dupa numarul de clienti, desi Vodafone (Connex pe atunci) a detinut acest titlu pana in septembrie 2004. La sfarsitul anului 2005, Connex-Vodafone avea 6 milioane de clienti fata de 6.3 milioane de clienti ai Orange Romania .

Cosmote 
Numar de clienti: 2.000.000(aprilie 2007)
Cota de piata : 4,3%
Cosmote este al treilea operator de pe piata de telefonie mobila din Romania. Operatorul a primit a treia licenta GSM de la guvernul roman in decembrie 1998 si s-a lansat comercial in martie anul urmator, sub numele de Cosmorom, schimbat mai tarziu in COSMOTE. Compania a anuntat in aprilie 2007 depasirea pragului de 2 milioane de clienti, reprezentand o dublare a bazei de clienti in decurs de un trimestru.
Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara, o divizie a operatorului de telefonie fixa national Romtelecom, nu a rezistat concurentei iar in anul 2005, cu mai putin de 100 de clienti noi de la inceputul anului, si cu peste 80% din baza de clienti compusa din angajati si parteneri Romtelecom (care nu platesc), compania a inceput sa fie monitorizata, putand sa intre in faliment oricand. Cosmorom nu inregistrase pana atunci profituri nete si se estimeaza ca investitia initiala si pierderile acoperite de Romtelecom depasesc un miliard de dolari. S-au desfasurat negocieri pentru inchiderea sa, dar decizia a fost amanata in repetate randuri, astfel incat viitorul operatorului a fost mult timp nesigur.
La sfarsitul verii 2005 a fost preluat de operatorul mobil grec COSMOTE, care face parte din grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom. Romtelecom a pastrat 30% din actiunile operatorului. Pe 6 decembrie 2005, cu mai putin de 20 000 de clienti si o cota de piata mai mica de 1%, s-a relansat comercial printr-o campanie agresiva din punctul de vedere al preturilor.

Zapp
Numar de clienti : 500.000(decembrie 2006)
Cota de piata : 2,7%.
Zapp este un operator de telefonie mobila CDMA detinut de Telemobil S.A. Romania. Compania a fost infiintata in 1993 sub numele Telefonica Romania si timp de patru ani a fost singurul furnizor de telefonie mobila de pe piata romaneasca. Reteaua NMT 450 a fost modernizata incepand cu 1998 pentru a face trecerea la tehnologia digitala. Incepand cu anul 2000, odata cu preluarea companiei de catre grupul Inquam, Zapp a introdus in premiera mondiala o retea CDMA2000 in banda de 450 MHz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz pentru Serviciile de Telefonie Mobila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!