Studiu de Caz Adidas

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurta prezentare
Firma ADIDAS a fost infiintata in 1928 in Germania, de ADI DASSLER, care in 1929 a creat si primii pantofi pentru atletii care participau la olimpiada.
In perioada 1928-1990, ADIDAS a devenit una dintre cele mai mari firme internationale producatoare din industria incaltamintei si imbracamintei sport, dobandind notorietate si ......
Cu toate acestea, in perioada respectiva ADIDAS s-a confruntat cu o serie de probleme induse de scaderea competitivitatii acesteia ca urmare a carentelor de management-marketing inregistrate dar si a diversificarii produselor si cresterii ofensivitatii concurentilor (NIKE, REEBOK, PUMA, LOTTO etc.).
In acest context, in 1990 Bernard Tapie cumpara firma ADIDAS, achizitionare care insa nu a condus la o redresare financiara si de imagine a acesteia, datorita dificultatilor financiare intampinate de managerul acesteia dar si pe fondul lipsei capacitatii acestuia de a adapta imaginea ,,ADIDAS" la evolutia si schimbarile intervenite pe piata de profil.
Ulterior, in 1992, B. Tapie vinde ADIDAS consortiului francez Credit Lyonnais, AGF si UAP, care incredinteaza 15% din actiuni lui LOUIS DREYFUS (care avea experienta in redresarea firmelor in dificultate, exemplificativ fiind cazul firmei de publicitate Saatchi&Saatchi).
In ceea ce priveste concurenta, cei mai puternici concurenti ai firmei ADIDAS sunt firmele NIKE si REEBOK.
Firma NIKE se distinge prin segmentare optima a pietei specifice, inovare in realizarea produselor si promovarea ofensiva a imaginii, atuuri care au condus la cresteri semnificative ale vanzarilor si la conturarea unei imagini distincte de marca.
In ceea ce priveste firma REEBOK, avantajele competitive care au condus la cresterea vanzarilor si la crearea unei notorietati au fost generate de aplicarea unei strategii diferentiate a produselor prin orientarea catre nise de piata neexplotate, prin elaborarea unei politici de distributie originale, inovare permanenta a produselor sale si printr-o agresica politica de sponsoring a sportivilor.
2. Analiza SWOT
PUNCTE TARI
- notorietate a marcii la nivel international
- acumularea de experienta in domeniu
- diversificare a articolelor
- adaptabilitate si inventabilitate
PUNCTE SLABE
- insuficienta inovare a produselor
- imagine depasita
- distributie deficitara
- lipsa de segmentare a pietei
- insuficienta promovare
- strategii de marketing gresite
OPORTUNITATI
- campionatul mondial de fotbal din 1994
- olimpiada sportiva din 1996
- competitii sportive pentru juniori
- evenimente sportive (crosuri nationale, europene), evenimente de moda AMENINTARI
- mentinerea pozitiilor dominante ale concurentilor deja existententi 
- cresterea ofensivitatii altor competitori
- scumpirea materiilor prime


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz Adidas.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!