Strategiile Generice ale lui Porter

Extras din referat Cum descarc?

Articolul privind Strategiile generice ale lui Porter si critica cu care acestea s-au confruntat este menit sa ilustreze mai multe multe modalitati prin care o firma poate avea succes pe piata. 
Michel Porter a creat trei tipuri de strategii care pot fi folosite de firma, bazandu-se de scopul strategic si pe forta strategica. De fapt el a identificat doua campuri mai importante pentru orientarea producatorilor pe piata : costul produsului si unicitatea sa.
El a ales si a dezvoltat trei din cele mai bune strategii : Leadershipul in domeniul preturilor, Segmentarea pietei si Diferentierea produselor(obtinerea unicitatii lor).
Cercetarile privind impactul strategiei de marketing au indicat ca firmele care detin un segment extins de piata, dar si cele care detin unul foarte restrans au succes. Cele mai putin profitabile sunt firmele cu o arie medie din piata. 
Explicatia lui Porter pentru aceasta situatie a fost ca firmele mari se bazeaza pe utilizarea celor mai mici preturi, adica sunt leaderi in domeniul preturilor iar cele mici pe controlul accentuat al unui segment din consumatori, adica segmenteaza piata. Firmele medii sunt mai putin profitabile pentru ca nu au o strategie generica viabila. 
Combinarea mai multor strategii are succes intr-un singur caz : atunci cand se combina focusul pe un segment mic al pietei cu strategia diferentierii unui produs. Combinarea diferentierii unui produs cu leadershipul in domeniul pietei este imposibil de realizat datorita conflictului dintre cresterea costurilor impusa de prima si minimizarea pretului implicata de a doua. 
Strategia leadershipului in domeniul preturilor pune accentul pe eficienta. Producand volume mari de bunuri standardizate firma spera sa obtina costuri de productie mai reduse. Bunurile astfel produse sunt cel mai adesea obtinute fara cheltuieli mari si sunt disponibile unei mase mari de consumatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategiile Generice ale lui Porter.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!