Strategii în mediu concurențial

Extras din referat Cum descarc?

Argument
In economia de piata, orice organizatie si in mod deosebit o organizatie cu scop lucrativ isi concepe o politica proprie, prin ca
re isi desemneaza directiile de evolutie in viitor, precum si modalitatile concrete de infaptuire a acesteia, politica ce trebuie sa-i asigure permanenta pe piata si mai ales dezvoltarea de ansamblu.
O componenta de baza a politicii intreprinderii este politica de marketing care-i ofera posibilitatea receptarii prompte si reale a semnalelor pietii si-i permite adaptarea rapida la modificarile aparute pe piata, cu maxima eficienta. Astfel, intreprinderea poate sa evalueze corect parametrii pietii si sa aloce resursele de care dispune corespunzator cererii reale, poate sa sesizeze segmentele neacoperite de pe piata si avantajele comparative fata de concurenti.
In conditiile actuale, nici o intreprindere nu-si permite sa activeze fara a avea o perspectiva clara, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, care sa ii asigure subzistenta, dar si rationalitatea, eficienta in conditiile in care mediul ambiant devine tot mai complex si mai dinamic.
Fata de multiplele schimbari ce apar atat in micromediul cat si in macromediul in care activeaza, intreprinderea trebuie sa manifeste un anumit comportament, o anumita atitudine, ce se concretizeaza in delimitarea directiilor strategice si a modalitatilor practice de infaptuire a acestora, si se reflecta in continutul politicii de marketing a intreprinderii. 
Orientarea intregii activitati catre piata urmareste nu numai satisfacerea in conditii superioare a nevoilor consumatorilor prin produsele si serviciile create si oferite, dar in acelasi timp, si sporirea eficientei, a rentabilitatii, prin cresterea volumului vanzarilor totale si a profitului unitar realizat pe seama fiecarui produs. Infaptuirea acestui dublu scop, se poate realiza prin amplificarea flexibilitatii si adaptabilitatii intreprinderii la dinamism si structura pietii, avand permanent in vedere ca intre intreprindere si piata, se naste un intreg sistem de relatii, ce se interconditioneaza reciproc. Multiplele relatii intreprindere-piata se refera in special la tranzactii de piata, la acte de vanzare-cumparare si sunt determinate de locul pe care-l il ocupa intreprinderea in cadrul pietii. Astfel, intreprinderea poate aparea in postura de furnizor, deci emitator de informatii, sau de beneficiar, adica receptor de informatii, dar si in pozitia de intermediar intre diferite categorii de agenti de piata. De asemenea, intreprinderea se poate afla in relatii de confruntare (concurenta) cu intreprinderi cu profil similar sau cu cele care realizeaza produse substituibile si, in fine, intreprinderile pot intretine relatii de asociere in cazul realizarii unor produse complexe precum si relatii de interferenta. 
Toate aceste relatii, fie ca apar din initiativa intreprinderii, fie ca sunt o reactie de raspuns a acesteia, se afla intr-o stransa interdependenta, astfel ca materializarea uneia declanseaza o suita de relatii, ceea ce impune cu necesitate armonizarea lor in vederea realizarii celor doua obiective: satisfacerea necesitatilor consumatorilor si obtinerea profitului care conditioneaza existenta fiecarei intreprinderi.
Capitolul I
Mediul concurential
I.1 Concurenta
O trasatura de baza a economiei de piata o reprezinta concurenta, motiv pentru care aceasta este cunoscuta si sub numele de economie concurentiala. Existenta si dezvoltarea concurentei este o expresie a manifestarii liberei initiative, intreprinzatorii dezvoltand activitatile pe care le considera ca fiind profitabile.
Dubla ipostaza, de vanzator si cumparator, in care intreprinderile concurente apar in cadrul mediului plaseaza competitia dintre ele in doua planuri. Pe de o parte, ele isi disputa furnizorii, prestatorii de servicii si disponibilitatile de forta de munca, iar pe de alta parte, clientii, fiecare in parte urmarind obtinere de conditii cat mai avantajoase in asigurarea resurselor si in plasarea propriilor produse in cadrul pietei. Cu unii dintre agentii economici intreprinderea se afla in competitie numai in calitate de cumparator, cu altii numai in calitate de vanzatori, iar cu altii in ambele situatii. 
Ansamblul raporturilor de interactiune in care intra agentii economici in lupta pentru asigurarea surselor de aprovizionare si a pietelor de desfacere formeaza sistemul relatiilor de concurenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii in Mediu Concurential.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!