Starea Actuala a Mediului in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Protectia mediului constituie o prioritate a dezvoltarii economico-sociale are ca scop obtinerea unui mediu curat si sanatos care sa nu afecteze posibilitatile de dezvoltare a generatiilor viitoare, este necesara asigurarea protectiei mediului inconjurator si conservarea resurselor naturale, in concordanta cu cerintele unei dezvoltari economice si sociale durabile, precum si cresterea nivelului de educatie si constientizare a populatiei privind realizarea acestor obiective.
Pentru o eficienta a protectiei mediului este necesar un complex de activitati si actiuni judicios corelate in vederea imbunatatirii conditiilor de mediu si sanatate a populatiei si implica dezvoltarea unei mentalitati adecvate a comunitatii, evaluarea cu realism a problemelor de mediu, stabilirea prioritatilor si elaborarea strategiilor corespunzatoare de rezolvare a acestora si, nu in ultimul rand, schimbarea atitudinii si comportamentului fata de mediul inconjurator si responsabilizarea civica, pentru transmiterea catre generatiile viitoare a unui mediu curat si sanatos cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile -economica, ecologica si sociala.
In Romania, problemele de protectie a mediului se pun cu acuitate, in special ca urmare a poluarilor locale, produse in principal in sectoarele exploatarilor petroliere si de minerit, in industriile de prelucrare a minereurilor si petrolului, termoenergetica, industria chimica, de prelucrare a lemnului si celulozei, metalurgie, siderurgie, industria electrotehnica si a constructiilor de masini, industria cimentului, transporturi, gospodaria comunala si agricultura. 
Calitatea aerului
Supravegherea sistematica a calitatii aerului, prin laboratoarele Retelei Nationale de Supraveghere a Calitatii Aerului, releva faptul ca nivelul de poluare a atmosferei se mentine ridicat in mai multe zone de pe teritoriul tarii, depasindu-se concentratia maxima admisibila pentru multe dintre noxele evacuate in mediu. Cele mai semnificative depasiri sunt inregistrate la pulberile in suspensie si pulberile sedimentabile, dar si la multe noxe periculoase cum sunt: dioxidul de sulf, oxizii de azot, metalele grele, fenolii, acidul clorhidric si altele.
Cele mai mari valori ale pulberilor in suspensie s-au inregistrat la Arad, Rm. Valcea, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Ploiesti si Zalau. Au fost situatii, ca cele inregistrate la Baia Mare, cind frecventa de depasire a limitei maxime admisibile a fost de aproape 40%. Pulberile sedimentabile au depasit concentratia maxim admisibila in multe localitati din tara cum sunt: Galati, Braila, Zlatna, Hunedoara, Brasov, Ploiesti, Rovinari, Fieni, Comarnic, Barsesti. Unele dintre cele mai inalte valori au fost observate la Hunedoara unde s-a determinat o concentratie de circa 670 g/mp./luna. Concentratii crescute ale pulberilor de plumb si cadmiu au fost inregistrate la Baia Mare si Copsa Mica, unde frecventele de depasire a limitelor maxime admisibile au peste 85% la Baia Mare respectiv peste 69% la Copsa Mica.
Calitatea apelor
Calitatea apelor din Romania este urmarita conform structurii si principiilor metodologice ale Sistemului National de Supraveghere a Calitatii Apelor, care cuprinde 5 subsisteme, dintre care primele 4 se refera la sursele naturale de apa (apele curgatoare de suprafata, lacuri naturale si de acumulare, ape subterane si ape marine litorale), iar ultimul, la sursele de poluare a apelor si la apele uzate.
Din lungimea totala a principalelor rauri investigate in ultimii ani, 12.862 km (circa 57,5%) s-au incadrat in categoria I-a de calitate; 6.104 km (circa 30%) in categoria a II-a; 1.252 km (circa 6%) in categoria a III-a si 1.879 km (circa 8,6%) in categoria apelor degradate. 
Situatiile cele mai defavorabile s-au inregistrat in bazinele hidrografice: Ialomita - cu circa 45% ape degradate, Prut - cu circa 21% ape degradate. Starea calitatii apelor fluviului Dunarea a evidentiat ca, din cei 1.371 kilometri investigati, 830 km ( circa 60,5% ) s-au incadrat in categoria I de calitate si 541 km ( circa 39,5% ) in categoria II.


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea Actuala a Mediului in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!