Sociologia Imaginarului - Ideologii

Cuprins referat Cum descarc?

1.SOCIOLOGIA 4
1.1.DEFINITIE 4
1.2.OBIECT 4
1.3.TEORIE 4
2.IMAGINATIA SOCIOLOGICA 5
3. IDEOLOGIA 6
3.1. CONCEPT 6
3.2. IDEOLOGIE SI STIINTA 6
3.3. SFARSITUL IDEOLOGIILOR? 8
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

1. SOCIOLOGIA
1.1. DEFINITIE
Sociologia studiaza intr-o maniera sistematica comportamentul social al grupurilor umane, impactul relatiilor sociale asupra indivizilor, formarea si schimbarea structurilor sociale. 
1.2. OBIECT
Ca orice stiinta, sociologia are un obiect de studiu, un corpus teoretic si unul metodologic. Obiectul de studiu consta in complexul de atitudini si de comportamente existente in grupuri, institutii etc.
1.3. TEORIE
Teoria se refera la enunturile sintetice cu valoare explicativa si predictiva care fac posibila intelegerea complexitatii sociale. Pin explicare intelegem realitatea, iar pe aceasta baza putem face afirmatii cu privire la viitor (aspectul predictiv al teoriei). Metodologia sociologiei este ansamblul de instrumente care permite culegerea datelor intr-o maniera sistematica, obiectiva si verificabila. 
Complexitatea deosebita a realitatii sociale face posibila studierea acesteia din mai multe puncte de vedere, fiecare cu egala indreptatire. In sociologie exista astfel, mai multe modele de gandire, mai multe paradigme. De aceea,sociologia este considerata o stiinta multiparadigmatica. 
O problema de interes central pentru sociologie este raportul dintre individ si societate. Scoala sociologica de la Bucuresti, prin fondatorul sau, Dimitrie Gusti, considera ca individul nu poate fi gandit in afara societatii. 
Cu ajutorul notiunii de socialitate putem intelege ca omul este in sine o fiinta sociala. 
Cunoasterea sociologica, in conceptia lui Max Weber, presupune capacitatea de intelegere rationala a sensurilor actiunii sociale si pe cea de empatie - de identificare emotionala cu fenomenul de investigat. Acest tip de cunoastere se numeste cunoastere interpretativa sau comprehensiva. 
De asemenea, cunoasterea sociologica presupune capacitatea cercetatorului de a intelege fenomenul social in context, ceea ce Wright Mills numeste imaginatie sociologica. Imaginatia sociologica desemneaza totodata procesul de identificare si exprimare a problemelor din societate in raport cu interesul public, sociologul asumandu-si astfel o misiune sociala, in afara de aceea a cunoasterii in sine. 
Prin cunoasterea interpretativa si prin imaginatia sociologica observam ca sociologia este o stiinta militanta, conditia cunoasterii fiind asumarea problemelor, intelegerea lor din interior. 
2. IMAGINATIA SOCIOLOGICA
Abordarea sociologica nu ramane la nivelul unui proces de rutina, de dobandirea de informatii din domeniul socialului. Perspectiva sociologicaeste o modalitate de a privi, de a studia si explica viata sociala Prin definitie ,,perspectiva sociologica este o analiza a societatii dintr-un anumit punct de vedere". [Maria-Ana Georgescu-,,Sociologie",Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2005, p.11].
Sociologul devine o persoana capabila sa se desprinda de circumstantele personale imediate si sa posede ceea ce C. Wright Mills denumea "imaginatia sociologica".
In primul rand, asa ceva presupune sa fim in stare sa ne privim pe noi insine departe de familiara rutina a vietii cotidiene, dintr-o alta perspectiva, sa fim in stare sa depasim aspectele particulare spre a desprinde regularitatile pa care acestea le inglobeaza. DEtasarea de fenomenele studiate permite generalizari teoretice realizate cu buna-credinta si inlaturarea oricaror prejudecati.
Ajungem astfel la abordarea obiectivitaii in sociologie.
Desigur, fiecare individ si-a dezvoltat o experienta de viata pornind de la cunoasterea la nivelul simtului comun.
Rezultatele sociologiei in domeniul vietii sociale pe de-o parte continua, pe de alta contrazic cunoasterea comuna, nesistematica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Imaginarului - Ideologii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!