Societati Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Cauze care au determinat crearea societatilor comerciale
- Functia economica a societatii comerciale
Societatea comerciala, ca si toate celelalte institutii ale dreptului, isi datoreaza aparitia unor cauze economice si sociale.
Pe masura ce societatea omeneasca s-a dezvoltat, iar nevoile economice si sociale au crescut, oamenii si-au dat tot mai mult seama ca energiile individuale, oricat de mari ar fi fost ele, nu mai erau suficiente pentru satisfacerea acestor nevoi. O actiune individuala, indiferent de marimea resurselor de munca si financiare ale intreprinzatorului, nu mai putea face fata realizarii unor activitati economice de amploare. In aceste conditii s-a nascut ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori, care sa realizeze impreuna astfel de activitati. Aceasta idee si-a gasit expresia, pe planul dreptului, in conceptul de societate comerciala, care implica asocierea a doua sau a mai multor persoane, cu punerea in comun a unor resurse, in vederea desfasurarii unei activitati economice si impartirii beneficiilor rezultate.
Pentru a-si indeplini rolul sau economic, societatea comerciala a fost conceputa ca un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica.
Asa cum s-a spus, societatea comerciala a fost o descoperire a timpurilor moderne, de aceeasi valoare ca si descoperirea fortei aburului si cea a electricitatii.
Folosindu-se aceasta cucerire a mintii omenesti, la inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unei afaceri. Mai tarziu, prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mult mai mari, cu sute sau chiar mii de persoane, necunoscute intre ele, care, prin capitalurile lor, contribuiau la realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate.
Asemenea grupari de persoane si capitaluri, imbracate in haina juridica a societatii comerciale, au facut posibile marile realizari ale veacului al XIX-lea, cum sunt: Canalul de Suez, Canalul Panama, exploatarea minelor si zacamintelor, retelele de cai ferate etc.
Societatile comerciale au contribuit la dezvoltarea masinismului si comunicatiilor, care au permis extinderea pietelor, cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.
Societatile comerciale au fost si sunt si in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor.
Originea si evolutia societatilor comerciale
- Perioada veche (antica)
Germenii institutiei juridice a societatii comerciale au aparut inca din perioada antichitatii.
In dreptul roman, societatea era de mai multe feluri: societatea tuturor bunurilor prezente si viitoare ale asociatilor (societas omnium bonorum), societatea care avea ca obiect un singur lucru (societas unius rei) si societatea al carei obiect il formau veniturile (societas questus).
Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, indiferent de forma sa, societatea era lipsita de personalitate juridica. Bunurile care formau fondul social erau considerate ca apartin asociatilor in proprietate, iar nu societatii, ca patrimoniu distinct al acesteia.
- Perioada evului mediu
Societatea comerciala cu principalele ei atribute caracteristice apare in evul mediu. Incepand din secolul al XII-lea, in republicile italiene Genova, Florenta si Venetia, comertul maritim si terestru cunosc o mare inflorire. Dezvoltarea comertului a declansat o mare nevoie de credite. Dar, clericii, nobilii si militarii, detinatori de mari capitaluri, nu puteau sa acorde imprumuturi cu dobanda comerciantilor, datorita interdictiei impuse de dreptul canonic, respectiv incompatibilitatii cu rangul de nobil sau militar.
Pentru a eluda aceste oprelisti, comerciantii au folosit contractul de commenda. In temeiul acestui contract, o persoana (sau mai multe persoane) denumita commendator, incredinteaza unei alte persoane (comerciant) numita tractor, o suma de bani ori o cantitate de marfuri pentru a face comert in alte tari, urmand ca beneficiile sa se imparta intre ele.
Prin folosirea acestui contract, creditorul (imprumutatorul de fonduri) devine asociat al comerciantului. Pentru creditor, riscul este limitat la suma ori bunurile puse in joc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societati Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!