Sisteme expert

Extras din referat Cum descarc?

Sistemele expert sunt sistemele de programe care inmagazineaza cunostintele expertilor umani dintr-un anumit domeniu si care ajuta la rezolvarea diferitelor probleme din acel domeniu.
Spre deosebire de un sistem informational traditional, sistemul expert inglobeaza cunostinte, rezultatul este insotit de o explicatie, el putand functiona oricand, incomplet si cu o anumita incetitudine.
Sistemul expert are de-a face cu trei categorii de persoane:
- expertii umani, cei care poseda cunostintele initiale necesare la realizarea sistemului expert;
- personalul de specialitate: analistul de cunostinte, programatorul si inginerul de cunostinte;
- utilizatorul final, cel care exploateaza sistemul expert valorificand informatiile oferite de acesta.
Printre avantajele acestui sistem expert putem enumera:
- sistemul expert lucreaza mai rapid decat expertii umani
- cuprinde informatii consistente dintr-un anumit domeniu care opereaza intr-un mediu incert si putin accesibil multor persoane
- ofera posibilitatea distribuirii cunostintelor catre mai multe persoane aflate in locuri diferite
- se por efectua copii nelimitate, pe cand formarea unor experti umani necesita timp si costuri ridicate
- ofera avantaj net in lupta concurentiala
- fraudele si erorile pot fi reduse la minim
Cu toate aceste avantaje, un sistem expert are si limitele sale:
-  culegerea cunostintelor care stau la baza realizarii sistemului exper este o operatiune dificila
-  concluziile nu pot fi verificate, ele avand o doza de subiectivism, deoarece expertii umani sunt creativi (expertii pot cataloga acelasi tip de vin in functie de preferintele lor)
-  trebuie sa le adaptam si sa le actualizam in functie de situatia de mediu
Un sistem expert poate avea numeroase functii de la interpretare la diagnosticare, planificare, previzionare, supraveghere etc pana la asistenta generala. Sistemului expert ales i-am atribuit o functie de consiliere deoarece sintetizeaza si ofera informatii dintr-un anumit domeniu in functie de solicitariile utilizatorului.
Pentru realizarea acestui sistem expert s-au parcurs o serie de etape:
-  Analiza preliminara. S-a stabilit scopul acestui sistem expert - modalitatea cat mai facila a unui producator/distribuitor de vinuri de a-si distribui produsele unui numar de consumatori cu preferinte cat mai variate, problema care va face obiectul acestui sistem expert, cat si rezultatele previzible ale acestui sistem.
-  Modelarea conceptualaI. Se axeaza pe obiectele care vor constitui sistemul expert, cat si cadrul de utilizare al acestuia.
-  Colectarea cunostintelorI. Aceasta etapa se poare realiza manual sau automat, cunostintele astfel colectate se por ierarhiza sau clasifica.
-  Reprezentarea cunostintelor. Asigura reprezentarea cunostintelor intr-o forma care sa permita prelucrarea acestora prin motorul de inferenta.
-  Validarea sistemului expert. Se verfica usurinta de utilizare, capacitatea de a raspunde la cerintele utilizatorului, precizia rezultatelor etc.
-  Introducerea si expolatarea sistemuli expert. Presupune utilizarea proriu-zisa si actualizarea soft-ului in functie de sortimentele de vinuri noi aparute pe piata. 
In concluzie putem spune ca un sistemexpert este un soft care foloseste un rationalment, se doreste sa inlocuiasca expertul uman, se realizare la costuri reduse si intr-un timp mai scazut, are posibilitatea de autocontrol


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme expert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!