Sinteză a celor 4 elemente ale Mixului de Marketing

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE MARKETING -  MIX
In efortul lor de a satisface cat mai bine necesitatile,dorintele si preferintele clientilor actuali si viitori si pt. a-si atinge obictivele,intreprinderile combina si utilizeaza in modalitati variate mijloace de marketing de care dispun. Aceste combinatii strategice si tactice sunt cunoscute sub forma de marketing mix. Termenul este format din asocierea cuvantului marketing cu prescurtarea cuvantului din limba engleza ,,mixture"=mix, care se traduce prin amestec,combinatie. 
Mixul de marketing, proportiile in care elementele enuntate se vor integra in efortul global al firmei pentru a atinge efectele scontate,reprezinta unul dintre conceptele teoriei moderne ale marketingului.
O prima formulare a acestui concept apartine prof. Neil H. Borden de la Universitatea Harvard.Ideea centrala a acestui concept este referitoare la natura ,numarul si ponderea sau dozajele variabilelor de marketing pe care sa le cuprinda fiecare combinatie cu ajutorul careia sa actioneze asupra pietei.Semnificatia mixului este ca variabilele marketing trebuie combinate in diverse modalitatii si coordonate. Dezvoltarea conceptului fiind continuata si de alti specialisti,printre care Michel de Chollet si Ph.Kotler.
Mixul de marketing este dat de setul de instrumente de marketing, la dispozitia firmei, care se grupeaza in jurul celor patru elemente primordiale ale activitatii de marketing: produsul, pretul, distributia si promovarea.
Conceptul de marketing-mix precizeaza orientarea activitatii de marketing a firmei in functie de factorii externi de influenta a mediului de piata, precum si de volumul si structura resurselor disponibile prin realizarea unui amalgam unitar sub forma programelor, a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si de promovare.
Cele 4 componente ale mixului rezuma mijloacelor de actiune de care dispun firmele in efortul lor de piata.Toate aceste componente se focalizeaza asupra consumatorului.
Figure 1 - Marketing Mix
In fig. 1 sunt prezentate variabilele ce compun mixul de marketing ce cuprinde instrumentele specifice mixului de produse si servicii,mixului de preturi, de distributie cat si mixului de promovare. Mix-ul de marketing al unei firme poate fi redat prin formula Mix=(P1,P2,P3,P4).
Exemplu: In cazul in care o firma creeaza un produs/serviciu cu o valoare calitativa de 1,6 (1,0 fiind media), la un pret de 500 000 lei pt. care cheltuieste lunar o suma de distributie de 10 000 000 lei si 8 000 000 pt. promovare,mixul de marketing la momentul t va fi redat astfel Mix=(1,6;5 000 000 lei;10 000 000 lei;8 000 000 lei).
Elementele componente ale mixului de marketing se interconditioneaza ,conceptul de mix fiind insasi expresia potrivirii intre diferitele componente precum si calitatea si intensitatea interactiunilor dintre acestea.
Se pot distinge trei niveluri de agregare intre cei 4P ai mixului,si anume:
1. Primul nivel de interactiune este reprezentat prin acordul intre doua sau mai multe elemente de mix. Nu de putine ori,intre elem. Exista o slaba coeziune, dar care poate duce la succesul produsului pe o perioada scurta de timp.
Exemplu: Vanzarea unui produs bine cotat din punct de vedere calitativ prin intermediul unui canal de distributie de slaba calitate se poate dovedi o strategie de succes doar pe perioade scurte de timp si in conditiile in care consumatorii pot intelege neconcordanta produs/canal de distribuite si reactioneaza favorabil.
2. Cel de al doilea nivel de interactiune este reprezentat de integrare. Ea exprima prezenta unei legaturi active si armonioase intre elem. de mix.
Exemplu: Strategia cheltuielilor mari pt. publicitate interactioneaza
pozitiv cu strategia pretului inalt, deoarece haosul marginal de pret acopera costul publicitatii,iar publicitatea activa asigura diferentierea marcii care justifica pretul ridicat.
3. Cea mai valoroasa forma a relatiilor dintre elem. mixului este conditionarea reciproca (sprijin). Este reprezentata prin situatia in care fiecare elem. individual de mix este utilizat in mod reciproc avantajos in construirea cu succes a intregului mix.
Exemplu: Pozitia pe piata a firmei poate fi influentata in determinarea proportiei intre variabilele mixului.Liderii de piata castiga atunci cand incurajeaza dezvoltarea unei industrii prin dozarea indrazneata si iscusita a variabilelor de mix astfel incat sa poata concura pornind de la costuri prestabilite cu ajutorul elem. de tipul: publicitate nationala,rata de distributie proprie,investitii si activitate de cercetare si dezvoltare.Pozitia ii indreptateste sa-ai distribuie costurile pe o arie intinsa de piata si pe un volum mare al ofertei. Cu toate acestea,costurile pe unitate de produs pot fi mult mai mici decat cele ale micilor competitori.Calsberg,de exemplu,cheltuieste mai putin pt. reclama pe unitatea de produs decat competitorii sai,deoarece bugetul de publiciate este distribuit in mod extensiv pe aria de piata mai intinsa si pe volum de produse mai mare decat al competitorilor sai. 
Conlcuzia care se desprinde este ca intre obiectivele si mijloacele antrenate trebuie sa existe o relatie de optimizare,deoarece modificarea obiectivelor in sensul redimensionarii care duce in mod obiectiv la redimensionarea mijl. Utilizate.Dar,redimensionarea mixului de marketing nu se poate realiza in mod unitar prin prisma termenului in care pot fi modificate.Crearea de noi produse si lansarea acestora,reorientarea retelei de distributie relativ scurt,se pot opera modificari doar in organizarea fortei de vanzare,la nivelul preturilor si al cheltuielilor de promovare.
Pornind de la necesitatea acestor modificari pe parcursul adoptarii si aplicarii programului de marketing, se observa ca rezultatele economice ale combinatiei variabilelor din mix sunt consecinta echilibrului dintre obictivele firmei si modalitatile concrete de realizare a acestora. 
In asigurarea echlibrului se poate utiliza urm. model de elaborare a mixului de marketing.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sinteza a celor 4 elemente ale Mixului de Marketing.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!