Rolul mass-media în facilitarea implicării civice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1490
Mărime: 14.40KB (arhivat)
Publicat de: Florentina D.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

De la apariția tiparului si până în zilele noastre, mass-media au avut un impact neașteptat asupra oamenilor și în special, asupra celor care își asumă rolul de cetățean. Aceștia sunt cei care sunt puși la curent cu ultimele noutăți din diferite domenii, precum și din domeniul politicii, cunosc toți participanții din campanile electorale și au deja formată o părere despre fiecare, părere care, de altfel, este împărtășită altor cetățeni cu aceleași preocupări.

Dacă la începuturi oamenii apelau doar la ziare pentru a afla noutățile și abia apoi își puteau forma opinii, în zilele noastre au acces la mai multă informație; mai multe surse, mai multe variante de exprimare a unor fapte, mai multe opinii, deci mai multă informație. Însă într-o societate există două tipuri de cetățeni, conform autorilor William P. Evelend, JR. și Dietram A. Scheufele în articolul “Connecting News Media Use with Gaps in Knowledge and Participation “, cei cu un nivel de educație mai ridicat și cei cu un nivel de educație mai scăzut. Se observă, afirmă aceștia în articol, o tendință a cetățenilor cu un nivel de educație mai ridicat către presa scrisă, în timp ce acei cetățeni cu un nivel de educație mai scăzut preferă reportajele și știrile TV.

De asemenea, tot în acest articol se consideră că presa scrisă are o influență pozitivă asupra cititorilor și se manifestă îndeosebi către persoanele cu un nivel de educație ridicat mai mult decât se manifestă asupra persoanelor un un nivel de educație mai scăzut; tot în acest articol autorii consideră că furnizarea de informații prin intermediul presei scrise în timpul unor campanii electorale, aduce beneficii cetățenilor, iar cei care se implică în angajamente civile în societate sunt cei cu un nivel de educație mai ridicat.

În articolul scris “ Media participation” a lui Erik P. Bucy și Kimberly S. Gregson, este dezbatut pe larg subiectul implicării civice si rolul pe care îl au mass-media în informarea cetățenilor cu privire la sistemul politic. Autorii afirmă că din anul 1992, formatul noilor media a permis cetățenilor accesul la mai multe informații despre sistemul politic, adică au arătat o deschidere mai mare față de cetățeni. Se urmărește astfel ca cetățenii să fie mai bine informați despre situația politică și să existe o interacțiune cât mai mare între ei și liderii politici.

În opinia autorilor cetățenii sunt împărțiti în mai multe categorii: activi, pasivi și inactivi. Cei activi sunt cei ce se interesează despre noile informații din domeniul politic, sunt cei ce votează la fiecare campanie electorală, își împărtășesc opiniile despre un anumit candidat sau chiar sponsorizează campania electorală a acelui candidat, pasivii sau “spectatorii” sunt cei ce se informează și au păreri formate despre candidați, însă nu le împărtășesc, iar inactivii sunt cetățenii pe care nu îi interesează viața politică.

Bibliografie

Bucy, E. & Gregson, K. (2001). Media participation. New Media & Society, 3(3), 357-380 ;

Eveland, W. and Scheufele, D. (2000). Connecting news media use with gaps in knowledge and participation. Political Communication, 17, 215-237 ;

Eveland, W. (2004). The effect of political discussion in producing informed citizens: The roles of information, motivation, and elaboration. Political Communication, 21, 177-193 .

Preview document

Rolul mass-media în facilitarea implicării civice - Pagina 1
Rolul mass-media în facilitarea implicării civice - Pagina 2
Rolul mass-media în facilitarea implicării civice - Pagina 3
Rolul mass-media în facilitarea implicării civice - Pagina 4
Rolul mass-media în facilitarea implicării civice - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Rolul mass-media in facilitarea implicarii civice.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice

Implicarea civică și politică a indivizilor în dezvoltarea societății este esențială pentru crearea și întărirea conceptului de democrație....

Ai nevoie de altceva?