Riscurile politice care afectează afacerile din Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Orice activitate, comerciala sau nu, este expusa la numeroase riscuri. Unul din ele este riscul politic care mai este numit si riscul suveranitatii. Definirea riscului politic este mai complexa insa se poate spune ca: riscul ce isi are originea in masuri de politica economica sau in masuri cu caracter militar adoptate de stat din ratiuni ce vizeaza uneori protejarea intereselor nationale se numeste risc politic. Deci el consta in posibilitatea ca schimbarile politice sa nu mai garanteaze integritatea proprietatii private sau asociate, returnarea si transferul capitalului sau a profiturilor obtinute de catre investitori, in special cei straini.
Un astfel de risc se poate concretiza in:
-instabilitatea politica;
- interzicerea transferului valutar;
- riscul de razboi;
- riscul de sechestru;
- nationalizarea si expropierea;
- modificarea legislatiei;
- orice actiune a unor guverne straine care duce la dificultati in respectarea obligatiilor contractuale;
- razboi civil, revolutie, proteste;
- retragerea sau reinnoirea licentelor de export sau impunerea unor restrictii la export; 
Daca ne referim la Republica Moldova, riscul politic este accentuat de aspectul instabilitatii politice care este mereu un rau pentru mediul de afaceri, fiindca afacerile se bazeaza pe predictibilitate, atunci cand se cunoaste cum vor arata lucrurile si ce politici vor fi implementate. Semnele de incertitudine din economie ar putea duce la o scadere a consumului, ceea ce loveste dur in antreprenori. Guvernul este responsabil de un spectru destul de larg de relatii si nu vorbim doar de mediul de afaceri, dar si de sfera bugetara, care are influenta asupra mediului de afaceri, fiindca se fac achizitii din bani publici, se platesc salarii, care influenteaza capacitatea de cumparare a cetateanului si implicit cererea de afaceri a antreprenorilor.
Desi au fost inregistrate mai multe progrese, Moldova continua sa se confrunte cu diverse provocari, in procesul de edificare a unei democratii si economii sanatoase, in contextul unor institutii instabile si inradacinate, precum si a capitalului uman limitat. Perioadele de instabilitate politica au avut un impact atat asupra institutiilor si economiei tarii, cat si asupra indicatorilor sociali si economici. Moldova are un context politic post-sovietic si procese democratice emergente, care au creat dificultati in sustinerea cresterii economice si dezvoltarii infrastructurii si institutiilor politice ale tarii. 
Sondajul EESE a constatat ca reprezentantii intreprinderilor au avut perceptia ca instabilitatea politica a afectat procesul de dezvoltare a intreprinderilor. O pondere considerabila a respondentilor sondajului au fost preocupati de gradul in care mita si coruptia au prezentat obstacole majore in calea dezvoltarii intreprinderilor. Aproape jumatate dintre reprezentantii intreprinderilor (49,5%) au fost, oarecum, de acord cu faptul ca aceste fenomene reprezinta obstacole majore, in timp ce unul din trei respondenti (37,8%) a sustinut, in totalitate, aceasta afirmatie.
In continuare vom analiza conditiile politice necesare pentru un mediu favorabil de afaceri in Republica Moldova.
1. Pacea si stabilitatea politica sunt conditii esentiale pentru infiintarea si dezvoltarea unor intreprinderi durabile. Dupa alegeri controversate si tulburari sociale, din 2009 Moldova a fost condusa de o coalitie de guvernare formata din trei partide, numita Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). 
Principalul partid de opozitie este Partidul Comunistilor, care este mai putin favorabil unui parteneriat european solid, pledand in schimb pentru relatii mai stranse cu Rusia. In 2009 Moldova a trecut prin alegeri parlamentare tensionate, in care nici un partid nu a castigat destule mandate de deputat pentru a alege presedintele tarii. Deoarece Partidul Comunistilor nu a obtinut voturi suficiente pentru alegerea Presedintelui, cele patru partide de opozitie s-au unit pentru a forma AIE. Alegerile au fost contestate si urmate de tulburari sociale in tara, cel mai cunoscut fiind protestul de la Chisinau din 9 aprilie 2009. Daca e sa ne referim la momentul actual, in contextul pandemiei de CoronaVirus, una din recentele tulburari sociale au fost protestele agricultorilor din decembrie anului 2020. Protestele agricultorilor au inceput inca vara, insa s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, cand acestia si-au adus tehnica agricola in Piata Marii Adunari Nationale, iar ulterior, in fata parlamentului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile politice care afecteaza afacerile din Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!