RFID - sistem de identificare prin radiofrecvență

Extras din referat Cum descarc?

Ce este RFID?
Reprezinta cea mai recenta, cea mai avansata tehnologie de identificare automata a obiectelor, practic de colectare a datelor, si este in curs de a castiga o acceptare tot mai larga pe masura ce oamenii inteleg si utilizeaza aceasta metoda. 
RFID (IDentificarea prin Radiofrecventa) este un sistem de identificare automata asemanator tehnologiei cu cod de bare, dar care actioneaza prin proximitate, fara contact direct. Asa cum sistemele cu cod de bare necesita etichete lipite pe obiecte si un cititor optic corespunzator, RFID necesita un echipament cititor si "tag"-uri speciale sau cartele atasate articolelor de urmarit sau chiar integrate in acestea. Prin comparatie, codul de bare este scanat prin reflexia unui fascicul luminos pe eticheta ce contine tiparit codul, in timp ce metoda RFID foloseste un camp de radiofrecventa de mica putere. Scanarea tagului cu unde radio nu necesita o pozitionare precisa a obiectului la citire, iar cum campul de radiofrecventa penetreaza orice material nemetalic nu mai este necesar contactul direct dintre tag si echipamentul de citire.
Daca cele mai simple aplicatii de identificare prin proximitate pot fi comparate cu sistemele cod de bare, in schimb dispozitivele RFID cele mai sofisticate se pot interfata cu senzori externi pentru masurarea unor parametrii specifici, sau chiar cu sisteme GPS, pentru urmarirea prin satelit a pozitiei unor obiecte.
Benzile de radio frecventa folosite de tehnologia RFID :
Datorita spectrului radio diferit in care opereaza, echipamentele (si implicit aplicatiile) RFID se impart in mai multe categorii. Alegerea benzii de frecventa optime pentru o aplicatie RFID este dictata in primul rind de conditiile de mediu in care sistemul trebuie sa functioneze precum si de cerintele aplicatiei.
- Joasa frecventa ( LF- low frequency) = 125/134 KHz 
- aplicatii uzuale: identificarea animalelor, control acces, managementul recipientelor.
- distante de citire: 0,1 pina la 1 m
- functionare excelenta in apropierea metalelor sau in lichide!
- Inalta frecventa (HF - high frequency) = 13,56 MHz
- aplicatii uzuale: inventariere-arhivare documente, control bagaje, transport auto
- distante de citire : 1 pina la 3 m
- aceasta banda de frecvente are cele mai multe aplicatii posibile
- Foarte Inalta fecventa (Ultra High Frequency UHF/MW) = 850MHz  2,46 GHz
- aplicatiile uzuale: transport auto, parcare, managementul container
- distante de citire: 1 pina la 12 m
- permit identificarea vehiculelor in miscare cu viteze de peste 100km/h!
Solutii de identificare automata a obiectelor 
Radio Frequency Identification (RFID), adica identificarea prin radiofrecventa, reprezinta o modalitate de monitorizare a bunurilor, persoanelor sau animalelor cu ajutorul unor etichete radio care pot fi interogate si citite de catre dispozitive speciale, fara contact direct cu etichetele. Sistemele RFID pot avea etichete pasive (sunt alimentate cu energie in momentul interogarii de catre echipamentul de citire) sau active (alimentate cu energie de la o baterie de mici dimensiuni). Microcircuitele RFID au dimensiuni de ordinul milimetrilor si, din acest motiv, pot fi integrate in cele mai diverse obiecte, de la ambalaje ale produselor de tot felul, la bancnote sau carduri de plata. In plus, ofera un nivel ridicat de securitate a datelor, pot stoca pana la 8 kb de date si pot fi reutilizate de foarte multe ori. Frecventele folosite pentru tehnologia RFID sunt foarte variate, de la cele sub 135 kHz pana la valori de 2,45 GHz.
Utilitatea tehnologiei RFID este evidenta. Companiile cauta valoarea adusa de identificarea automata si fara contact in numeroase domenii de activitate. Identificarea diverselor obiecte  vehicule, produse sau persoane are loc din ce in ce mai des folosind solutii automatizate. Provocarea pietei pentru RFID este de a furniza solutii stabile si rapide care pot functiona in cele mai variate domenii.
In prezent exigentele privind securitatea si stabilitatea sistemelor utilizate in controlul accesului vehiculelor, al transportului pe caile ferate si a marfurilor depozitate cresc. Avantaje importante ale tehnologiei RFID sunt distanta de citire si rapiditatea inregistrarii informatiei pentru a face posibila citirea etichetei aflate in miscare si de la o anumita distanta.
Sistemul RFID este ideal pentru toate tipurile de identificare a vehiculelor inclusiv accesul vehiculelor intr-un parc auto sau pozitionarea trenurilor, monitorizarea si identificarea vehiculelor in miscare. Tehnologia RFID accelereaza achizitia datelor si elimina interventia umana in procesele de control si sortare. Culegerea automata a datelor sporeste viteza de lucru, elimina erorile si creste eficienta sistemului prin accesul la informatie in timp real.


Fisiere in arhiva (1):

  • RFID - Sistem de Identificare prin Radiofrecvent.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!