Regiuni Nuts

Extras din referat Cum descarc?

Danemarca a fost divizata pana pe 31 Decembrie 2006 in 15 districte (daneza: amter) si 270 de municipalitati(kommuner). Astfel, pe 1 Ianuarie 2007 aceste districte au fost transformate in 5 regiuni, iar municipalitatile au fost reduse la 98. Toate aceste 5 regiuni au ca misiune importanta Serviciul National de Sanatate.
Aceasta decizie a facut parte din Reforma Daneza, considerata cea mai importanta din ultimii 30 de ani, fiind introdusa de Cabinetul Liberal-Conservator condus de Ministrul Sanatatii Lars Lokke Rasmussen. Bineinteles ca acesta reforma este in discutie de foarte multi ani, insa initial se dorea doar abolirea districtelor fara inlocuirea cu aceste 5 regiuni administrative. Acestea sunt finantate in proportie de 70% de guvern si restul de 30% reprezinta finantarea din partea municipalitatilor. 
Fig.1 Impartirea pe Regiuni a Danemarcai
Astfel, regiunile si capitalele lor sunt:
Nordjylland - Alborg, Midtjylland - Viborg, Syddanmark - Vejle, Sjaelland - Soro, Hovedstaden - Hillerod.
Istoria acestei regiuni incepe in anul 2003 cand Bornholm a fost divizat in 5 municipalitati si un district ce cuprindea intreaga insula. Cele 6 administratii s-au contopit in Regiunea Municipala Bornholm. Cu toate acestea in 2007 si-a pierdut statusul prin noua diviziune.
Regiunea Hovedstaden include ca si municipalitati orasele Copenhaga si Frederiksberg, care sunt foste districte precum si fosta regiune municipala Bornholm.
Aceasta regiune exista si pana in 2007, dar nu includea aceleasi teritorii. Astfel, in regiunea Hovedstaden se afla si sediul central al guvernului danez care supervizeaza si celelalte regiuni si municipalitati. Totodata, amprenta institutiilor de sanatate este pusa si aici prin existenta Ministerului Educatiei si Social. Cu toate acestea, principala functie a regiunii Hovedstaden este de a conduce spitalele din intreaga sa intindere, functie indeplinita si de celelalte regiuni daneze.
Dupa cum am precizat si mai sus, capitala regiunii este Hillerod, iar orasul cel mai mare este Copenhaga. De asemenea, regiunea se intinde pe o suprafata de 2,561 km2, are o populatie de 1,645,825 locuitori si densitatea populatiei per km2 de 642.6 locuitori. Datorita unor studii realizate, populatia Hovedstaden a crescut proportional cu dezvoltarea sa. 
Orasul Copenhaga a cunoscut o crestere a populatiei direct proportionala cu a intregii tari si in prezent, contine 11% din populatia nationala. Clasificarile arata totusi o impartire egala intre segmentele de varsta tineri si batrani. Iata mai jos o evolutie pe 6 ani:
Fig 2 Evolutia populatiei Reg. Hovedstaden
II.CULTURA
Sectorul cultural se afla intr-un proces de tranzitie, datorita schimbarilor politice din ultima vreme. Domeniile cuturale difera de la o regiune la alta. Daca in Hovedstaden domeniul creativ este mai putin exploatat, regiunea Midtjylland cunoaste o altfel de abordare. Pe de alta parte, in sectorul Artelor Vizuale acesta parte a statului danez are o dezvoltare mult mai mare, drept urmare, existenta atatora constructii impresionante de influenta renascentista.
Analiza SWOT a regiunii Hovedstaden din punct de vedere cultural arata in felul urmator:
S - intregul lant cultural este acoperit de aceasta regiune, daca vorbim de obiceiuri normale: sport, turism, traditii;
W - multa creatie si deloc vanzari, iar acolo unde acestea din urma nu sunt, nu


Fisiere in arhiva (1):

  • Regiuni Nuts.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!