Regiunea de Dezvoltare Vest Romania

Extras din referat Cum descarc?

Regiunile de Dezvoltare ale Romanaiei sunt importante pentru dezvoltarea economiei si binenteles pentru cresterea nivelului de trai,ceea ce cu toti ne dorim . Regiunea de Vest este considerata a fi o regiune in crestere, cu rezultate economice superioare mediei nationale, adesea pe locul doi, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov. Am ales aceasta tema deoarece Regiunea de Vest cuprinde si judetul in care m-am nascut si locuiesc in prezent ,deci ma intereseaza sa stiu mai multe lucruri despre economia regiunii ,despre progresele pe care le face si despre proiectele care au fost realizate si cele care vor fi implementate in viitor.
REGIUNILE DE DEZVOLTARE ALE ROMANIEI
Conceptul de ,,regiune" a fost definit in numeroase moduri de-a lungul istoriei.Astfel,Parlamentul European defineste regiunea ca ,,un teritoriu care formeaza, din punct de vedere geografic, o unitate neta sau un ansamblu similar de teritorii in care exista continuitate, in care populatia poseda anumite elemente comune si care doreste sa-si pastreze specificitatea astfel rezultata si sa o dezvolte cu scopul de a stimula procesul cultural, social si economic". "Regiunea" asa cum se vede din perspectiva dezvoltarii regionale poate fi definita intr-un mod specific, care nu este intotdeauna similar cu sensurile traditionale, geografice sau administrative, care se dau acesteia. In principiu: o "regiune de dezvoltare" este un nivel teritorial optim la care, structuri institutionale adecvate pot rezolva eficient problemele sociale si economice specifice. In anul 1998, in cadrul programului pentru aderarea la Uniunea Europeana, consiliile judetene din Romania s-au asociat in opt regiuni de dezvoltare(corespunzatoare nivelului statistic NUTS II), organisme fara personalitate juridica, fara puteri administrative , fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale. In anul 2001 Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta de urgenta nr. 75/2001, prin care in cadrul Institutului National de Statistica au fost create opt directii pentru statistica regionala, corespunzatoare celor opt regiuni de dezvoltare. Functiile lor principale sunt coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala si absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana. Acestea au devenit membre ale Comitetului Regiunilor cand Romania a aderat la UE, in 2007. O parte dintre criteriile de care s-a tinut cont in momentul conturarii regiunilor au fost vecinatatea geografica si existenta unor disparitati economice si sociale intre judete care ar urma sa fie rezolvate prin implementarea unei politici regionale. La nivelul fiecarei regiuni exista doua institutii implicate - agentia de dezvoltare regionala (autoritate executiva) si consiliul de dezvoltare regionala (autoritate deliberativa). Cele opt regiuni de dezvoltare sunt numite dupa pozitia geografica in tara : Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.
REGIUNEA DE DEZVOLTARE VEST
Regiunea De Dezvoltare Vest, numita si pe scurt Regiunea Vest a fost constituita la data de 28 octombrie 1998 prin asocierea judetelor Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis.Favorizata de apropierea de granita de vest a tarii, furnizeaza peste 10% din produsul intern brut pe total economie. In structura, agricultura regiunii participa cu circa 14% la realizarea produsului intern brut regional, in timp ce industria are o pondere de peste 25% in PIB-ul regiunii, usor peste media nationala. 
Caracteristici demo-geografice Regionale Vest Regiunea Vest are o suprafata de 32.034 Km2 (13,4 % din suprafata tarii) si este compusa din 42 orase (din care 12 municipii) si 276 comune (318 unitati administrativ teritoriale), grupate in patru judete: Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis. Istoric vorbind,regiunea cuprinde provincia Banatului(respectiv judetele Arad,Timis si Caras-Severin),provincie istorica romaneasca cu o dezvoltare economica timpurie si mai puternica in comparatie cu alte provincii din tara.De asemenea Regiunea Vest cuprinde tinutul vechii Dacii,cu capitala la Sarmizegetusa,care in prezent se suprapune judetului Hunedoara. Clima este continental-moderata, cu influente sub-mediteraneene, pe culoarul Dunarii si Valea Cernei, cu temperaturi medii multianuale ce oscileaza intre 10-120C. Caderile de apa se situaza in jurul unei medii de 560-580 l/m2 anual, usor mai ridicate in zonele montane. Regiunea se leaga de Ungaria si Serbia si Muntenegru prin magistrale europene, stradale si feroviare. Orasele Arad si Timisoara dispun de aeroporturi cu capacitati moderne de preluare a fluxului aerian. Regiunea Vest face parte din Euroregiunea Dunare - Cris - Mures - Tisa (DCMT), care implica cele patru judete ale Regiunii Vest, trei comitate din Ungaria si regiunea autonoma Voivodina din Serbia. Euroregiunea a fost infiintata in 1997 pe baza unui protocol de colaborare semnat de catre reprezentantii autoritatilor locale din cadrul regiunilor componente. Populatia Regiunii Vest este caracterizata de diversitate culturala, comunitatile romane coabitand cu cele ungare, germane, rrome si sarbe. In 2002, minoritatile nationale reprezentau 11,7% din totalul populatiei din regiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regiunea de Dezvoltare Vest Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!