Referat Marketing - Obiecte Decorative

Extras din referat

1.Piata
1.Descriere-succint,pragmatic,clar
Vaza de flori, fiind un obiect de utilitate casnica,se adreseaza unei pieti formata din cumparatori,atat femei cat si barbati, cu varste intre 18-55 ani,avand un salar lunar echivalent cu cel minim pe economie(550Ron),din orasul Pascani,Jud.Iasi.
Piata vazelor de flori,este considerata ca fiind una extinsa deoarece produsul in sine se adreseaza tuturor categoriilor sociale incluzand chiar si persoanele care nu au nici macar acel venit minim.
2.Indicatori globali-capacitatea pietei,potentialul pietei,modali-
tatea de calcul
a)Capacitatea pietei- arata cat anume s-ar consuma sau utiliza anual din produsul de referinta daca acesta nu ar avea pret si daca veniturile consumatorilor ar fi nelimitate.
Capacitata de piata se calculeaza dupa urmatoarea formula:
Cp=NxI=Nxqxf 
Cp-capacitatea pietei
N -numarul de consumatori sau utilizatori ai produsului
I -intensitatea medie de consum
q-volumul mediu al unei cumparaturi
f-frecventa medie de cumparare
Populatia Pascaniului este de 42.121 locuitori, aproximativ 67% se incadreaza in aceasta categorie de varsta adica aproximativ 28.221 de persoane. Luand in considerare un esantion de 40 de persoane vom calcula intesitatea medie de cumparare.
- 30 de persoane au raspuns ca vor sa-si schimbe vaza de flori, reprezentand 75%. Cele mai multe persoane isi schimba vaza de flori la peste 2 ani, reprezentand un numar de 28 de persoane, cu un procent de 70%;
- 10 persoane si schimbavaza de flori odata la un an, cu un procent de 25%; 
- 2 persoane isi achizitoneaza o vaza de flori la 6 luni, cu un procent de 5%. 
(28persx2ani+10persx1an+2persx6luni)/40pers=1,6
Intensitatea:1/1,6=0,625
Cp=28221x0,625=17 638 bucati 
Din calculul de mai sus rezulta ca intr un an se pot vande 17 638 bucati vaze de flori. 
b)Potentialul pietei - reprezinta valoarea totala a vanzarilor dintr-un produs in conditii de preturi si venituri date. Pretul mediu al produsului este de 40 RON- preturile variind pe piata de la 10 la 100 RON.
Potentialul pietei se calculeaza dupa urmatoarea formula:
Pp = Cpxpxe
P - nivelul de pret al produsului
e - coeficient de elasticitate a vanzarilor in functie de pret
Pp=17 638x40x1=705 520 
In urma acestui rezultat valoarea vanzarilor de pe piata este de 705 520.
3. Caracterizare cerere 
a)Valoare anul trecut
In urma unei cercetari atente a pietei am observat ca la magazinul Menaj s-au vandut cele mai multe vaze in numar de 2438, la MiniMarket 1036, iar la micile magazine aproximativ 350. De aici rezulta ca anul trecut s-au vandut aproximativ 3 824 bucati vaze. La un pret mediu de 40 Ron pe bucata, s-a estimat o valoare a cererii in anul 2006 ca fiind de 152 960 Ron.
b)Sezonabilitate
Dupa o intervievare a vanzatorilor ,am observat ca numarul vazelor de flori vandute creste atat in perioada din preajma sarbatorilor cat si in dieferite perioade ale anului(8 Martie,Zilele Orasului).
Numarul vazelor de flori vandute poate deasemenea sa creasca datorita faptului ca acestea sunt achizitionate cu diverse scopuri,spre exemplu pot constitui un cadou rafinat.
c) Elasticitate
Elasticitatea cererii pentru vaze de flori se modific ain functie de pret.
Atunci cand pretul acestor produse scade,se inregistreaza o creste a numarului de vanzari,si deci se poate afirma ca elasticitatea se manifesta in relatie de inversa proportionalitate cu pretul.
d)Tendinte 
Deoarece vaza de flori este un obiect casnic indispensabil se poate afirma ca cererea pentru acest produs nu va ajunge niciodata sa fie nula,tocmai datorita caracterului nesubstituibil al acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Marketing - Obiecte Decorative.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!