Referat la Comportamentul Consumatorului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea motivatiei 4
2. Clasificarea motivatiilor 5
3. Teoriile motivatiei 7
3.1. Teoriile motivatiei ca fapt (statice) 8
3.2. Teoriile motivatiei ca proces (dinamice) 12
4. Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

MOTIVATIA
1. Definirea motivatiei
Pentru a propune o noua explicatie a comportamentelor umane, a aparut un nou concept, acela de ,,motivatie". Notiunea de ,,nevoie" era, de fapt, prea putin elaborata si de natura prea obiectiva, aproape impersonala, desi nici notiunea de ,,motivatie" nu este prea clara. Cu privire la acestea au fost folosite acceptiuni foarte variate, care pleaca de la definitia cea mai extinsa: ,,o motivatie este o forta psihologica", la una comuna: ,,o motivatie este o stare de tensiune care determina individul sa actioneze pana la momentul cand aceasta tesiune este redusa la un nivel considerat acceptabil si tolerabil".
Motivatia este variabila care a detinut mult timp atentia multor specialisti deoarece era considerata ca fiind singura care intervine intre stimulii si reactia comportamentala a consumatorului Motivatia presupune ca manifestarile comportamentale ale unui individ in procesul de cumparare si consum al bunurilor si serviciilor sunt generate de existenta unei stari de tensiune (un dezechilibru interior) datorita existentei unei nevoi nesatisfacute care pune organismul in actiune pana la disparitia ei. Motivele nu sunt altceva decat mobilurile consumatorului, care stau la baza comportamentului sau de cumparare si de consum. Ele reprezinta rezultanta unui complex de factorii de natura biologica, sociala si fizica.
Termenul de ,,motivatie" este derivat din cuvantul latin ,,movere"si defineste o stare interioara care energizeaza, activeaza sau pune in miscare un individ, canalizand si orientand comportamentul sau in directia unui anumit obiectiv. Motivul este descris de psihologi in termeni de neliniste, lipsa, dorinta puternica, presiune. Cheia intelegerii motivatiei sta in semnificatia si raportul dintre nevoi, impulsuri si obiective.
Motivatia mai este definita de unii teoreticieni si drept cautarea ,,preferentiala" a anumitor tipuri de satisfactii. Termenul de ,,preferential" este utilizat pentru a indica faptul ca motivatiile variaza de la individ la individ: desi exista un potential motivational propriu speciei umane, fiecare cunoaste si apreciaza, inca din primii ani ai vietii, satisfactii specifice, strans legate de experienta personala, pe care va continua sa le caute de-a lungul intregii sale existente.
Factorul fundamental al dezvoltarii motivatiilor este dezvoltarea intelectuala si cognitiva, specific umana, generatoare a motivatiilor psihologice. Acestea sunt teoretic si practic, nelimitate si iau nastere prin doua mecanisme de baza: actiunea indirecta si satisfactia anticipata.
Actiunea indirecta (sau instrumentala) presupune existenta unor actiuni care nu ofera satisfactie imediata, ci pregatesc o satisfactie viitoare printr-un ansamblu, mai mult sau mai putin complex, de cauze si efecte.
Omul are capacitatea de a resimti satisfactii anticipate de fiecare data cand are certitudinea ca va obtine satisfactia pe care o cauta. Pur psihologica, satisfactia anticipata reprezinta o anticipare a satisfactiei reale si viitoare, dar are tendinta de a deveni un mecanism autonom care genereaza o satisfactie psihologica suplimentara ce-si pierde legaturile constiente cu satisfactia finala care i-a dat nastere. Astfel, ea devine extrem de importanta pentru intelegerea modului de functionare a motivatiilor umane.
2. Clasificarea motivatiilor
Propunandu-si sa descifreze de ce consumatorii cumpara un produs sau serviciu, care sunt mobilurile care stau la baza deciziei de cmparare, o cercetare de marketing va descoperii ca la baza procesului de alegere stau diferite motive. Cunoasterea acestora poate contribui mult la imbunatatirea satisfacerii nevoilor consumatorilor.
Consumatorul reprezinta un univers de motivatii care nu pot fi observate direct fapt ce face dificila cercetarea lor. Pentru a facilita investigarea lor cercetatorii au propus diferite modalitati de clasificare a motivelor 
- Dupa originea lor, motivele sunt primare (biologice) sau secundare (psihogenice), la fel 
ca nevoile care stau la baza lor. Primele sunt legate de existenta biologica a consumatorului si stau la baza satisfacerii nevoilor fiziologice ale acestuia. Celelalte sunt generate de convietuirea in societate a consumatorului si au ca obiective satisfacerea nevoilor psihologice ale acestuia (prestigiu, recunoasterea, apartenenta etc.). orice om are nevoie nu numai de bunurile materiale care asigura supravietuirea, ci si de ,,aspiratia la consideratie" sau ,,nevoia de a nu fi desconsiderat" (Pierre Henry Chombart de Lauwe).


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat la Comportamentul Consumatorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!