Recenzie Cele 22 de Legi Imuabile ale Branding-ului

Extras din referat Cum descarc?

Titlul cartii: 
<< Cele 22 de legi imuabile ale brandingului - cum sa transformi un produs sau un serviciu intr-un brand de clasa mondiala >> 
<< The 22 Unnutable Laws of Branding >>
Autor : Al Ries, Laura Ries
Editura: Colectie Curier MK
An aparitie: 2003, Bucuresti
Ries & Ries:
In anul 1994, Ries & Ries a fost fondata de legendarul strateg de marketing AL Ries si fata acestuia, Laura Ries, in New York. 
Din 1997, Ries & Ries are sediul in Atalanta, Georgia. 
Ei isi petrec cea mai mare parte din timp acordand consultanta firmelor de top precum Microsoft, Ford, Disney si Mercedes. (De altfel aceste firme sunt des mentionate si in cartea Cele 22 de legi imuabile ale brandingului.) 
Impreuna acestia s-au profilat in Bussines Week, Marketing News, Adverising Age, The Wall Street Journal si nenumarate alte reviste si ziare nationale si internationale. 
Au scris: The 22 Immutable Laws of Branding (1998), The 11 Immutable Laws of Internet Branding (2000), The Fall of Advertising & the Rise of PR (2002), The Origin of Brands (2004) si War in the Boardroom (2009). 
Introducere:
Aceasta carte ne va ajuta sa aplicam gandirea de tip << branding >> propriilor afaceri, sau asa cum zice autorul cartii ne va arata cum << sa transformi apa in Evian, sau pe tine in urmatorul Bill Gates >> 
<< Tinteste cat mai sus. Nu vei ajunge niciodata mai sus decat aspiratiile tale. >>
Tema cartii:
Cele 22 de legi imuabile ale brandingului este o carte despre branduri si branding, care ne invata ce trebuie si ce nu trebuie sa facem intr-o afacere. Ne este explicat cum sa construim un brand dupa regulile de aur care trebuiesc respectate.
Cartea are 199 de pagini fiind structurata in 22 de capitole, debutand de fiecare data cu cate un brand urmat de un paragraf care prezinta pe scurt capitolul respectiv.
1. Legea expansiunii - Puterea unui brand este invers proportionala cu extinderea lui.
<< Cand iti pui numele de brand peste tot, numele respectiv isi pierde din forta>> ,aceasta este ideea exprimata in acest prim capitol. Pe termen scurt extinderea unui brand aduce beneficii, dar pe termen lung el uzeaza brandul pana cand acesta isi pierde din semnificatie. Ca exemplu avem Chevrolet (de altfel asa si incepe primul capitol, cu sigla acestei firme) a carei stradanie de a placea tuturor a subminat forta brandului, in 1986 vanzand 1,7 milioane de masini - astazi mai putin de un milion. Consumatorii vor cumpara branduri care sa fie focusate, care sa se poata deosebi printr-un singur cuvant. 
2. Legea contractiei - Un brand devine mai puternic daca ii restrangi focusul.
<< Cand iti restrangi brandul, in loc sa-l extinzi, se pot intampla multe lucruri bune >>. Cei mai multi distrugatori de categorii urmeaza aceasi cinci pasi: ingusteaza focusul, fac un stoc in adancime, cumpara ieftin, vand ieftin, domina categoria. 
Ca exemple avem Starbucks care a devenit unul din cele mai cunoscute si mai populare branduri din America sau Toys ,,R" Us ( Charles Lazarus detinea un magazin care vindea mobila pentru copii si jucarii. Acesta vrand sa se extinda in loc sa vanda mai multe lucruri a vandut mai putine, axandu-se numai pe jucarii) care acum vinde 20% din toate jucariile comercializate in SUA.
3. Legea publicitatii - Nasterea unui brand nu se realizeaza prin advertising, ci prin publicitate.
Este necesar un buget sanatos de advertising pentru a intretine brandurile aflate pe pozitii fruntase precum Coca-Cola, Mc Donald's. Un brand nou trebuie sa genereze o publicitate favorabila in media, altfel nu va avea nicio sansa. Trebuie sa fii primul brand intr-o categorie noua pentru a genera publicitate (CNN, primul canal de stiri prin cablu, Xerox- primul copiator pe hartie normala). Media este interesata sa dezbata tot ceea ce este nou. Cand un brand apare la stiri exista o sansa ca brandul sa genereze publicitate. Astazi brandurile sunt construite prin publicitate si mentinute prin advertising. 
4. Legea advetisingului - Odata nascut, un brand are nevoie de adverising pentru a ramane sanatos.
In capitolul anterior ni se explica de ce atunci cand se naste un brand e nevoie de publicitate, acum fiindu-ne prezentat procesul de advertising. 
Un brand lider face advertising pentru a-si pastra pozitia de lider, care este un factor motivator in comportamentul consumatorului. Companiile care vor sa-si mentina aceste pozitii nu vor ezita sa foloseasca programe masive de advertising pentru a sufoca concurenta. Advertisingul este scump iar pentru unele companii s-ar putea sa nu merite banii.
5. Legea cuvantului - Un brand ar trebui sa se lupte pentru a detine un cuvant in mintea consumatorilor.
In acest capitol Ries ne spune ca este imposibil sa asociem brandul nostru cu o multitudine de atribute si ca cel mai bine ar fi sa ne limitam la unul singur. << Trebuie sa reduceti esenta brandului vostru la o singura idee sau atribut, unul pe care nimeni altcineva din categoria voastra sa nu-l mai detina. >>
Ca exemple avem Mercedes care inseamna prestigiu sau firma Xerox sau Scotch (Faceti-mi o copie Xerox, Dati-mi o banda Scotch).
6. Legea acreditarii - Ingredientul crucial pentru obtinerea succesului oricarui brand este declararea propiei autenticitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie Cele 22 de Legi Imuabile ale Branding-ului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!