Realizarea Uniunii Economice si Monetare - Moneda Unica-Euro

Extras din referat Cum descarc?

1.Istorie - adoptarea monedei Euro
Uniunea Europeana Economica si Monetara (EMU) este o intelegere intre natiunile europene participante in vederea impartasirii unei monede unice-euro si unei politici economice unice cu un set de conditii de responsabilitate fiscala. Treisprezece dintre statele membre au adoptat moneda euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania. Alte trei state membre precum, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, nu au inca niciun plan in privinta adoptarii monedei euro, iar celelalte unsprezece state membre, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria, sunt in stagii diferite ale adoptarii monedei euro si cel mai probabil vor adera la zona euro in urmatorii zece ani.
La izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, majoritatea monedelor din tarile industrializate erau strans apropiate de dolar sub ceea ce s-a numit ,,standardul de aur" in sistemul de la Bretton Woods. Suprematia de facto a dolarului si devalorizarile catorva monede europene au condus politicienii europeni la cautarea unei solutii de redresare a acestui dezechilibru printr-o integrare economica intre natiunile europene.
Planuri pentru o moneda unica europeana au inceput sa fie conturate inca din 1969 cu Raportul Barre, elaborat de cele sase state membre de atunci ale Comunitatii Economice Europene (EEC). Acesta a fost urmat mai tarziu in acelasi an de o intalnire a sefilor de stat si de guvern in Haga pentru a planifica crearea unei Uniuni economice si monetare. Procesul a fost intarziat de colapsul Sistemului de la Bretton Woods 1971 dupa decizia unilaterala a Presedintelui Nixon de a face dolarul neconvertibil in aur si dupa criza petrolului din 1972. Intre timp, EEC a crescut incluzand noua state, multe dintre ele fiind ezitante in privinta renuntarii la propriile monede nationale.
Argumente pro si contra formarii uniunii economice si monetare in spatiul european:
- Statutul de zona monetara optima presupune: 
o un grad ridicat de deschidere a economiilor pentru comertul intracomunitar 
o un grad ridicat de mobilitate transfrontaliera a capitalului si fortei de munca 
o o flexibilitate inalta a preturilor si salariilor, 
o transferuri fiscale in conditiile in care veniturile din impozite sunt redistribuite spre zone aflate in recesiune. 
- UE nu reprezinta o zona monetara optima 
Argumentele in favoarea unei uniuni economice si monetare in spatiul Uniunii Europene:
- completarea pietei unice (o piata unica are nevoie de o moneda unica); 
- cresterea vitezei de transfer a fluxurilor monetare si eliminarea costurilor de conversie; 
- reducerea riscurilor legate de schimburi comerciale si investitii prin eliminarea fluctuatiilor ratei de schimb; 
- transparenta preturilor; 
- disciplina monetara, in sensul ca guvernele nu vor mai putea utiliza valutele ca instrumente de politica economica; 
- scaderea inflatiei, datorita disciplinei impuse economiilor care formeaza zona Euro;
- fuziunea pietelor financiare, care poate conduce la economii la scara; 
- cresterea eficientei si obtinerea unor ritmuri de crestere economica inalte;
- intarirea pozitiei Uniunii Europene in cadrul sistemului monetar international;
- faciliteaza atingerea telului crearii uniunii politice.
Argumente impotriva formarii unei uniuni monetare in spatiul Uniunii Europene:
- pierderea controlului si a puterii de decizie cu privire la problemele monetare; 
- pierderea de flexibilitate, in sensul ca guvernele nationale nu vor putea sa ia decizii de politica monetara care sa permita protejarea economiilor lor de socurile externe, in detrimentul altor tari; 
- diferente relativ mari in ciclurile de afaceri si standarde de viata intre statele membre;
- pericolul de a diviza Uniunea Europeana in state din interiorul si din afara Uniunii monetare;
- costurile materiale pe care le incumba inlocuirea monedelor nationale cu moneda unica, crearea institutionala si modificarile de natura legislativa cerute de acest demers. 
Actualmente, tarile europene participante pot fi integrate in trei faze economice, ce corespund fazelor istorice ale dezvoltarii EMU.
Faza I
In 1979 Sistemul european monetar (EMS) a fost stabilit pentru a crea o legatura intre monedele europene si pentru a preveni fluctuatii mari intre valorile lor. A creat Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM) in acord cu care ratele de schimb ale monedei fiecarui stat membru trebuiau sa fie restrictionate la fluctuatii foarte mici (+/-2.25%) pe oricare latura a valorii de referinta. Aceasta valoare de referinta a fost stabilita intr-un agregat al tuturor monedelor participante care s-a numit Unitatea de Moneda Europeana (ECU), care a fost apreciata in acord cu marimea economiilor statelor membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realizarea Uniunii Economice si Monetare - Moneda Unica-Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!