Protejarea mărcilor românești după integrare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Legea nr. 84/1998 defineste marca ca ,,un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane. Pot fi inregistrate ca marci urmatoarele semne distinctive: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne."

Inregistrarea marcilor si produselor romanesti in UE este un amanunt putin luat in considerare de antreprenorii romani. Fie ca nu sunt informati sau interesati, la nivelul anului 2006 au fost trimise putin peste 121 de cereri de inregistrare a unei marci internationale. Prin comparatie, in Cehia au fost 330 de inregistrari,in Polonia 934, in Ungaria 204, in Grecia 377.

Protejarea marcilor in statele membre UE permite companiilor romanesti sa livreze produse, respectiv sa presteze servicii in aceste state, sub aceleasi marci ca in Romania (deja inregistrate in Romania), aspect important in special dupa aderarea Romaniei la UE in contextul liberei circulatii a marfurilor si serviciilor.

Astfel, companiile romane vor beneficia in statele membre UE unde marcile au fost inregistrate de aceleasi drepturi pe care le confera inregistrarea marcilor in Romania, respectiv un drept exclusiv asupra marcii, precum si dreptul de a se opune folosirii de catre terti a acesteia. Acum, dupa aderarea Romaniei la UE, inregistrarea marcilor comunitare va prezenta numeroase avantaje fata de inregistrarile nationale in fiecare dintre aceste state. Dintre acestea putem enumera:

1. Formalitatile de inregistrare si management simplificate (o singura aplicatie, o singura limba folosita pentru procedura de inregistrare, un singur centru de administrat, un singur dosar de administrat);

2. Costuri de inregistrare reduse;

Bibliografie:

1. http://oami.europa.eu/en/default.htm

2. http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=100557

3. http://www.jurnalul.ro/articol_69300/afaceri___marcile_romanesti__protejate_in_ue.html

4. http://www.rombel.com/modules.php?name=News&file=print&sid=218

5. http://www.brandynamics.ro/motivatie.html

6. LEGE nr.84 din 15 aprilie 1998 privind marcile si indicatiile geografice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protejarea Marcilor Romanesti dupa Integrare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 106 cuvinte
Nr caractere:
5 873 caractere
Marime:
12.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
management, marci
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!