Proiectarea unui depozit și a unui centru de distribuție

Extras din referat Cum descarc?

Rolul depozitului si cand se transforma acesta intr-un
centru de distributie
Scopul initial al depozitului era acela de a depozita marfuri sau bunuri. Astazi, conducerea firmelor recunoaste ca el reprezinta mult mai mult decat atat: tehnicile de tip just in time pot reduce semnificativ sarcina depozitarii. Din acest motiv, preferam sa folosim termenul de centru de distributie, in locul celui de depozit. Desi intr-o anumita masura diferenta este semantica, ea reprezinta si o schimbare de conceptie. Trebuie sa construim o imagine a depozitului in care bunurile se deplaseaza constant catre destinatia finala, contribuind la minimizarea timpului de depozitare si a costurilor corespunzatoate acesteia. 
Principlalel functii ale unui centru de distributie sunt:
- receptia, care include functii de tipul verificarii calitatii si cantitatii marfurilor;
- depozitarea, care cuprinde sarcina deplasarii marfurilor de la loicul de receptie la cel de depozitare;
- preluarea comenzilor, care include adesea si transportul de la locul de depozitare la locul de incarcare a marfurilor, efectuarea unor verificari suplimentare si ambalarii lor
- expedierea marfurileo, care include adesea stivuirea sau depozitarea intermediara a marfurilor.
Asa cum putem observa in majoritatea functiilor privesc activitatea de deplasare a marfurilor. De fapt daca luam in considerare toate costurile , cu exceptia costului stocului , costul de depozitare se va situa doar intre 20 si 30 % din costul total atunci cand produsele sunt preluate in cutii sau alte ambalaje de dimensiuni mai mici. Prin urmare va trebui sa trecem de la conceptual de depozitare statica intr-un deposit la cel de centru de distributie. 
Rezolvarea presiunilor contradictorii
Centrul de distributie este presat din toate partile si trebuie sa resolve acesrte presiuni contradictorii.
- directorul financiar va dori investitii minime in stocuri si unitatile ce constituie centre de distributie si in plus in cost minim de operare
- cumparatorul sau directorul de productie : va dori sa furnizeze un numar minim de tipuri de produse in cele mai mari cantitati si cu frecventa minima 
- directorul de vanzari si de marketing : vor dori sa dispuna de cea mai larga gama de stocuri care sa permita o furnizare imediata a produsului indeiferent de cantitatea solicitata de client.
Toate aceste dorinte urmaresc sa satisfaca nevoile unui singur department, dar , luate ca un tot unitary, ele vor fi contrare nevoilor firmei. 
Pozitionarea si numarul centrelor de distributie
Trebuie rezolvate o serie de solicitari contradictorii. Vor exista avantaje evidente daca vom infiinta centre de distributie adiacente fiecarei pieti principale; totusi, costul de aprovizionare si livrare are putea fi mult mai mic daca aceste centre de distributie vor fi pozitionate in apropierea surelor furnizoare. In cazul firmelor producatoare, centrul de distributie este adiacent celui de productie.
Pe masura ce centrul de distributie necesare pentru servirea pietelor va creste , acelasi lucru se va intampla si cu costul stocurilor.; in consecinta, costul totala al centrlor de distributie se va mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Depozit si a unui Centru de Distributie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!