Prezentarea hotelului Grand Hotel Traian

Extras din referat

1.1. Scurt istoric 
Grand Hotel Traian, denumit anterior Hotelul Traian, este un hotel din municipiul Iasi, situat in Piata Unirii nr. 1. Cladirea a fost construita in1882 dupa proiectele inginerului francez Gustave Eiffel (1832-1923).
Hotelul Traian din Iasi a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04084.
Pe locul in care se afla astazi Hotelul Traian au existat anterior dughenele avocatului Scarlat Pastia (1827-1900), primarul orasului Iasi in perioada 1877-1879. Desi magazinele din Piata Unirii si de pe strazile Arcu si Lapusneanu ii aduceau un profit considerabil, primarul a decis sa le demoleze pentru a ridica un teatru national. Proiectul nu a fost realizat insa, iar in locul edificiului cultural a ridicat Hotelul Traian. 
Multumit de calitatea podului Eiffel din Ungheni, Scarlat Pastia apeleaza tot la celebrul inginer francez Gustave Eiffel (autorul proiectelor unor capodopere ale artei moderne ca Turnul Eiffel dinParis si Statuia Libertatii din New York) pentru realizarea proiectului cladirii. Imobilul a fost construit in stil neoclasic francez, pe o structura metalica (la acea vreme o noutate), avand coloane de fonta si platforme metalice.
Lucrarile de constructie s-au derulat intre anii 1879-1882, fiind executate de firma condusa de Eiffel. Ca urmare a cheltuielilor de constructie foarte mari, Scarlat Pastia s-a indatorat atat de mult, incat a fost ruinat. Pentru a-si acoperi datoriile, a fost nevoit sa cedeze imobilul catre societatea Creditul Urban (unul dintre creditorii sai). Noul proprietar a transformat imobilul in hotel, care aducea venituri mai mari decat un teatru.
Ulterior, hotelul a trecut in proprietatea familiei evreiesti Theitler. Afaceristul Adolf Theitler a murit in 1930, el avand doi copii: Jacques (decedat in 1941, fara urmasi) si Carol. In anul 1942, imobilul a fost expropriat de la mostenitorii lui Adolf Theitler. In anul 1943, Primaria Iasi a renovat hotelul cu fonduri proprii. Hotelul Traian a fost nationalizat in anul 1950. Dupa Revolutie, Hotelul Traian a fost trecut in proprietatea SC "Turism Moldova" SA, cu capital de stat.
In 2001, dupa aparitia Legii nr. 10/2001, cetateanul israelian Carol Theitler (nascut la Pascani in 1924 si emigrat in Israel in anii '60) a revendicat 36 de proprietati nationalizate, printre care si hotelurile Traian, Astoria si Continental. El a solicitat restituirea in natura a hotelului.
In anul 2001, pe parcursul a mai multe luni, omul de afaceri Danut Prisecariu, proprietarul SC Alimentara SA, a achizitionat de pe piata Rasdaq pachetele de actiuni detinute de SIF Transilvania, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova la SC "Turism Moldova" SA. El a cumparat astfel 10,65% din capitalul social al SC "Turism Moldova" SA. In ianuarie 2002, a avut loc o majorare de capital la care Prisecariu a participat cu 25,6 miliarde de lei vechi, el ajungand sa detina astfel 60,04% din capitalul social al firmei. In martie 2003, Prisecariu a cumparat prin locitatie cu strigare pachetul de 230.894 actiuni detinute de Ministerul Turismului la SC "Turism Moldova" SA (reprezentand 30,4% din capitalul social al firmei). El a devenit proprietarul a 90% din capitalul social al societatii care avea in patrimoniu Hotelul Traian. 
In anul 2006, Hotelul Traian a primit clasificarea de 4**** hoteliere, in urma investitiilor de peste 4 milioane euro.
Localizare
Hotelul este situat in centrul istoric al orasului Iasi,fiind aproape de monumentele istorice, precum si de principalele strazi comerciale. De indata ce veti ajunge la Select Hotel veti afla ca agitatia cotidiana se opreste la intrare. La receptie va intampina atmosfera eleganta si confortabila a unei locatii deosebite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea hotelului Grand Hotel Traian.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!