Prezentarea destinației turistice - Maramureș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motivatia alegerii destinatiei

Partea I. Mituri si legende despre Maramures. Scurt istoric Prezentarea generala a judetului Maramures

Legenda Neamului Romanesc

Odinioara,traia pe aceste meleaguri o mama care avea mai multe fiice. Le pusese nume frumoase, dupa chipul naturii si frumusetilor ei, al padurilor, muntilor si apelor:

TRANSILVANIA, MOLDOVA, BUCOVINA, CRISANA, MUNTENIA, OLTENIA, DOBROGEA. Avea

si doi flacai pe cinste. Pe unul il chema MARAMURES si pe celalalt BANAT.

Dar, iata ca la rastimpuri se abatea pas strain prin aceste tinuturi si-i rapea cate o fiica. Mama se intrista nespus dupa fiecare, deoarece tinea la ele ca la trupul si inima sa. Sangera si se indurera. Dar, de plans nu a plans niciodata si nici nu s-a plecat. Era falnica precum un stejar sau ca Muntii Carpati ce-i strajuiau in preajma, ori ca Dunarea ce o incingea ca o salba. Avea stramosi destoinicisi neinfricati, pe dacii nemuritori si pe romanii cutezatori. De aceea, nici ea nu se temea si nu da inapoi. Lupta vitejeste pentru a-si regasi fiicele si a le readuce acasa, in sanul familiei: si Transilvania cea mareata, si Bucovina fagilor frematatori, si Dobrogea cea aproape de mare,Oltenia cea sagalnica ori Crisana cea mladioasa. Se mangaia la gandul ca avea alaturi pe Moldova si Muntenia, ori pe feciorii cei semeti si voinici.

Si, uite asa, luptand neobosit, a reusit sa-si aduca din nou toate fiicele acasa, unindu-le in jurul ei ca un copac maiestuos, cu ramuri bogate. Si, in clipa cand le-a simtit pe toate langa ea, a fost fericita si a intinerit dintr-o data. Pentru ca unirea ii dadea

putere, iar setea de dreptate si libertate a facut-o nemuritoare.

Muresul Si Oltul

In vremurile de demult, cand se nascoceau povestile fermecatoare, pe varful unui munte din Carpatii Rasariteni se vedea o cetate cu doua turnuri. Craiul si craiasa aveau doi fii gemeni, care semanau ca doua picaturi de apa. Feciorii erau asemanatori la infatisare, dar aveau firi cu totul diferite. Una-doua se luau la cearta si se bateau pana la sange, de rai ce erau. Asa-i lasase Dumnezeu!

Cand crescusera mari, craiul iesi din cetate cu oastea si se duse la razboi,de unde n-a mai venit. Craiasa a trimis calareti spre toate zarile, in cauterea sotului ei, dar solii nu l-au gasit pe stapan nicaieri. Murise craiul departe, intr-o batalie sangeroasa. Dar craiasa nu stia taina asta. ,,Ce-am sa ma fac eu,cu feciorii mei naravasi?" se framanta craiasa ,,Se tot bat fara astampar. Le-am facut doua turnuri aparte. In turnul de miazanoapte locuieste Mures, iar in turnul de miazazi sta Olt. Uite, sunt printi buni de insuratoare, si tot nu se inteleg."

-Frate Oltule, zise Muresul, care era mai cumpatat. Mama plange intruna dupa tata,craiul.Ce facem?

-Eu zic, frate Mures,sa lasam ciondaneala copilareasca dintre noi si sa plecam in cautarea craiului.Poate e undeva intr-o temnita,si are nevoie de ajutorul nostru,sa-l eliberam. Oltul si Muresul s-au dus la mama lor,craiasa si i-au vorbit de hotararea lor de a-si cauta tatal.Auzind ce spun,mama lor a varsat lacrimi de durere,dar si de fericire. De fericire pentru ca feciorii ei erau vrednic isi indarjiti,si de durere pentru ca se despartea de ei si-i era frica sa nu-i piarda.

-Bine,baietii mei! se indupleca pana la urma craiasa. Plecati in cautarea craiului. Muresule si tu,Oltule!Va sfatuiesc sa stati mereu impreuna, precum caii la trasura, si nedezlipiti unul de altul!

Si au plecat printii.Dar de indata ce au iesit din cetate, au pornit sa se certe pe ce cale sa apuce. Caci, cum v-am zis, erau diferiti la fire si la ganduri.

-Sa plecam spre miazanoapte!a propus Muresul.

-Ba nu!S-o luam spre miazazi!a racnit Oltul.

Si,ca in copilarie,au inceput sa-si care la pumni cu nemiluita.Pana la urma,n-au ascultat sfatul mamei si-au vorbit astfel:

-Eu am crescut in turnul de miazanoapte si plec indata intr-acolo!zise Muresul.

-Iar eu am crescut in turnul de miazazi, si plec intr-acolo! tipa Oltul.

S-au despartit.Muresul cel intunecat la fire a pornit-o spre nord, iar Oltul cel iute din fire s-a repezit bolborosind spre sud. Dupa o vreme,pe Mures l-a razbit dorul dupa fratele sau:

-Ne ciondanim noi,si-a zis Muresul,dar tinem unul la altul. Mama ne-a rugat sa nu ne despartim.Ce-ar fi sa ma intorc din drum,ca sa-l caut pe fratele Olt?

Pe o vale, Muresul s-a intors spre miazazi,dar nu l-a mai gasit pe Olt.S-a ratacit si-a luat-o spre apus,prin campii asa de frumoase,incat si-a uitat fratele geaman.

In cetatea de scaun,craiasa primi vesti de la solii ei:

-Chiar de la poarta,marita craiasa, Olt si Mures s-au certat si s-au despartit, incalcand porunca mariei tale. Suparata,craiasa a alergat sa-si intoarca feciorii din drum, dar nu i-a mai putut ajunge , deoarece fugeau strasnic in parti diferite. S-a pornit sa planga navalnic,curgand izvoaredin ochii ei:

-Doamne, te rog sa povatuiesti pasii feciorilor mei. L-am pierdut pe crai. Fa,Doamne,orice numai sa nu piara niciodata baietii mei nastrusnici.

Dumnezeu a ascultat ruga craiesei si,pe data,a hotarat sa-i prefaca in rauri nemuritoare. Si rauri au ramas pana

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea destinatiei turistice - Maramures.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 344 cuvinte
Nr caractere:
28 084 caractere
Marime:
407.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
turism, obiective
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!