Porsche - Un Brand de Succes

Extras din referat

- Istoria familiei Porsche a fost influentata de turbulentele politice de la inceputul secolului, marcata de dezvoltarea uriasa a tehnicii si a fascinantului automobil. Este istoria unei familii care a contribuit decisiv la dezvoltarea automobilului.
- Istoria Porsche incepe la 3 septembrie 1875 in Maffersdorf, Boemia. In aceasta zi se naste Ferdinand Porsche, al treilea copil al lui Anton Porsche si al sotiei sale, Anna. La momentul inventiei automobilului, Ferdinand Porsche are 11 ani. Ferdinand este interesat in special de electricitate. La 13 ani instaleaza o sonerie electrica si la 16 ani asigura iluminatul electric in casa parinteasca.
- In 1893 isi incepe cariera profesionala la concernul de uzine electrice Bella Egger & Co. din Viena. Patru ani mai tarziu, talentatul Porsche ocupa deja pozitia de sef al atelierului de testare a electromotoarelor, iar la putin timp dupa aceea il regasim in pozitia de asistent al directorului de intreprindere.
- Cu putin timp inainte de sfarsitul secolului, Ferdinand Porsche intra in serviciul furnizorului oficial al curtii regale, Jacob Lohner. Aici, Porsche proiecteaza primul sau autovehicul cu motor inglobat in butucul rotilor, care, sub numele de L hner-Porsche, atrage atentia publicului la expozitia mondiala de la Paris. Pe acest autovehicul se puteau monta motoare pe toate cele patru roti; prin urmare, poate fi considerat primul autovehicul cu tractiune integrala din lume. Un principiu, de altfel, pe care NASA il va utiliza 70 de ani mai tarziu la constructia vehiculului selenar.
- In 1902, Ferdinand Porsche piloteaza la parada regala organizata de arhiducele Franz-Ferdinand un autovehicul Lohner-Porsche construit chiar de el. Porsche coordoneaza proiectarea autovehiculelor Austro-Daimler
- In 1903, Ferdinand Porsche se insoara si in urmatorul an se naste fiica sa, Louise. Ferdinand Porsche se muta in Wiener Neustadt, unde, in urmatorii 17 ani, influenteaza istoria marelui producator de autovehicule austriac, Austro-Daimler.
- In 1909 se naste Ferdinand fiul, cunoscut si cu numele de ,,Ferry". La Austro-Daimler, Ferdinand construieste automobile si un motor de avion in sase cilindri dezvoltand 100 CP, pentru care Universitatea Tehnica Viena ii acorda titlul de doctor honoris causa.
- La Austro-Daimler, Ferdinand Porsche construieste si autovehicule hibrid cu propulsor electric si benzina. Ferdinand Porsche este si un pilot pasionat. Chiar la inceputul secolului reuseste un timp record in cursa alpina de la Semmering pe un autovehicul L hner-Porsche.
- Insa cel mai mare succes al sau din sportul cu motor este realizat in 1910. In acest an, Ferdinand Porsche castiga cursa ,,Prinz Heinrich", cea mai importanta competitie a timpului sau, pe un autovehicul Austro-Daimler echipat cu o caroserie Torpedo revolutionara, aerodinamica (,,forma de lalea").
- In timpul primului razboi mondial productia Austro-Daimler inceteaza. Porsche construieste pentru armata austriaca asa-numitul tren militar de teren cu propulsie electrica si pe benzina, ce se putea deplasa atat pe sosea, cat si pe sine. Insa concomitent, Porsche lucreaza la un motor de capacitate mare cu sase cilindri in linie si la propulsoare cu 12 cilindri in V, ce dezvolta pana la 400 CP.
- Dupa razboi, Ferdinand Porsche construieste primul autovehicul sport cu doua locuri, modelul Sascha, ce castiga renumita cursa de la Targa Florio.
- In 1923, Ferdinand Porsche se muta in Germania, la Stuttgart, ocupand postul de director tehnic in cadrul companiei Daimler. Acolo se fabrica sub directa sa conducere camioane, motoare de avion si renumitele autovehicule sport, modelele S, SS si SSK. Odata cu fuzionarea firmelor Benz si Daimler sub titulatura Daimler-Benz AG, Ferdinand Porsche nu isi mai prelungeste contractul, se intoarce in Austria si preia conducerea uzinelor Steyr, cea mai mare fabrica de automobile din Austria acelor vremuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Porsche - Un Brand de Succes.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!