Extras din referat
Politica privind calitatea produselor agroalimentare in UE
Cerinţele de siguranţă şi de calitate ale consumatorilor reprezintă o responsabilitate importantă pentru Uniunea Europeană. În ultimii 40 de ani, Uniunea Europeană a elaborat o serie de reglementări, standarde şi metode de monitorizare pentru a garanta siguranţa alimentelor. UE este implicata in masurarea calitatii produselor de-a lungul intregi filiere.Comisia Europeana este cea care are largi competente si responsabilitati privind calitatea produselor agroalimentare.Politica europeana de promovare a calitatii produselor agroalimentare reprezinta o componenta a Politicii Agricole Comunitare(PAC)
Orientari privind politica europeana in domeniul calitatii produselor agroalimentare
Ea se adresează simultan întreprinderilor, autorităţilor publice şi consumatorilor şi vizează stabilirea unui cadru de referinţă necesar pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agroalimentare, a competitivităţii întreprinderilor europene şi a vieţii cetăţenilor.
Prin PAC UE incurajeaza fermieri sa obtina produse agricole de calitate superioaraIn anii ’60 PAC avea ca scop principal asigurarea securitati alimentelor.S-a reorientat spre aspectul calitatativ al produselor si mai putin spre cantitativ.La inceput pretul era principalul instrument de interventie al PAC,in prezent pretul detinand o importanta scazuta.
Politica UE trebuie sa ia in considerare 2 aspecte:
-produsul sa nu contina substante nedorite(care pot provoca alergii)
-produsul sa satisfaca gusturile consumatorului.
PAC
- Pentru întreprinderile agricole şi alimentare europene, această politică înseamnă orientarea lor spre calitate şi presupune implementarea Managementului Calităţii Totale (TQM).- Pentru autorităţile publice naţionale şi europene, această politică înseamnă a orienta diferitele iniţiative şi reglementări într-o singură direcţie – calitate superioară.- Pentru consumatorii europeni, această politică înseamnă acţiuni şi mijloace adecvate pentru o mai bună informare şi educare a tuturor cetăţenilor.Uniunea Europeană, prin instituţiile abilitate, este cea care decide ce substanţe pot fi folosite la obţinerea produselor agricole şi alimentare, substanţe care să nu afecteze sănătatea umană. Aceste reguli se referă la medicamente veterinare, pesticide, aditivi şi patogeni.Autorităţile naţionale ale fiecărui stat membru au responsabilitatea interzicerii utilizării anumitor substanţe, prin efectuarea unor controale regulate.
Cercetarea stiintifica si calitatea produselor agroalimentare.Biotehnologii
Programul de cercetare si dezvoltare al UE finanteaza proiecte ce au ca tema de cercetare valoarea nutritionala si beneficiile aduse sanatatii umane dde catre alimente.
Biotehnologia sau abilitatea de a manipula structura genetică a organismelor vii pentru a îmbunătăţi anumite caracteristici ale acestora, oferă oportunităţi majore pentru viitor.Se poate îmbunătăţi, astfel, productivitatea culturilor, prin creşterea rezistenţei plantelor la boli şi dăunători şi prin creşterea valorii nutritive a alimentelor.
Conținut arhivă zip
- Politica Privind Calitatea Produselor Agroalimentare in UE.ppt