Politica privind calitatea produselor agroalimentare în UE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 14 în total
Mărime: 44.55KB (arhivat)
Publicat de: Denis Vasilache
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Politica privind calitatea produselor agroalimentare in UE

Cerinţele de siguranţă şi de calitate ale consumatorilor reprezintă o responsabilitate importantă pentru Uniunea Europeană. În ultimii 40 de ani, Uniunea Europeană a elaborat o serie de reglementări, standarde şi metode de monitorizare pentru a garanta siguranţa alimentelor. UE este implicata in masurarea calitatii produselor de-a lungul intregi filiere.Comisia Europeana este cea care are largi competente si responsabilitati privind calitatea produselor agroalimentare.Politica europeana de promovare a calitatii produselor agroalimentare reprezinta o componenta a Politicii Agricole Comunitare(PAC)

Orientari privind politica europeana in domeniul calitatii produselor agroalimentare

Ea se adresează simultan întreprinderilor, autorităţilor publice şi consumatorilor şi vizează stabilirea unui cadru de referinţă necesar pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agroalimentare, a competitivităţii întreprinderilor europene şi a vieţii cetăţenilor.

Prin PAC UE incurajeaza fermieri sa obtina produse agricole de calitate superioaraIn anii ’60 PAC avea ca scop principal asigurarea securitati alimentelor.S-a reorientat spre aspectul calitatativ al produselor si mai putin spre cantitativ.La inceput pretul era principalul instrument de interventie al PAC,in prezent pretul detinand o importanta scazuta.

Politica UE trebuie sa ia in considerare 2 aspecte:

-produsul sa nu contina substante nedorite(care pot provoca alergii)

-produsul sa satisfaca gusturile consumatorului.

PAC

- Pentru întreprinderile agricole şi alimentare europene, această politică înseamnă orientarea lor spre calitate şi presupune implementarea Managementului Calităţii Totale (TQM). - Pentru autorităţile publice naţionale şi europene, această politică înseamnă a orienta diferitele iniţiative şi reglementări într-o singură direcţie – calitate superioară. - Pentru consumatorii europeni, această politică înseamnă acţiuni şi mijloace adecvate pentru o mai bună informare şi educare a tuturor cetăţenilor. Uniunea Europeană, prin instituţiile abilitate, este cea care decide ce substanţe pot fi folosite la obţinerea produselor agricole şi alimentare, substanţe care să nu afecteze sănătatea umană. Aceste reguli se referă la medicamente veterinare, pesticide, aditivi şi patogeni. Autorităţile naţionale ale fiecărui stat membru au responsabilitatea interzicerii utilizării anumitor substanţe, prin efectuarea unor controale regulate.

Cercetarea stiintifica si calitatea produselor agroalimentare.Biotehnologii

Programul de cercetare si dezvoltare al UE finanteaza proiecte ce au ca tema de cercetare valoarea nutritionala si beneficiile aduse sanatatii umane dde catre alimente.

Biotehnologia sau abilitatea de a manipula structura genetică a organismelor vii pentru a îmbunătăţi anumite caracteristici ale acestora, oferă oportunităţi majore pentru viitor. Se poate îmbunătăţi, astfel, productivitatea culturilor, prin creşterea rezistenţei plantelor la boli şi dăunători şi prin creşterea valorii nutritive a alimentelor.

Conținut arhivă zip

  • Politica Privind Calitatea Produselor Agroalimentare in UE.ppt

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Managementul procesării și conservării producției agricole

Capitolul I Concepte de baza ale managementului productiei agroalimentare Orice unitate de producţie are ca obiectiv principal producerea de...

Produse Ecologice

1. Agricultura organicã si producele ecologice. PRODUSELE ECOLOGICE Aparitia unor efecte metabolice nedorite induse de dezechilibre alimentare a...

Procesarea tomatelor - firma Arovit SA

CAPITOLUL I. Concepte de bază ale managementului producției alimentare 1.1. Locul și rolul în industria alimentară din România Bogăția...

Tehnologia de Fabricare a Produselor Ecologice

1. Agricultura organică si produsele ecologice 1.1 Produsele ecologice Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din ingrediente...

Securitatea alimentară

INTRODUCERE Problema securitatii alimentare, a aprovizionarii populatiei cu produse agroalimentare de baza si de calitate corespunzatoare,...

Politică de produs. Analiza caracteristicilor calitative al produselor fabricate la SA Carmez Chișinău

INTRODUCERE Carnea este unul din cele mai importante produse alimentare, deoarece conţine aproape toate substanţele nutritive necesare...

Lansarea unui produs Cris-Tim pe piața din Spania

Introducere 1. Prezentarea companiei Cris-Tim Romania Cris-Tim este o afacere de familie fondata de familia Timis in 1992. La inceput a...

Ai nevoie de altceva?