Politica Comerciala a Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3-5
Capitolul 1: Politica comerciala a UE: definitii, tipologie 6-7
Capitolul 2: Inceputurile si evolutia politicii comerciale a UE:
1.1.Fundamentele politicii comerciale a UE 8
2.2.Obiectivele politicii comerciale 9
Capitolul 3: Principalele elemente ale politicii comerciale commune a UE:
1.1.Tariful vamal comun ca element al politicii comerciale a UE 10
3.2. Politica vamala ca parte constituenta a politicii comerciale a UE 11
Concluzie 12-13
Lista abrevierilor 14
Lista bibliografica 15


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Politica comerciala reprezinta una din componentele de baza ale politicii economice generale a fiecarui stat independent, vizand sfera relatiilor economice externe (exporturi, importuri, operatiuni de cooperare economica si tehnico-stiintifica), urmarind promovarea cu prioritate a intereselor nationale. 
Exista mai multe tipuri de politici comercile, precum:
- politica de liber schimb
- protectionismul moderat si compatibil cu normele multilaterale de conduita
- protectionismul derogatoriu de la conduita comerciala multilaterala
- politica de sanctiuni comerciale
- politica autarhica-mai mult potentiala, nici o politica comerciala nu poate fi total izolata de mediul extern.
Politica comerciala este una dintre primele patru politici comune incluse in Tratatul de la Roma ca mijloc sau instrument principal de realizare a integrarii pietelor nationale intr-o piata regionala unica, de accelerare a cresterii economice, de ridicare a eficientei si compctitivitatii economice si, de asemenea, ca instrument de implementare a altor politici comune. Politica comerciala comuna are la baza prevederile Tratatului CEE, ale legislatiei secundare, ale tratatelor multilaterale si bilaterale incheiate de Comunitatea Europeans. Ea a vizat atat constituirea uniunii vamale si sprijinirea realizarii pietei interne unice, cat si relatiile comerciale cu tarile terte.
De la infiintarea sa, Uniunea Europeana si-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci si domeniile in care a dezvoltat o politica comuna europeana. 
Uniunea Europeana a creat piata unica interna printr-un sistem de legi si reglementari ce garanteaza libertatea de circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor. A dezvoltat politici comune pentru comert, agricultura si pescuit. De asemenea, a luat masuri pentru punerea in practica a unei politici europene pentru dezvoltarea regionala. UE si-a intarit pozitia in ceea ce priveste politica comuna externa, justitia si afacerile interne.
Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene ce prevede crearea unei piete comune avand la baza principiul liberei circulatii (a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor), a stat la baza coordonarii treptate a politicilor statelor membre si la dezvoltarea ulterioara a politicilor comune europene.
Domeniile in care se implica UE sunt urmatoarele: Politica Agricola Comuna, Pescuit, Siguranta Alimentara, Politica Industriala, Piata Interna, Audiovizual si Media, Cultura, Educatie, Formare Profesionala si Tineret, Combaterea Fraudei, Politica Fiscala, Politica 
Vamala, Cercetare si Inovare, Societatea Informationala, Energie, Transporturi, Protectia Consumatorilor, Mediu, Sanatate Publica, Politica Regionala, Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse, Dezvoltare, Extindere, Comert, Relatii Externe, Justitie, Libertate si Securitate, Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC), Ajutor Umanitar, Drepturile Omului.
Uniunea Europeana este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale. Ea joaca un rol important in promovarea comertului mondial bazat mai ales pe un sistem multilateral. 
Formularea si implementarea politicii comerciale comune a UE se face in baza art.133 din Tratatul CE (fostul art.113), conform caruia orice masura adoptata in cadrul acestei politici este propusa de Comisie si decisa de Consiliul UE prin majoritate calificata. Comisia asigura reprezentarea uniforma a intereselor Comunitatii, precum si exercitarea PCC, atat la nivel bilateral, cat si multilateral. 
Politica comerciala reprezinta una din componentele de baza ale politicii economice generale a fiecarui stat independent, vizand sfera relatiilor economice externe (exporturi, importuri, operatiuni de cooperare economica si tehnico-stiintifica), urmarind promovarea cu prioritate a intereselor nationale. Uniunea Europeana, inca de la infiintare, si-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci si domeniile in care a dezvoltat o politica comuna europeana, creand o piata unica interna printr-un sistem de legi si reglementari ce garanteaza libertatea de circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor.
Intentionand o strategie solida de politica comerciala pentru urmatorii cinci ani, Comisia Europeana si-a prezentat la 9 noiembrie 2012 proiectul pentru o politica comerciala a UE care sa contribuie la revitalizarea economiei europene. In documentul sau de dezbatere ,,Comert, crestere si afaceri internationale", Comisia face o analiza a rolului de motor al cresterii economice si al crearii de locuri de munca atribuit comertului. Strategia propusa vizeaza reducerea barierelor comerciale, deschiderea pietelor globale si instituirea unor conditii echitabile pentru companiile europene, vizand o cale mai sigura de realizare a unui comert mai avantajos.Comunicarea este insotita de alte doua documente:
- Raportul privind ,,Progresele inregistrate cu privire la strategia pentru o Europa globala 2009-2012care trece in revista progresele realizate in ultimii cinci ani in ceea ce priveste obtinerea unei mai mari deschideri comerciale intre UE si partenerii sai comerciali, structureaza un raspuns la solicitarile din consultarea publica privind noua politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!