Cuprins
- 1. Mediul de marketing 3
- 1.1. Oportunităţi şi ameninţări din mediul extern 3
- 1.2. Puncte tari şi puncte slabe din mediul intern 6
- 1.3. Analiza SWOT 7
- 2. Cumpărători 8
- 2.1. Piaţa - categorii de consumatori şi nonconsumatori 8
- 2.2. Segmentarea pieţei 9
- 2.3. Segmentarea după avantaje 10
- 3. Concurenţi 11
- 4. Tendinţe ale pieţei pentru următorii 2 ani 12
Extras din referat
Murfatlar
Podgoria Murfatlar este amplasată în una dintre cele mai bune regiuni, între Dunăre şi Marea Neagră, în centrul Podişului Dobrogei. Plaiurile viticole cuprind peste 3000 de hectare din zona localităţilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Albă şi Siminoc. Climatul continental, diversitatea amplasării plantaţiilor viticole, efectul protector al reliefului împotriva curenţilor reci, influenţa favorabilă a apropierii de Marea Neagră, oferă podgoriei Murfatlar un microclimat favorabil. Podgoria Muraftlar a continuat tradiţia strămoşilor săi viticultori, acumulând experienţă în cei aproape 100 de ani de activitate desfăşurată în epoca modernă.
1. Mediul de marketing
1.1. Oportunităţi şi ameninţări din mediul extern
a) Micromediul
Micromediul reprezintă acei factori care influenţează direct capacitatea firmei de a-şi servi clientela, şi anume clienţii de pe piaţă, furnizorii, intermediari comerciali, concurenţii şi publicul. În această componentă a mediului de marketing se regăsesc toate elementele care afectează activitatea firmei într-un mod direct, permanent şi puternic. Cele două componente ale micromediului sunt mediul intern al firmei şi micromediul extern al acesteia. Mediul intern al firmei Murfatlar este format din firma însăşi precum şi natura ei, iar micromediul extern este rezultat al factorilor şi al forţelor care se intersectează direct cu abilitatea firmei de satisfacere a nevoilor şi preferinţelor consumatorilor.
Clienţii sunt cei mai importanţi actori ai micromediului întreprinderii Murfatlar. Necesităţile lor sunt baza obiectivelor politicii de marketing a companiei. Clienţii, atât cei curenţi, cât şi cei potenţiali, sunt cu toţii importanţi pentru o activitate profitabilă. Aceştia sunt consumatori finali ai produsului, adică sunt cei care asigură piaţa de desfacere a produselor, consumând vin produs la Murfatlar. Vârsta acestor persoane este cuprinsă între 25 şi 60 de ani şi provin atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. Preţul sortimentelor Murfatlar, pe piaţa românească, variază între 16,89 – 60 RON/sticla, în funcţie de tipul acestora, de aceea venitul pe care îl au consumatorii nu este unul scăzut, ci din contră, unul mediu sau mare.
Furnizorii sunt reprezentaţi de prestatorii de servicii şi de furnizorii de forţă de muncă. Cei dintâi sunt cei care îndeplinesc o serie de servicii necesare pentru desfăşurarea activităţilor companiei Murfatlar (consultanţii în marketing, servicii bancare). O altă categorie este redată de furnizorii de forţă de muncă - factori de mediu ce influenţează acţiunile producătorilor de vin, datorită rolului important al factorului uman în procesul muncii. În această grupă sunt cuprinse: unităţile de învăţământ (Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară- Facultatea de Horticultură), oficiile de forţă de muncă, persoane aflate în căutarea unor locuri de muncă.
Intermediarii comerciali ajută compania să promoveze, să vândă şi să-şi distribuie produsele consumatorilor finali. Aceştia îi includ pe vânzători, firme de distribuţie fizică, servicii de marketing ale agenţiilor şi intermediarii financiari.
Concurenţii reprezintă o altă componentă de bază a micromediului întreprinderii. Ei reprezintă o ameninţare pentru compania în cauză. Există două tipuri de competitori: concurenţi din industria de profil şi concurenţi potenţiali. Principalii concurenţi pentru Murfatlar pe piaţa românească sunt Jidvei, cu o cotă de piaţă de 14,5%, urmat de Cotnari- 13,1% şi Vincon- 7,8%. Cei potenţiali sunt reprezentaţi de firme care ar putea intra uşor pe piaţă şi care şi-ar putea câştiga clienţi prin servicii mai bune, printr-o gestionare eficientă a oportunităţilor, prin abilităţi de comunicare şi interpersonale foarte bune, prin programul de management şi marketing adecvat, prin capitalul investit adecvat.
Publicul este orice grupare înzestrată cu un interes efectiv sau potenţial, care influenţează capacitatea companiei de vin Murfatlar de a-şi atinge obiectivele. Cele mai importante tipuri de public sunt: publicul financiar, publicul media, publicul guvernamental, publicul cetăţenilor, publicul local, publicul general, publicul intern.
Simpla prezenţă pe piaţă a unei întreprinderi determină un contact permanent ale acesteia cu micromediul. Organizaţia intră într-un ansamblu de relaţii, prin intermediul cărora îşi proiectează şi apoi finalizează activitatea economică. Este vorba de producerea şi îngrijirea podgoriilor, de achiziţionarea de materie primă şi de servicii, de asigurarea necesarului de resurse financiare, umane şi materiale, iar apoi, de comercializarea produselor sale către publicul ţintă. Aceste relaţii care au loc între întreprindere şi componentele micromediului său, reprezintă, prin rolul şi conţinutul lor, relaţii de piaţă. Ele sunt relaţii de colaborare ce se stabilesc între întreprindere şi furnizorii şi/sau clienţii săi.
b) Macromediul
Macromediul este format din totalitatea factorilor din exteriorul companiei Murfatlar care îi influenţează activitatea în mod indirect (prin intermediul micromediului), pe o perioadă lungă de timp. Acest ansamblu de variabile, factori, forţe necontrolabile de către firmă constituie climatul, mediul general în care se desfăşoară activităţile. O organizaţie nu poate face prea mult pentru a schimba sau pentru a influenţa aceşti factori, poate doar să-i monitorizeze şi să-i anticipeze. Macromediul se referă la mediul demografic, mediul economic, mediul natural, mediul tehnologic, mediul politico-legislativ, mediul cultural.
Mediul demografic: populaţia reprezintă principalul purtător al cererii. Referindu-ne la România, populaţia totală, în anul 2009, era de 21,482 milioane persoane. Consumul de vin al românilor a înregistrat mişcări oscilante în perioada 2000- 2004, dar a atins nivelul maxim în anul 2004, când s-au înregistrat 30 litri pe cap de locuitor. Acest nivel este şi acum în continuă creştere, deşi românii tind să devină băutori de bere. La nivel mondial, situaţia este preconizată la un consum de vin de 233 milioane hectolitri. România ocupă locul 18, la egalitate cu Belgia, dar înainte de S.U.A., date stabilite pentru consumul de vin.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata Vinului - Murfatlar.doc