Piata Produselor de Panificatie Afectate de Criza Economica

Extras din referat Cum descarc?

Recesiune sau nu, produsele de panificatie nu ies din meniul zilnic.
Desi meniul romanilor variaza de la o zi la alta, exista totusi o constanta, un aliment care nu lipseste de pe masa indiferent de anotimp sau de starea mediului economic: painea. Fie ca este vorba de franzela, paine integrala, cu seminte de cereale sau graham, feliata sau nu, exista cate un sortiment care sa raspunda nevoilor si gusturilor oricaruia dintre noi.
Insa, nu putem sa nu ne intrebam cum si in ce masura va fi afectat sectorul productiei de panificatie in acest an, atunci cand stim ca recesiunea a inceput sa se strecoare si pe sub usile noastre.
In 2008, piata romaneasca de produse de panificatie a fost estimata la aproximativ 2 milioane tone in volum si in jur de 2,3 miliarde euro in valoare, potrivit oficialilor Pambac, unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata de profil, care preconizeaza pentru anul in curs o scadere in volum de maxim 2%.
Pana nu de mult, numerosi analisti afirmau ca in Romania nu va fi criza financiara si au refuzat sa anticipeze convulsiile economiei in caz real de criza. Cu toate acestea, criza s-a instalat si se transforma tot mai mult intr-o criza economica la nivel macro.
Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei, investitiilor pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale. Criza economica ar putea afecta investitiile din industria panificatiei, estimate la 100 de milioane de euro pentru 2009, din cauza ingreunarii accesarii creditelor. Valoarea pietei romanesti de produse de morarit, panificatie si produse fainoase va creste in 2009 cu circa trei la suta, fata de valoarea estimata pentru 2008, de aproximativ doua miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Rompan. "Pentru anul 2009 se estimeaza o crestere cantitativa a produselor de 2-3 la suta datorita cresterii numarului populatiei consumatoare prin intoarcerea in tara a catorva mii de muncitori romani", a declarat presedintele patronatului din industrie Rompan,citat de Agerpres.
Investitiile realizate in anul 2008 in sectorul de morarit panificatie se ridica la circa 180 milioane de euro, din care cele mai multe au demarat in zona prelucrarii secundare a cerealelor (panificatie, paste fainoase, biscuiti, patiserie, cereale pentru mic dejun) datorita accesului la finantarea europeana valabila pentru anul 2008.
Potrivit presedintelui Rompan, in acest an companiile din sector vor fi afectate de criza financiara intrucat vor accesa mai greu credite bancare.
"Problemele intampinate acum de companiile din sector sunt legate de accesul mai greu la credite bancare, dar si de nivelul dobanzilor. Vom avea probleme legate de distribuitorii produselor noastre, care au si ei un acces mai greu la credite si oricand pot intra in incapacitate de plata", a subliniat Popescu. 
In ceea ce priveste nivelul pietei negre, presedintele Rompan a afirmat ca in sectorul de morarit si panificatie se inregistreaza cel mai ridicat din UE, de circa 40 la suta, iar acest lucru este datorat nivelului extrem de ridicat de taxe si impozite si in special a TVA, care se ridica la 19 la suta, comparativ cu media europeana de numai 5-7 la suta.
Consumul de paine si produse de panificatie pe cap de locuitor in Romania se situeaza in prezent la circa 108-110 kg, mult mai ridicat decat in celelalte tari din Uniunea Europeana, unde media este 78-80 kg/om anual. In ceea ce priveste consumul de paste fainoase acesta se mentine la un nivel foarte scazut de 2,8 kg/om/an, comparativ cu media europeana de circa 8 kg/om anual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Produselor de Panificatie Afectate de Criza Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!