Pepsi

Extras din referat

Povestea Pepsi Cola incepe cu o farmacie in New Bern, Carolina de Nord, si un farmacist numit Caleb Bradham. Scopul lui Bradham a fost sa creeze o bautura carbogazoasa care sa fie atat delicioasa, cat si sanatoasa, sa ajute la digestie si sa ofere mai multa energie. Ca multe alte farmacii in 1896, cea a lui Bradham oferea si bauturi carbogazoase create de el, cu care isi servea clientii. Cea mai populara bautura a lui a fost cea numita "Bautura lui Brad", facuta din apa minerala, zahar, vanilie, uleiuri rare, pepsin si nuci de cola.
Bautura lui Brad a fost mai tarziu numita Pepsi Cola in 1898 datorita pepsinului si nucilor de cola folosite in reteta. In 1898, Caleb Bradham a cumparat, cu intelepciune, numele de marca "Pep Cola" pentru 100 USD de la un competitor din Newark, New Jersey. Noua marca a fost inregistrata pe 16 iunie 1903. Vecinul lui Bradham, un artist, a creat designul pentru primul logo Pepsi si astfel 97 de vizualuri s-au dezvoltat pentru prima campanie publicitara. Logoul Pepsi-Cola a fost inregistrat in 1906 si a fost folosit de atunci in numeroase versiuni.
In 1931, presedintele Loft Candy, Charles G. Guth, care a reformulat bautura populara, a cumparat Pepsi Cola.
In 1940 brandul a facut istorie cand primul jingle de publicitate a fost difuzat la nivel national. Jingle-ul era "Nickel Nickel", o reclama pentru Pepsi Cola care se referea la pretul Pepsi. Cantecul "Nickel Nickel" a devenit un hit si a fost inregistrat in 55 de limbi.
In 1965 Donald M. Kendall, presedintele si directorul executiv al Pepsi-Cola a fondat PepsiCo, Inc. Produsele majore ale noii companii erau Pepsi-Cola Company - Pepsi-Cola (aparute in 1898), Pepsi Diet (1964) si Mountain Dew (introdus de Tip Corporation in 1948). 
In 1985 PepsiCo a devenit cea mai mare companie din industria bauturilor racoritoare. Produsele Pepsi-Cola sunt disponibile in aproape 150 de tari si teritorii din intreaga lume. 
De-a lungul timpului, Pepsi s-a bucurat de sprijinul unor cantareti ca Lionel Richie si Tina Turner si actori precum Michael J. Fox.
In 1986 PepsiCo a achzitionat 7UP International.
In 2002 brandul Pepsi a dorit sa dezvolte o alta imagine. Beyonce Knowles s-a alaturat familiei Pepsi si a realizat doua reclame noi pentru Tv, radio si reclame pe internet.
In 2003, PepsiCo a creat PepsiCo International. Afacerea a unit toate unitatile producatoare de snacksuri, bauturi si mancare, acest efort fiind menit sa conduca spre o crestere mai accelerata si sa imbunatateasca profitabilitatea din intreaga lume. Mai mult decat atat, marca Pepsi-Cola a sarbatorit 100 de ani.
In Romania, Pepsi a fost prima data introdus in 1966 si continua sa aiba o vizibilitate a brandului extrem de puternica ("Cand spui Pepsi, toata lumea intelege despre ce vorbesti"), relevanta ("Orice ai face, bea Pepsi") si stimata ("Pepsi isi merita pozitia de lider pe piata"). (Sursa: Cercetare calitativa Daedalus)
De la nasterea Pepsi, cu mai mult de un secol inainte, compania si-a pastrat reputatia pentru reclamele inovatoare si creative. De la faimoasa reclama "Nickel, Nickel" din 1939 la efectele vizuale spectaculoase din seriile "Gladiatorul", Pepsi a fost mereu sinonimul creativitatii avangardiste.
Putini oameni stiu ca Pepsi are o lunga istorie de promovare a brandurilor proprii cu ajutorul celebritatilor, ceea ce compania a facut, cu success, chiar din 1922. Dupa imaginile rock ale lui Pink, Beyonce si Britney in "Gladiatorul Pepsi", capitanul de fotbal a nationalei Angliei, David Beckham a intrat in arena intr-o reclama all-star. In aceasta versiune, Beckham conduce linia de artisti, gladiatori fotbalisti precum Roberto Carlos, Ronaldinho, Diego de Cuhna, Torres, Totti, Raul, Ricardo si Van der Vaart. 
In 2005 Pepsi Football s-a evidentiat cu o noua reclama, "Surf", avandu-i in centru pe David Beckham, Thierry Henry, Roberto Carlos, Raul Gonzales, Ronaldinho, Fernando Torres si Rafael Van Der Vaart.
In 2006, Pepsi a venit cu o noua reclama TV - "Pepsifest", cu aceeasi echipa de fotbal ca in "Gladiatorii", dar i-au mai adaugat pe Crespo, Huth, Lampard si Nesta. 
Celebra Christina Aguilera a devenit, de asemenea, imaginea Pepsi Music in 2006. Gustul Spiritului Tanar este comunicat prin intermediul tuturor initiativelor si activitatilor Pepsi, introducand ideea de tinerete, creativitate, modernitate, descoperire si putere, toate fiind intalnite in propozitia "Dare for More" (Indrazneste mai mult).
Gama sortimentala existenta pe piata Pepsi este:
Pepsi light
- Pepsi max
- Pepsi-Cola
- Pepsi Twist Lemon
- Pepsi Twist Light Lemon
- Pepsi X
- Mirinda
- Mountain Dew
- 7UP
- 7UP Light
- 7UP ice
- Gatorade
- Everness
Editii limitate: 
- Pepsi blue
- Pepsi gold 
- Pepsi cappuccino 
Compania Qab este unicul importator al bauturilor racoritoare din gama Pepsi.
Trendul ascendent al vanzarilor de Diet Pepsi si Mountain Dew a permis grupului PepsiCo sa-si mareasca volumul productiei cu 0,4 procente. 
PepsiAmericas activeaza in domeniul distributiei si comercializarii de bauturi nealcoolice in SUA, Europa Centrala si Insulele Caraibe. Vanzarile companiei au crescut in primul trimestru al acestui an cu 2,3%, la 878,5 milioane dolari, de la 829,4 milioane dolari in primul trimestru din 2005.
Pepsi Americas a preluat integral anul trecut QAB. Pepsi Americas este al doilea mare producator, comerciant si distribuitor de produse din portofoliul PepsiCo la nivel mondial, cu vanzari de aproape 4 miliarde de dolari si un profit net de 158,3 milioane de dolari in 2006.
Compania Pepsi Americas Romania, care a preluat integral anul trecut Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul produselor PepsiCo pe piata romaneasca si Moldova, are in prezent o cota de piata de 15% pe segmentul bauturilor racoritoare, fata de 14% anul trecut. 
Pepsi se individualizeaza prin urmatoarele sloganuri:
Hmmm - it's to good to be light!
Are you sure? Don't worry there's no sugar!
Pepsi - dare for more
Pepsi X - Xperimenteaza! 
Pepsi max - traieste viata la max
Pepsi twist - un strop de lamaie


Fisiere in arhiva (1):

  • Pepsi.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!