Organizare Manageriala

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea manageriala
Organizarea manageriala are o sfera larga de cuprindere. Ea vizeaza in mod deosebit organizarea ansamblului activitatilor unei organizatii. Acest lucru presupune atat activitati desfasurate de manager pentru crearea cadrului normal de functionare a fiecarei oganizatii, cat si activitatii desfasurate de specialisti privind organizarea, sincronizarea si armonizarea activitatiilor ce au loc in fiecare domeniu distinct al acesteia. Organizarea manageriala in cadrul firmelor are ca scop asigurarea unei combinari cat mai rationale a resurselor existente (materiale, umane, financiare), stabilirea cu precizie a atributilor si sarcinilor ce revin salariatiilor, construirea cadrului structural care sa permita manifestarea acestui ordin necesar desfasurari unor activitati eficiente. 
De remarcat ca organizarea manageriala se bazeaza, pe de o parte, pe diviziunea muncii pe orizontala, care duce la precizarea si fixarea atributilor si sarcinilor ce revin salariatilor si pe de o alta parte pe diviziunea munci pe verticala, care asigura stabilirea unor niveluri de autoritate si precizarea raporturilor dintre ele. 
Corespunzator continutului organizari, se pot desprinde doua forme ale organizari manageriale, si anume: organizarea procesuala si organizarea structural. 
Organizare procesuala 
Organizarea mangeriala se realizeaza avand la baza urmatoarele critere: 
a)identificarea si clasificarea activitatilor;
b)diviziunea muncii de ansamblu in activitati in functie de obiectivul ce trebuie atins; 
c)gruparea activitatilor in asa fel in cat sa se realizeze in conditi de eficienta maxima obiectiva; 
d)stabilirea de norme si regului de actiune, astfel incat sa se mentina ordinea iar eficienta sa fie maxima; 
e)determinarea, pentru fiecare obiectiv de munca, a managerului sau a persoanei delegate cu atributiuni de manager; 
f)stabilirea comunicatiilor pe orizontala si verticala; 
g)orientarea tuturor eforturilor catre obiectivul stabilit. 
Obiectivele organizatiei stabilite ca urmare a procesului de previziune pot fi privite drept caracterizari cantitative si calitative ale scopurilor urmarite de unitate.Ele se pot imparti in functie de sfera de cuprindere si importanta in mai multe categorii: 
a)obiective fundamentale; 
b)obiective derivate de gradul I (principale); 
c) obiective derivate de gradulII (secundare); 
d)obiective specifice; 
e)obiective individuale. 
Conceptul de functiune urmareste realizarea unei ordonari a activitatilor de cadrul organizatiei, o delimitare si sistematizare a acestora pe grupe de activitati omogene, specializate. Cunoasterea functilor organizatiei ne permite sa ne facem imagine corespunzatoare asupra proceselor de transformare care au loc in cadrul ei. 
Functiunea - asa cum am vazut - este constituita din mai multe activitati. Activitatea are o sfera de cuprindere mai redusa decat functiunea, cuprinzand procese de munca cu un grad de omogenitate sau similiaritate mai ridicata. De fapt, ea consta in ansamblu atributilor omogene ce se indeplinesc de catre salariati ce poseda cunostinte de specialitate dintr-un domeniu mai restrans si care concura la realizarea unui obiectiv specific. La randul ei, atributia se poate divide in sarcini. Sarcina reprezinta o componenta de baza complexa a unui proces complex sau a unui proces de munca simplu ce contribuie la realizarea unui obiectiv individual, care, de regula se atribuie spre realizarea unei singure persoane. La divizarea atributiilor in sarcini se au in vedere calificarea, cunostintele, deprinderele si aptitudinile salaritilor. 
Functiunea poate fi definita ca un ansamblu de activitati omgene sau complementarea a caror derulare urmareste realizarea unor obiective concrete ale organizatiei. Gruparea activitatilor pe functiuni se face pe baza urmatoarele crietrii: 
1)de identitate; 
2)de complementaritate; 
3)de convergenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizare Manageriala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!