Murfatlar în Marea Britanie

Extras din referat

Rezumat introductiv
Vinul este un purtator de imagine pentru istoria, cultura si civilizatia oricarei tari cultivatoare de vita de vie. Romania este, prin traditie si potential, o tara viticola, pentru tara noastra vinul reprezentand un produs traditional, bucurandu-se de o paleta bogata de sortimente, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale. Vinurile romanesti au fost intotdeauna cautate in Europa. Alaturi de tari ca Franta, Italia, Spania sau Germania, Romania poate fi considerata o adevarata " patrie a vinului" in Europa. 
Bazandu-ne pe traditia existenta in tara noastra, pe medaliile si premiile obtinute de vinurile romanesti in afara granitelor, vinurile sunt produsele care pot fi exportate cu succes in tarile europene, atat timp cat sunt insotite de o promovare adecvata. In vederea indeplinirii acestui obiectiv, Marea Britanie este tara catre care firma Murfatlar isi va exporta vinul Sec de Murfatlar, dupa studii realizate in prealabil in ceea ce priveste tipurile de vinuri consumate in tarile europene, in ceea ce priveste posibilitatea intrarii pe piata respectiva. In paginile urmatoare am dezvoltat analiza realizata in ceea ce priveste tara, mediul de marketing si strategiile cu care firma Murfatlar va intra pe piata engleza.
Capitolul 1. Prezentarea produsului si a tarii
1.1. Prezentarea produsului
Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de un mare trecut istoric si de traditii culturale, mare parte din ele legate de aceasta bautura, considerata o licoare divina. 
Pentru Romania, vinul reprezinta un produs traditional, bucurandu-se de o paleta bogata de sortimente, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale. Vinurile romanesti au fost intotdeauna cautate in Europa, ca de altfel si tescovina (tighirul). Alaturi de tari ca Franta, Italia, Spania sau Germania, Romania poate fi considerata o adevarata " patrie a vinului" in Europa. 
Atat descoperirile arheologice, cat si documentele istorice plaseaza inceputurile culturii viei pe teritoriul Romaniei de astazi, acum 4000 de ani, vinurile produse in aceasta regiune constituind un obiect de comert inca din acele vremuri. Vinurile romanesti sunt produse atat din soiuri autohtone de struguri, cat si din soiuri importate, ce s-au adaptat foarte bine conditiilor climatice specifice din Romania. Soiurile de struguri specific romanesti sunt constituite de feteasca regala, feteasca alba, busuioaca de Bohotin, grasa de Cotnari, babeasca neagra, feteasca neagra, tamaioasa romaneasca. 
Vinul reprezinta o bautura alcoolica ce se consuma pe intreg teritoriul Romaniei. Nu se poate delimita un anumit teritoriu sau spatiu geografic, unde exista numai non-consumatori absoluti sau numai non-consumatori relativi. De asemeni, vinurile sunt comercializate in intreaga tara. Sunt bunuri alimentare care ocupa un loc important in schimburile comerciale ale Romaniei, fiind al treilea produs, din grupa celor vegetale, exportat de tara noastra, dupa legume-fructe si cereale.
Vinul este un purtator de imagine pentru istoria, cultura si civilizatia oricarei tari cultivatoare de vita de vie. Romania este, prin traditie si potential, o tara viticola, fiind membra din anul 1928 a Oficiului International al Viei si Vinului. Prin marimea suprafetelor viticole si a productiilor realizate, Romania se situeaza printre primele 10 tari viticole din lume, iar in Europa sectorul romanesc detine 5.4 % din suprafata (locul 5, dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia) si 3.1 % din productia de struguri de vin (locul 6, dupa Italia, Franta, Germania, Spania si Grecia).
Murfatlar, podgorie de inalt prestigiu a Romaniei, amplasata in centrul Podisului Dobrogean, este beneficiara unui climat generos, ce ofera sansa realizarii unor vinuri naturale dulci, remarcabile, certificate de profesionisti si cu nenumarate medalii de aur la concursurile internationale (Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Yalta, Ljublijana, Langenlois, Montpellier, New York, Sofia, Viena, Bucuresti etc.). Traditia milenara a podgoriilor dobrogene, atestata si de exponatele Muzeului Vinului din incinta Complexului de vinificatie al societatii, se regaseste mai recent in bazinul viticol Murfatlar, respectiv la inceputul secolului XX (1907), cand au fost create primele plantatii cu soiuri europene altoite, dintre care s-au remarcat: Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir. Crearea statiunii de cercetari viticole Murfatlar in 1927 a permis extinderea sortimentului cu alte soiuri valoroase ca: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Riesling italian, Cabernet Sauvignon si Merlot. Centrul viticol Murfatlar cuprinde arealul viticol existent in zona localitatilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba, Simioc, Valea Dacilor, insumand in total circa 3000 ha plantatii viticole. Solurile aride cu suport de calcar ce in multe locuri devine aparent, climatul continental excesiv cu veri foarte caldurose, toamne lungi si insorite, regimul deficitar al ploilor (sub 400 litri/m2), repartizat in special primavara (mai-iunie) si toamna (noiembrie-decembrie), asigura o maturare uniforma a strugurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Murfatlar in Marea Britanie.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!