Modelul Freudian

Extras din referat Cum descarc?

Modelul Freudian al comportamentului consumatorului este construit pornind de la teoria psihanalitica a lui S. Freud cu privire la fiinta umana. Pe baza acestui model, abordarea comportamentului consumatorului se face prin prisma unor mecanisme care explica acest proces pe seama unor elemente biologice si culturale asociate consumatorilor. 
Fiecare consumator are propria personalitate, idee intarita de afirmatia lui G. W. Allport care spune ca personalitatea reprezinta organizarea dinamica a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul caracteristic al individului. Unicitatea persoanei este construita pe setul de trasaturi ereditare, la care se adauga experientele proprii. 
Teoria personalitatii psihoanalitice, dezvoltata de Freud presupune ca orice personalitate este produsul luptei intre 3 forte de interactiune: sine, eu si supraeu.
Astfel ca, sinele opereaza cu fortele instinctive primare, pe principiul placerii. Aceste forte nu pot fi controlate de gandire si vointa si determina modalitati de comportament particulare. Intre timp, in modelul Freudian al comportamentului consumatorului s-a inlocuit ideea de instinct cu o separare mai atenta a impulsurilor primare.
Cea de-a doua forta de interactiune, eul, este partea constienta a psihicului, care ia decizii in fiecare zi, incercand sa inlocuiasca principiul placerii cu principiul realitatii. El este cel care se straduieste sa satisfaca sinele. Si ultima componenta... supraeul...este constiinta morala, care se manifesta ca un autocontrol asupra egoismului generat de propriile nevoi si asigura echilibrul intre sine si eu.
Modelul freudian sugereaza astfel, ideea necesitatii cercetarii motivationale a
comportamentului consumatorului pornind din interiorul individului, motiv pentru care se pune accentul pe atitudine si implicit pe opinie, adica pe exprimarea verbala a celei dintai.
Elementele culturale asociate comportamentului consumatorului de care vorbeam la inceput se impart in 3 categorii: cultura, subcultura si clasa sociala. Cultura reprezinta totalitatea elementelor ce definesc sistemul de valori, obiceiurile, traditiile, credintele si normele de comportament ale unei societati ; subcultura este o componenta a unei culturi si apartine unor grupuri de indivizi cu un sistem de valori reciproc impartasite.
Distingem patru grupe de subculturi care il definesc pe individ si ii influenteaza comportamentul de consum:
o Grupurile de nationalitati care traiesc in comunitati largi, cu gusturi si traditii etnice specifice;
o Grupurile religioase cu preferinte si trebuinte proprii;
o Grupurile rasiale cu stiluri culturale si atitudini distincte;
o Grupurile geografice cu stilurile de viata caracteristice unor spatii teritoriale
Si ultima componenta a elementelor culturale este clasa sociala care este caracterizata de faptul ca membrii ei impart valori, interese si comportamente similare. 
Am mentionat ca abordarea comportamentului consumatorului se face prin prisma unor mecanisme care explica acest proces si pe seama elementelor biologice ; motiv pentru care si acestea trebuie mentionate si anume : foamea, setea, somnul, aerul, sexul.
Daca suntem la modelul Freudian, trebuie sa abordam si tematica atitudinilor si a opiniilor. Potrivit lui Perloff, atitudinea este o "evaluare globala, dobandita printr-un proces de invatare, a unui obiect (persoana, loc, problema) care influenteaza gandirea si actiunea". 
Atitudinile nu sunt prefigurate genetic, ci se formeaza numai in contact cu obiectul lor, printr-un proces de invatare, initiat si mediat de catre contextul social.
A avea o atitudine inseamna a emite o judecata de valoare fata de ceva sau cineva, ceea ce implica in mod esential, dezvoltarea unor afecte positive sau negative fata de obiectul raportarii atitudinale.
Atitudinile influenteaza gandirea si comportamentul. Ele ne permit o categorizare rapida a lucrurilor, persoanelor si situatiilor, modeland perceptiile si orientand judecatile noastre.
Potrivit abordarii trifactoriale (Krech, Crutchfield si Ballachey), o atitudine este:
1) o reactie cognitiva- atunci cand evaluam un obiect, ne bazam pe anumite opinii, reprezentari si amintiri;
2) o reactie afectiva- care poate fi pozitiva, negativa sau mixta, in care se regasesc emotiile, sentimentele si starile noastre de spirit fata de un anumit obiect social;
3) o dispozitie comportamentala- ceea ce presupune tendinta de a actiona intr-un anume fel fata de obiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Freudian.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!