Metode de Analiza si Control a Calitatii Produselor Cosmetice

Extras din referat Cum descarc?

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din IasiFacultatea de Inginerie Chimica si Protectia MediuluiSpecializarea: Produse Farmaceutice si Cosmetice
Metode de analiza si control a calitatii produselor cosmetice
Generalitati
Produs cosmetic - ,,Orice substanta sau preparat care urmeaza sa fie pus in contact cu diverse parti externe ale corpului uman, precum piele, par, unghii, buze, organe genitale externe sau cu dintii si mucoasa bucala, cu scopul exclusiv sau principal de a le curata, a le parfuma, a le modifica aspectul si/sau a le corecta mirosurile corporale si/sau a le proteja ori a le mentine in buna stare."
(art. 1 (1) din Directiva Consiliului 76/768/CEE) 
Denumirea lor deriva de la cuvantul grecesc "Kosmeticos",ce inseamna igiena pielii 
Industria cosmetica s-a dezvoltat si a devenit un domeniu foarte complex si specializat. Acest domeniu a combinat cunostintele de farmacie si dermatologie cu cele de herbologie traditionala, precum si cu cunostinte moderne despre procesarea tehnologica si elemente foarte avansate de psihologie de marketing. Toate acestea pentru a exploata si satisface instinctele omului de a-si dori sa fie considerat atragator sanatos in mediul sau social.
Pentru clasificarea produselor cosmetice, ca si in alte domenii ale tehnologiei chimice, sunt utilizate urmatoarele criterii, si anume: modul de intrebuintare si efect, modul de prezentare etc.; insa cel mai frecvent intalnit este modul de clasificare in functie de finalitate si respectiv de scopul utilizarii - scopuri de fapt pentru care sunt create toate produsele cosmetice.
Calitatea produsuluicosmetic 
Calitatea produsului cosmetic constituie una dintre conditiile esentiale ale succesului. Aceasta se reflecta in primul rand in produse, intr-o structura organizatorica bine pus la punct, logica si operativa a companiei producatoare, in resursele disponibile (personal, cladiri, dotari, aparatura), resurse la un nivel stintific cat mai avansat, cat si in procedeele de productie si in materiile prime necesare fabricarii produselor.
Un aspect important in calitatea produselor cosmetice se refera la normele de igiena, norme care trebuie respectate riguros in toate etapele procesului de productie, din momentul cercetarii noului produs pana in momentul comercializarii acestuia.
In prezent, calitatea unui produs cosmetic nu mai este privita doar din perspectiva ingredientelor sau a actiunii sale, pentru consumator devine din ce in ce mai important conformitatea acestuia cu cerintele de bicompatibilitate.
Testele sunt efectuate de laboratoare omologate de Ministerul Sanatatii si Familiei, iar documentul care atesteaza caracterul dermofil al produsului se numeste: ,,Document de evaluare a riscului pentru sanatatea umana a produsului cosmetic" elaborat in conformitate cu Legea nr. 178/2000 si Legea nr. 508/2002 privind produsele cosmetice, art. 10 lit. C 
Specialistii in cosmetica au gasit numeroase metode de a demonstra eficacitatea unui produs cosmetic, de la cele mai simple (pe baza ingredientelor active) pana la cele mai complicate (metodele instrumentale aplicate pe voluntari), toate din dorinta de a convinge consumatorul final. 
Pentru a pune pe piata un produs cosmetic trebuie insa indeplinite conditiile legale, conditii care au la baza trei concepte fundamentale in conformitate cu natura si modul de aplicare a produsului: securitate, calitate, eficacitate. Astfel, o atentie speciala ar trebui acordata: 
selectarii ingredientelor cosmetice, ca acestea sa fie lipsite de toxicitate la concentratia prevazuta pentru produsul finit;
verificarii tolerantei locale pentru produsul finit; 
alegerii unui ambalaj adecvat care sa mentina calitatea produsului si sa evite, pe cat posibil, riscul utilizarii incorecte sau accidentale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Analiza si Control a Calitatii Produselor Cosmetice.ppt

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!