Marketing strategic Zara

Cuprins referat Cum descarc?

1. Descrierea firmelor 2
1.1. Zara 2
1.2. H&M 3
2. Matricea BCG 4
1. Matricea BCG a brandului Zara 4
2. Matricea BCG a brandului H&M 5
3. Analiza strategiilor de marketing practicata de Zara vs. H&M. 6
3.1. Strategia globala 6
3.2. Strategiile mixului de marketing 7
3.2.1. Obiectivele strategice de produs al brandului Zara vs. H&M 7
3.2.2. Obiectivele strategice de pret al brandului Zara vs. H&M 9
3.2.3. Strategia de distributie la nivelul brandului Zara vs. H&M 11
3.2.4. Strategile de promovare adaptate de Zara si H&M 12
4. Concluzii si propuneri 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Descrierea firmelor
1.1. Zara
Zara reprezinta un lant de magazine apartinand grupului Inditex, detinut de magnatul Amancio Ortega, ce are in tolba lui mare si alte branduri renumite: Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Stradivarius, Uterque si Berska. 
Fondatorul Zara, Amancio Ortega, a deschis primul magazine in anul 1975 pe o strada centrala din La Coruna. Primul magazin vindea produse ce aratau asemenea celor apartinand unor case de moda celebre, doar ca la preturi mici. Magazinul s-au dovedit a fi un succes, iar Ortega a inceput sa deschida mai multe magazine Zara in Spania. In perioada anilor 1980, Ortega a inceput sa schimbe designul, productia si procesul de distributie, pentru a reduce termenele de executie si pentru a reactiona la noile tendinte intr-un mod cat mai rapid, prin ceea ce el numea ,,moda instant".
In 1988, compania a inceput sa se extinda pe plan international prin Porto, Portugalia. In 1989 au intrat in Statele Unite si in Franta in 1990. Aceasta expansiune internationala a crescut in anii 1990, cu Mexic (1992), Grecia (1993), Belgia si Suedia (1994) etc, atingand o prezenta actuala in peste 87 de tari.
Se spune ca Zara are nevoie doar de doua saptamani pentru a dezvolta si introduce in magazine un produs nou (in comparatie cu media de 6 luni din industrie) si lanseaza in jur de 10.000 de modele noi in fiecare an. Poate ca strategia sa cea mai neobisnuita este legata de politica ,,zero publicitate"; compania a preferat sa investeasca un procent din venituri, in deschiderea unor magazine noi in loc sa pompeze bani in promovare platita.
Zara a fost descris de Daniel Pietter, directorul de moda de la Louis Vuitton, drept ,,probabil cel mai inovativ si devastator retailer din lume", iar cei de la CNN spun despre acest brand ca este ,,o poveste spaniola de success." 
In ceea ce priveste strategia de creatie, un articol din revista Businessworld ne spune urmatoarele: "Zara a fost un imitator de moda. Si-a concentrat atentia pe intelegerea elementelor de moda dorite de clientii sai si apoi pe livrarea acestora, mai degraba decat pe promovarea tendintelor sezonului prin prezentari de moda si canale similare de influenta, pe care industria modei le utilizaza in mod traditional". Acesta este unul dintre elementele cheie ce au facut din Zara un brand atat de iubit de consumatori.
In plus, Zara ofera un numar mult mai mare de produse in comparatie cu alte companii similare. Aceasta produce circa 11.000 de produse distincte, in fiecare an, comparativ cu 2.000 -  4.000 de articole ale concurentilor cheie. Compania poate proiecta un produs nou in patru-cinci saptamani si poate modifica produsele existente, in cat mai putin de doua saptamani. Scurtarea ciclului de viata al produselor insemana multumirea consumatorilor intr-un timp mult mai scurt, ceea ce a generat un succes extraordinar. (https://tzoalego.wordpress.com/2011/11/26/istoria-firmei-zara/) 
1.2. H&M
H&M (Hennes & Mauritz AB) este un lant de magazine de imbracaminte din Suedia infiintat in anul 1947. H&M este al treilea mare retailer de imbracaminte la nivel mondial, dupa grupul amercian Gap si Inditex din Spania, cea mai mare piata de desfacere fiind in Germania, urmata indeaproape de Suedia si Marea Britanie.
Echipa de design din Suedia, unde se afla sediul companiei H&M, controleaza etapele de productie, de la planificare marfei la stabilirea specificatiilor, iar productia este externalizata la aproximativ 800 de fabrici in Europa si Asia. H&M a avut colaborari cu unii din cei mai mari designeri, case de moda si artisti cum ar fi: Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Viktor & Rolf, Roberto Cavalli, Matthew Williamson, Jimmy Choo, Lanvin, Versace, Isabel Marant, Madonna, Kylie Minogue. 
In iunie 2007, compania H&M a lucrat cu dezvoltatorii de jocuri Maxis pentru a crea un pachet de lucruri si outfituri pentru, atunci ultimul aparut, joc de simulare pe calculator The Sims 2.
In Romania H&M a deschis primul magazin pe 25 martie 2011, in centrul comercial AFI Palace Cotroceni si s-a extins si in restul tarii, raportand cresteri semnificative ale veniturilor din vanzari. H&M a lansat si magazinul online care cuprinde colectile pentru femei, barbati, adolescenti, copii, inclusiv decoratiunile interioare si cosmeticele. La inceputul anului 2016, retailerul de imbracaminte H&M a ajuns sa detina 44 de unitati pe plan local, dupa ce a deschis un nou magazine in Focsani. Reprezentantii H&M au anuntat ca vor introduce pe piata din Romania si alte branduri detinute de catre companie precum COS, Monki, Weekday si Cheap Monday. Vanzarile inregistrate in anul anterior la nivel national au fost cu 40% mai mari decat cele obtinute in 2014. (http://www.wall-street.ro/tag/h-m.html)


Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing strategic Zara.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.wall-street.ro/tag/zara.html
2. https://www.wall-street.ro/tag/h-m.html
3. https://www.academia.edu/10860068/Zara_%C5%9Fi_H_and_M_modele_de_business_diferite


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!